Konsent, z. s.


Filantropie a dobrovolnictví Lidská práva

Svépomocná skupina // Pomáháme obětem sexuálního násilí

Svépomocná skupina je místo, na kterém se pravidelně setkávají lidé s podobnou zkušeností a vytváří tak bezpečný prostor pro otevřenou komunikaci a řešení svých problémů. Naše skupina je tu pro ženy, které mají za sebou zkušenost se sexuálním násilím. Na měsíc fungování skupiny potřebujeme 5000 CZK. Přispějte a pomozte nám dokázat, že znásilnění nemusí být trauma na celý život.

podpořím svépomocku

Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

>> Pomozte nám otevřít svépomocku č.2!


„Znásilnění totiž nemusí být trauma na celý život"

naše svépomocná skupina pomáhá už 4 roky ženám, které zažily znásilnění
  • navštívilo ji na 70 žen
  • často je prvním místem, kde se účastnice svěří se svou zkušeností
  • účastnice si navzájem pomáhají
  • někdo přijde jen párkrát, někdo chodí už roky
  • Kristínka ji 4 roky vedla jako dobrovolnice

>> na účast ve skupině teď ale čeká 20 žen, které potřebují pomoct se svým trápením.

Potřebujeme otevřít svépomocku č.2! Přibíráme do týmu Crys, která do skupiny dlouhodobě chodila a povede druhý běh skupiny. Jak Kristýnka tak Crys si za svou práci, která dohromady s koordinací zabere spoustu času zaslouží finanční odměnu. A navíc potřebují pravidelné, odborně vedené, supervize. Vést takovou skupinu může být totiž chvílemi psychicky náročné.

Na měsíc fungování obou svépomocných skupin potřebujeme 5000 korun. Z rok to je 60 000. Svým darem můžete mnohým ženám pomoct. Znásilnění totiž nemusí být trauma na celý život.

>> jak svépomocka funguje?

:: Skupina je založená na vzájemné pomoci a podpoře členek. Stojí na principech respektu, naslouchání a anonymity. Členky se v takovém kolektivu zbavují pocitu osamělosti a neporozumění, které mohou často cítit při konverzaci s lidmi, kteří takovou zkušenost nemají. Svépomocná skupina se od odborné pomoci liší právě tím, že zde není přítomná odbornice či odborník. Vytváří bezpečný prostor, ve kterém si samy členky určují, o čem se budou bavit a jak hluboko do daných témat budou zacházet. I proto výrazně doporučujeme, aby naše členky docházení na skupinu kombinovaly s individuální psychoterapií. Svépomocná skupina není náhražkou za terapii a nejlépe funguje jako její doplněk.
"Je úleva sdílet svoje zkušenosti s někým, kdo vás pochopí. Líbí se mi dynamika skupina a její sounáležitost. Můžeme se spolu zasmát, pobrečet si i zanadávat. Mohla jsem zde otevřít témata, za která se stydím i na normální terapii. Pomáhá mi přenést se přes to, co se mi stalo a pochopit, že jsem za nic z toho nemohla."
:: Za svépomocnou skupinu se nic neplatí. Jediné, co je členskou povinností je pravidelná účast na skupinových setkáních. Důvěrný a známý kolektiv je esenciální pro udržení té správné atmosféry. A tu netvoří žádná odbornice, ale členky samotné.
"Ve skupině každá z nás zažila sexuální násilí jinak, přesto se s ním vypořádáváme velmi podobně. Sdílení našich zkušeností a diskuze na určitá témata, která vyplynou z potřeb účastnic, mi hodně pomohlo v tom, abych se v procesu vyrovnávání se s touto situací necítila tolik sama. Přátelé, partneři a rodina sice můžou být skvělou oporou, ale diskuze s lidmi, kteří si procházejí tím samým, nabízí mnohem větší pocit pochopení."
:: Svépomocnou skupinu můžeme poskytovat jen díky Vaší podpoře. Děkujeme jménem Konsentu a všech dívek a žen, kterým i Váš dar mění život <3
"Skupina mi pomohla uvědomit si, že mluvit o tom, co se mi stalo, neznamená, že jsem špatná. Spíš naopak, když je to relevantní, konečně můžu ostatním přiblížit, proč se někdy chovám divně. Pomohla mi také přijmout to, že vyrovnat se s tím, co se mi stalo, prostě trvá a to, a je v pořádku, že to ještě nemám vyřešené."

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu