Konsent, z. s.


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

(Nejen) pro rodiče // Pomáháme rodičům mluvit s dětmi o sexu

Nauka o zdravém vztahu k vlastnímu tělu, sociálních aspektech sexuálního života a prevence sexuálního násilí by měla začít v rodinách. Workshopy Jak mluvit s dětmi o sexu pomáhají rodičům tato témata s dětmi otevřít.

podpořím workshopy pro rodiče o sexu

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

>> s dětmi o sexu?!

:: Podle Světové zdravotnické organizace je vhodné začít se sexuální výchovou dětí už od jejich narození. Neznamená to, že je nutné hned vysvětlit, kde se berou děti. Už od malička můžeme děti povzbuzovat v tom, aby nám řekly, když se jim nelíbí nějaký fyzický kontakt. Je důležité učit je komunikovat o svých fyzických potřebách, nepodléhat mýtům a tabu spojeným se sexem a budovat jejich přirozený vztah k sexualitě a intimitě. Věříme, že vhodná sexuální výchova působí jako prevence sexuálního násilí a rizikového chování a zároveň rozvíjí vzájemnou důvěru mezi dítětem a rodičem.  
"Skvělý workshop, který mi pomohl v uvědomění si toho, jak mluvit s dětmi, kdy začít a hlavně proč."

>> proč to děláme?

:: Třetina českých dětí dle průzkumu čerpá informace o sexu od kamarádů a kamarádek, dalších 29 % z internetu a 7 % z porna. A více než polovina dospívajících si myslí, že porno je reálný obraz sexu.

:: Kde ale mají brát relevantní informace, když s nimi o sexu nikdo nemluví?
Dává smysl, aby sexuální výchova začala v rodině. Většinu z nás ale nikdo nepřipravil na to, jak takové téma s dětmi probírat a je nám trapně už jen při představě takové konverzace. Pravděpodobně jsme sami žádnou sexuální výchovu doma ani ve škole nezažili nebo se dodnes divíme tomu, co a jakým způsobem nám někdo přišel přednášet o pohlavních chorobách, antikoncepci a menstruaci. Sexualita, vztahy, intimita, tělesná integrita - to vše jsou velmi důležitá témata v životě dítěte a my pomáháme rodičům se na ně připravit.

:: Díky vašemu příspěvku můžeme umožnit účast i rodičům, kteří si nemohou dovolit zaplatit běžnou cenu workshopu.
"Až se dítě zeptá... na něco kolem pohlavního života Homo Sapiens, jsme si jako rodiče často nejistí. Je to moc informací, nebo málo, je to moc brzy, nebo už pozdě? Workshop mi dal šanci popovídat si s dalšími ve stejné situaci, vyzkoušet si, jak bychom to či ono řešili, a poslechnout si povzbuzení a fundované doplnění od lektorek. Rozhovory s dětmi o sexu pro mne zůstanou napínavé a budu se při nich ošívat, ano. Ale jsem si teď mnohem více jistá, že své intuici můžu věřit, a že své děti nasměruji správným směrem: k respektu k tělu vlastnímu i jiných."
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

<3

Sára Rejchrtová
500 Kč