Liga lidských práv


Děti, mládež, rodina Legislativa a právní pomoc

Pomozte rodičům, kteří dostali pokutu za doprovod dětí do školní třídy

Pomáháme rodičům, kteří kvůli doprovodu svých děti do školní třídy dostali pokutu za neoprávněný vstup do budovy školy. Rodiče mají právo na osobní styk s dítětem a toto jednání nemůže být přestupkem. Rodiče k tomu navíc měli zásadní důvod - opakované neshody s učitelským sborem a třídním kolektivem.

vybíráme od 1.2.2021
19 450 Kč
vybráno 39 % z 50 000 Kč

přispělo

54 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Rodičovská práva, do kterých spadá i ochrana dítěte a osobní styk s ním, nejsou nijak omezena školní docházkou a pokud dochází k nevhodnému chování ze strany spolužáků, je naopak v zájmu dětí, aby je rodiče doprovázeli. I podle judikatury Ústavního soudu nemůže být výkon ústavně zaručeného práva protiprávním jednáním. Celý případ si můžete přečíst zde.

Za rodiče jsme převzali právní zastoupení a pomohli jim proti rozhodnutím úřadu podat odvolání. Byť uložená pokuta není vysoká, je nepřípustné, aby podobným způsobem orgány veřejné moci rozhodovaly.

"Až na jednu výjimku jsme nikdy do školy nevstupovali bez přítomnosti dítěte, vždy jen jako doprovod a vždy u vchodu stál školník. Myslíme si, že máme právo doprovázet naši nezletilou dceru do školy, když nás o to výslovně požádala. Jsme rodiče a máme za svou dceru zodpovědnost. Škole nedůvěřujeme," popsal případ otec dětí.

Vzhledem k množství času, který si tyto právní služby již vyžádaly a ještě vyžádají (jsme připraveni podat správní žalobu), žádáme veřejnost o podporu ve výši 50.000 Kč, která pokryje asi 25 hodin právních služeb a náklady na medializaci případu a komunikaci s dárci. Liga s vaší podporou pomůže rodině učinit všechny právní kroky k zastavení tohoto pokusu o zásah do práva na soukromý a rodinný život rodičů obou dívek, jakož i do jejich práva na péči a výchovu svých dětí. Pokud se nám podaří pokutu zrušit hned na základě odvolání, použijeme nevyčerpanou část darů z této kampaně na budoucí podobné případy špatné praxe ve školství.

Děkujeme vám za podporu právní pomoci rodině. Případem se zabývá advokátka Zuzana Candigliota a právník Karel Lach. V případě dotazů ohledně této kampaně pište na dan.petrucha(zavináč)llp.cz.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Krajský úřad Královéhradeckého kraje našemu odvolání vyhověl, rozhodnutí Městského úřadu Nová paka zrušil a přestupkové řízení zastavil. Děkujeme za podporu!

Založení projektu

kateb

držím pěsti !

Rita Sch
200 Kč

Držím palce, ať vyhrajete

Kateřina Hradičková
300 Kč

Ráda přispěji. Musíme držet při sobě.

Lenka Hochová
500 Kč