NaŽďár, z.s.


Filantropie a dobrovolnictví Kultura, umění a historie

Šindelová výzva

V Horním Žďáru, v malebném koutu podkrkonoší, stojí starobylý kostel sv. Jana Křtitele s přilehlým hřbitovem, který je nyní v ve vlastnictví obce Hajnice. Tento historický skvost je ve velmi špatném stavu a zasluhuje si pozornost všech, kteří nejsou lhostejní k tomu, v jakém stavu se nachází. Místní spolek NaŽďár se chce svou činností a aktivitou pokusit se o nemožné: vdechnout život tomuto historickému objektu a celému místu. Obnovit jeho zašlou krásu a přidat třeba i něco nového a zajímavého. Na léto 2021 naplánoval spolek NaŽďár rekonstrukci obvodové hřbitovní zdi. Je potřeba opravit podezdívku a dát novou šindelovou krytinu. Na zakrytí zdi je potřeba téměř 8 tisíc kusů šindelí! Pokud Vás zaujala snaha lidí, kterým není osud tohoto místa lhostejný, podpořte ji!

vybíráme od 11.3.2021

KUP NÁM ŠINDEL!

26 770 Kč
vybráno 3 % z 900 000 Kč

přispělo

27 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

"Náš kostel"

Stojí tu již po mnoho století a nese odkaz našich předků. Teď potřebuje zachránit, potřebuje nás i vás!

Vydáte-li se do Krkonoš, snadno cestou mezi Dvorem Králové nad Labem a Trutnovem minete zapadlou vísku Horní Žďár. Po válkách a komunistické éře byla vesnička téměř vylidněná. V současnosti zde ale žije několik rodin, které chtějí vrátit místu jeho zašlou krásu a hlavně život.

V roce 2016 jsme založili sousedský spolek NaŽďár a pustili se kromě zábavy také do společné práce. Nyní před námi stojí velká výzva. Na podzim loňského roku nám byl svěřen do užívání Kostel sv. Jana Křtitele, který je majetkem obce Hajnice. Chceme se pokusit o nemožné a opravit nejprve chátrající hřbitovní zeď se šindelovou stříškou a posléze také celý kostel. Rekonstrukce hřbitovní zdi je naplánována na letošní léto. Šindele jsou již zadány ve výrobě a my potřebuje získat prostředky na jejich úhradu, další materiál a odbornou pokládku šindelové střechy.


Náš kostel, jak mu říkáme, je historickou památkou. Kostel byl založen roku 1350. Ve věži je zvon z roku 1603 s nápisem "Jasným hlasem vzdávám Bohu díky a připomínám lidem jejich smrtelnost". Mnoho lidí se zde za ta staletí narodilo a zemřelo. Kostel tu stojí dál a my chceme, aby nesl toto poselství ještě alespoň několik dalších století.

Co je Šindelová výzva?

Prostředky vybrané v rámci Šindelové výzvy jsou určeny na celkovou rekonstrukci hřbitovní zdi. Každou adoptovanou šindelí tak přispíváte poměrnou částí na:
- odstranění zbytků stávající konstrukce střechy
- zednický materiál a práci na opravě zdi
- modřínové trámy a tesařské práce při přípravě nové konstrukce
- modřínové latě a jejich montáž pro pokládku šindelí
- výrobu, dodání a odbornou pokládku modřínových šindelí

Kdo jsme my?

Šindelovou výzvu mají v rukou odvážní členové spolku NaŽďár z.s. Horní Žďár je bývalá sudetská vesnice mezi Trutnovem a Dvorem Králové nad Labem. Žďárské údolí je táhlé, dlouhé, v zimě chladné, v létě vlhké. Okolní kopce a louky jsou v létě krásně zelené, v zimě zasněžené. Do tohoto prostředí se v posledních letech nastěhovalo dost lidí na to, aby ve spojení se starousedlíky vznikla aktivní komunita, jejíž zájmy a nápady jsou téměř bezbřehé. Spolek NaŽďár, z.s. jsme založili v roce 2016, abychom se mohli lépe prezentovat na veřejnosti, a abychom mohli některé nápady hlásit do grantových soutěží. Jedním z cílů spolku je také rekonstrukce kostela svatého Jana Křtitele.
https://www.na-zdar.cz/
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pro Vás, kteří nás sledujete na tomto portálu, mám jednu pozvánku. Velikonoční...
Naše skvělá pomocnice Zuzana připravila velikonoční expozici křížové cesty, nakreslené dětmi z jedné ZUŠky, na různých místech hřbitova a pohled oknem do sakristie nabídne neobyčejnou realizaci Poslední večeře Páně.
Také spoustu dalších fotografií děl umělců, jako řezbáře Jirky Kobra, malířky Marie Lhotové... jako malý bonus máme obrázky tvoření Edith Niepel, rodačky původem od nás, ale už spoustu let žijící v Německu, která nás má ráda a naši činnost velmi oceňuje a podporuje.
Kdo nemáte možnost "okresního" cestování, přijměte pozvání na prohlídku foto na našich stránkách a FB.
Hezké velikonoce všem!




Ke dni 3. 3. 2021 se nám podařilo získat od dárců na transparentní účet částku 98 793,05. 

Založení projektu

Jste nejlepší!

Pavla Jenková

Jste kouzelní.. Ať se daří!

Miroslav Kramář
1 300 Kč

Semerákovi-Zábrodí

Stanislav Semerák
1 000 Kč

Ať se dílo podaří. Držíme palce.

Anna Heinzelová
2 600 Kč

Ať se dílo daří!

Brigita Ptáčková

Držím palce, snad vyberete dostatek peněz :-)

Vendula Holzbachová