Charita Kralupy nad Vltavou


Děti, mládež, rodina Sociálně znevýhodněné skupiny

Postavte s námi domov pro maminky s dětmi

V Česku žije 2 600 dětí bez domova. Další tisíce jsou spolu se svými rodinami odkázány na azylové bydlení a pomoc charitních organizací. Naším cílem je poskytnout jim stabilní zázemí, v němž mohou své děti připravit na studium i budoucí život. Pojďte do toho s námi a pomozte nám postavit jim domov.

vybíráme od 5.3.2021

Pomozte šesti rodinám vybudovat domov. Děkujeme!

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Darujme jim domov


Život na útěku

Začnete bydlet s přítelem, z kterého se záhy vyklube největší nepřítel, jakého jste kdy ve svém životě potkali. Nevíte dne ani hodiny, co mu přelítne přes nos. Někdy dostanete jen facku, když není jídlo hned na stole. Někdy vás zmlátí tak, že nevíte, jestli to tentokrát přežijete. Stydíte se vyjít na ulici. Tomu, že jste spadla ze schodů, už dávno nikdo nevěří. Nemáte kam odejít. Nemáte téměř žádné peníze, protože vaším jediným příjmem je rodičovský příspěvek. 
 
JSTE V PASTI.
 
Kolikrát si říkáte, že by bylo lepší nebýt. Jediné, co vás drží nad vodou, jsou dětské oči, které na vás každé ráno vykouknou z postýlek. A tak začíná další den bez naděje. Snažíte se jen přežít do dalšího dne. Až přijde okamžik, kdy zvládnete stud i strach a začnete hledat pomoc.
Pomoc pro sebe, ale hlavně pro svoje děti.
 
Uvolnilo se místo v azylovém domě. Utíkáte tajně, můžete si vzít jen nejnutnější věci. Azylák se pro vás stává jediným místem na celé zeměkouli, kde se můžete cítit bezpečně. Bohužel v azyláku můžete být jen rok. Pak toto místo musíte opustit nebo přejít do jiného azyláku. Je to bludný kruh. S rodičovským příspěvkem, ani s využitím státních dávek nemáte moc šancí, jak sehnat normální podnájem.  Nemůžete si ani najít práci, protože děti jsou ještě moc malé.
 
Naštěstí děti povyrostou a vy si můžete začít hledat práci. Sehnat práci, když řeknete, že máte dvě malé děti a nikoho na hlídání, je dost těžké. Když už nějakou seženete, tak jen tu méně kvalifikovanou a tím pádem také méně placenou práci. Nemůžete chodit na směny, protože vám  nemá kdo hlídat děti. Přemýšlíte kde vzít peníze na kauci pro pronajímatele a provizi realitní kanceláři, když už tak jste ráda, že se svým příjmem sotva vyjdete. Dva měsíční nájmy vás dělí od normálního života.
 
Pro někoho to není problém, ale pro velké množství maminek samoživitelek je složení 1 – 2 měsíční kauce a zaplacení provize realitní kanceláři tak velký jednorázový výdaj, že na něj nemají dost peněz. Dům, který bychom chtěli postavit pro ty nejpotřebnější jim dává šanci začít normální život.
 
Toto je příběh konkrétní ženy, jejíž fotku ani jméno nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit, protože je stále hledána svým bývalým přítelem.

Všechny děti mají své sny:



V Česku žije 2 600 dětí bez domova. Další tisíce jsou spolu se svými rodinami odkázány na azylové bydlení a pomoc charitních organizací.

Naším cílem je poskytnout těmto neúplným rodinám s dětmi  stabilní zázemí, v němž děti mohou v klidu vyrůstat, učit se a připravovat se na budoucí život. V azylovém domě mohou zůstat pouze rok a tak, pokud se rodině nepodaří najít dostupné bydlení (velkou překážkou jsou nejen vysoké nájmy ale už samotné složení kauce), putují do dalšího azylového domu a musí si znovu zvykat na nové prostředí a tak stále dokola.

Dům se 6 sociálními byty (o velikosti 50m2) s regulovaným nájemným (do 4.000 Kč měsíčně) by pro 6 rodin mohl být tím vysněným domovem. Projekt je zčásti zainvestovaný a máme již schválené stavební povolení. Z celkové částky 18 mil. se nám podařilo získat již 12 mil. Tento projekt již podpořili: IROP, obec Uhy, obec Nelahozeves, Charita Kralupy nad Vltavou, Tříkrálová sbírka.

Od splnění snu šesti rodin, které bojují s nepřízní osudu, nás tedy dělí "jen" 6 milionů korun... Děkujeme všem, kteří se rozhodnete jim pomoci.

Chtěli byste přispět jinak?

Připravujete velkou rodinnou nebo firemní oslavu a "putujících" dárků máte už plnou skříň? Raději byste podpořili dobrou věc?
Nebo máte chuť vsadit se a vyhecovat kamarády nebo kolegy v práci, že pokud se na Vaší výzvě nesejde např.: 10.000 Kč neostříháte si vlasy a neoholíte si vousy. Pokud jsou s Vámi v denním kontaktu, nakonec se na Vás určitě rádi složí :) a společně tak pomůžete maminkám s dětmi v nouzi!
Vyzvěte své známé a kamarády v rámci dárcovské výzvy! Možnost založit dárcovskou výzvu najdete v pravé dolní části této stránky.

 



Ten, kdo to může změnit jste VY. Udělejte to prosím.


Vyzualizace projektu:


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Příběh paní Jitky

Paní Jitka sama pečuje o dvě školou povinné děti. Finanční zajištění rodiny je také výhradně na jejích bedrech. Před lety musela kvůli domácímu násilí opustit s dětmi stávající domov. V této době pobírala pouze rodičovský příspěvek a před životem na ulici ji tak zachránilo Azylové bydlení. Osamostatnit se a nastěhovat se do vlastního pronajatého bytu mohla až díky kamarádce, která jí poskytla půjčku na kauci a první nájem. V současnosti má práci, kterou může skloubit s péčí o děti a která ji naplňuje. Pokrýt náklady spojené s bydlením v nájmu a další nezbytné výdaje domácnosti je pro ni však stále složité. Proto by jí moc pomohlo sociální bydlení v Uhách.


Otec samoživitel
 
Pan Jaroslav je otec 7 letého syna, který navštěvuje 2. třídu základní školy.  Otec pracuje jako údržbář v této škole a pobírá dávky hmotné nouze, jelikož jeho výdělek nepokryje základní životní potřeby a náklady na bydlení. Vyrůstal v rodině narkomanů, několikrát byl umístěn do dětského domova, posléze se stal také závislým na návykových látkách. Na čas se ocitl na ulici v Praze nebo přespával v kempu na Mělníku. Přivydělával si jako barman a kuchař. Tehdy se rozhodl se svou situací něco dělat a zahájil léčbu své závislosti na pervitinu a herionu, kterou úspěšně dokončil. V této době žil v rodném domě a seznámil se s matkou jeho syna. Partnerka chvíli po narození syna od rodiny odešla. Syn svěřen do péče otce. Chvíli spolu žili v azylovém domě na Mělníku. Poté se opět odstěhoval zpět do rodného domu, který mezitím odkoupil nový majitel vzhledem k četným exekucím rodiny. Bydlí tedy v bývalém vlastním domě v pronájmu. Tento dům je ovšem ve špatném stavu, proto se synem obývá jen jednu místnost, kde topí kamny, na kterých musí ohřívat vodu na koupání. Moc by si oba přáli normální bydlení, které by jim mohly zajistit právě sociální byty.

Gábina 13 let - ,,Nejtěžší je pro mě opouštět kamarády …“

,,Musím se rozhodnout, na jakou školu půjdu po základce, ale vlastně ani nevím, kde v tý době budu bydlet …“

Gábina žije s rodiči a sourozenci v azylovém domě. Její otec je vážně nemocný a na matčiných bedrech tak leží nejen péče o děti a domácnost, ale také o manžela. Gábina se snaží pomáhat jak to jen jde. Zapojuje se do vaření, úklidu, vypravování mladších sourozenců do školky a školky, ale i péče o otce. Zároveň však Gábina musí plnit své vlastní školní povinnosti a na užívání si všeho, co k období dospívání patří, nezbývá čas. Celá rodina včetně Gábiny se aktivně snaží najít stabilní bydlení, kde by měla více soukromí a klidu. Chybí jí vlastní prostor, kde by mohla být alespoň na chvíli sama, měla klid na školu a odpočinula si. Vzhledem ke zdravotnímu stavu otce a náročnosti péče o sourozence nemá rodina mnoho možností, jak zvýšit svůj příjem a dosáhnout tak na vysoké nájmy komerčních bytů.  Ocitli se v začarovaném kruhu azylového bydlení, který s sebou nese časté změny prostředí. Pro Gábinu je toto psychicky i fyzicky náročné. Činí jí problém si neustále zvykat na nové školy, navázat na látku a hledat si nové kamarády. Měla by se také rozhodovat, na jakou školu půjde po základní škole, ale vzhledem k nejisté budoucnosti je to pro ni obtížné. Gábina by se ráda stala cukrářkou. Ráda s maminkou peče - už umí bábovku, štrůdl apod. Nejvíce ji na pečení ale baví kreativní část - zdobení. Jednou by chtěla žít jinak - mít práci, která ji baví a vlastní domov....

Založení projektu

Hezké Vánoce. :-)

Karel Dvořák
3 000 Kč

Ať se vám daří!

Teodora Kazdová
500 Kč