Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla o.p.s.


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

Čapkovský rok v Divadle Drak

Na jaro 2021 připravujeme na studiové scéně Divadla Drak premiéru autorské inscenace na motivy Čapkova R.U.R. V souvislosti s ní chceme otevřít v říjnu 2021 ve II. patře galerie Labyrint interaktivní rodinnou výstavu zabývající se dystopickými motivy v díle Karla Čapka. Pokud byste chtěli naši připravovanou výstavu podpořit, můžete tak učinit zde. Díky vašim darům budeme moci vytvořit rozmanité interaktivní objekty na co nejvyšší úrovni za využití různorodých technologií a mechanismů.

vybíráme od 5.1.2021
14 300 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Při tvorbě konceptu výstavy vycházíme z Čapkových děl Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, R.U.R., Věc Makropulos nebo Bílá nemoc. Výstavu bude tvořit několik interaktivních objektů počítajících s aktivní účastí návštěvníků, vytvořených různými autory, používajícími různorodé vyjadřovací prostředky a reprezentující odlišné pohledy na společné téma. Inspirací je nám výjimečná galerie Sladovna Písek a její unikátní koncept „Galerie hrou“.

Čapek se ve svém dystopickém díle vyslovuje k tématům, která v jeho době měla nádech sci-fi, ale dnes se po sto letech velmi přiblížila každodenní realitě. Ať už se jedná o věčně hledání dlouhověkosti či dokonce nesmrtelnosti, které získalo novou podobu v genetické manipulaci či postupném přesunu našich životů do virtuálního prostoru, pátrání po nových zdrojích energie, vývoj stále dokonalejších zbraní, automatizaci, robotizaci, umělou inteligenci, hledání udržitelné enviromentální rovnováhy či dnes tolik aktuální ohrožení novými dosud neznámými zdravotními hrozbami, obrazy všech těchto témat lze v Čapkově díle snadno vystopovat. Čapek se jako humanistický autor věřící v lidskou racionalitu ve svých vesměs katastrofických vizích na jedné straně zjevně obdivuje vědecko-technickému pokroku, na druhé straně však zároveň varuje před jeho nezamýšlenými a potenciálně fatálními důsledky. A etické otázky, které tím nastoluje, se ve svém základu nijak neliší od etických otázek, které si musíme klást i dnes.
Na výstavě se bude podílet hned několik divadelních scénografů, jak našich stálých spolupracovníků, tak tvůrců, kteří se v Draku představí vůbec poprvé. V interaktivních objektech se tak propojí výtvarné vyjadřovací prostředkys divadelností, hravostí a metaforičnostítypickou pro loutkové divadlo.

K výstavě vzniknou lektorské programy a workshopy, které tvoří nedílnou součást dlouhodobé koncepce programové nabídky Labyrintu Divadla Drak, kterou je propojování umění a vzdělávání.
Všem Vám moc děkujeme za podporu, nesmírně si jí vážíme a těšíme se, až vás opět budeme moci přivítat v hledišti našeho divadla a bludišti vitrín v Labyrintu.

 
Vaše Divadlo Drak
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu