Černí koně, z.s.


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Sbírka pro 7 statečných dětí

7 statečných! Isabela, Vojta, Štěpán, Natálka, Adam, Štěpa a Michal. Sedm dětí, které bojují s vážnými formami tělesného postižení. Sbírka Černých koní společně s vaší pomocí jim umožní zažít to, co je pro ostatní naprosto běžné – svobodu pohybu.

vybíráme od 30.11.2020

7 STATEČNÝCH

Pojďme společně změnit dětství sedmi dětem.
134 863 Kč

přispělo

90 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
 
"Život je pohyb."  
Aristotelés

7 statečných! Isabela, Vojta, Štěpán, Natálka, Adam, Štěpa a Michal. Sedm dětí, které bojují s vážnými formami tělesného postižení. Sbírka Černých koní společně s vaší pomocí jim umožní zažít to, co je pro ostatní naprosto běžné – svobodu pohybu. Pohyb se významně podílí na kvalitě dětského života, zlepšuje zdravotní stav, podporuje mentální i fyzický vývoj a zvyšuje psychickou odolnost. Díky speciálním kolům, které za vybrané peníze pro děti Černí koně pořídí, se tak budou moci zapojit do běžného sportovního života svých vrstevníků a třeba si i zazávodit! Podpořme společně 7 statečných dětí v jejich odhodlání zažít plnohodnotný život.





1. statečná Isabela se narodila v roce 2014. Má diagnostikovanou svalovou atrofii 2. stupně. Tato středně těžká forma se začne projevovat do 18. měsíce života. Děti jsou po nějakou dobu schopny samostatného sedu, nikdy však samostatné chůze. Obtíže postupují pomaleji, nicméně i tyto děti postupně ztrácejí schopnost se pohybovat a dostavují se u nich dechové obtíže. Onemocnění jí neumožňuje, aby se svými sourozenci a kamarády zažívala dobrodružství, které přináší svobodný pohyb. Speciální kolo s elektromotorem - elektrohandbike -  by jí umožnil trávit čas venku s kamarády.



2. statečný Vojta (14 let) se narodil ve 29. týdnu těhotenství s listeriovou meningitidou, byla mu diagnostikována dětská mozková obrna (DMO) – spastická diparesa. Prodělal několik operací nohou.

3. statečný Štěpán (10 let) má DMO – spastickou kvadruplegickou mozkovou obrnu, kompenzovaný paroyxysmální syndrom s lokálním generalizovaným tonicko-klonickým záchvatem (GTCS), těžkou psychomotorickou retardaci, hypotonický syndrom.

4. statečná Natálie (12 let) se narodila ve 24. týdnu těhotenství, vážila 630 gramů. Kvůli vysoké nezralosti došlo k mnoho komplikacím a Natálka bojovala o život. V nemocnici strávila 154 dnů. Má diagnostikovanou DMO – spastickou kvadruplegickou mozkovou obrnu, VP-shunt – obstrukční hydrocefalus, amputovanou pravou dolní končetinu v oblasti nártu, středně těžkou až těžkou nedoslýchavost a špatnou srážlivost krve.

5. statečný Štěpánek se narodil 4 měsíce před termínem. Následkem komplikovaného zranění při porodu se potýká s celoživotním porušením periferních nervů v oblasti míchy. Má ochrnutou pravou dolní končetinu a spasticitu levé.
Po psychické stránce je v pořádku a bojuje s nepřízní osudu. Štěpánek se pohybuje převážně na invalidním mechanickém vozíku. Chůze pro něj není příliš vhodná, proto by mu elektrotricykl nejen velmi usnadnil život, ale i dopřál radost z pohybu.




6. statečný Adámek „Náš syn Adámek se narodil předčasně akutním císařským řezem a bohužel i se spoustou zdravotních problémů. Několik hodin po narození mi lékaři přišli na JIP říct, že Adámek nemá spojený jícen se žaludkem a bude nutné mu zavést hadičku přímo do bříška, kterou bude dostávat jídlo. Při operaci se zjistilo, že Adámek má ještě vadu srdce. V průběhu prvních 10 týdnů života absolvoval 6 operací. Když jsme se dostali domů z nemocnice a Adámek začal jíst pusinkou, mysleli jsme si, že nejhorší je za námi. Potom ale přišel první epileptický záchvat a po něm byl zjištěn další zásadní problém a to nádor na mozku, který způsobil hydrocefalus a dost poškodil mozek. Prognózy nebyly a vlastně stále nejsou příznivé. Ale bojujeme ze všech sil. Poctivě cvičíme. Jezdíme na terapie a věříme, že naše píle bude odměněna tím, že se Adámek v životě posune tak, jak jen to bude možné. V tuto chvíli samostatně sedí a vidíme na něm, že by chtěl chodit a objevovat svět. Proto děláme co je v našich silách, abychom mu v tom co nejvíce pomohli. Od tricyklu si slibujeme, že Adámek bude mít nové možnosti pohybu a naučí se střídat nožičky.“ sdělila nám Adámkova maminka.




7. statečný Michal (3 roky) má diagnostikovanou svalovou atrofii SMA
(Jedinci se spinální muskulární atrofií mají mutaci genu pro SMA, díky tomu netvoří dostatek proteinu (bílkoviny) SMA, který je nezbytný pro správnou funkci neuronů. Abychom mohli hýbat svaly, musíme vyslat signál z mozku právě pomocí neuronů. Pokud tyto neurony chybí, není možné svaly ovládat a používat, dochází tak postupně k jejich ochabování a úbytku (atrofii). Dítě tak ztrácí schopnost se pohybovat, ale i polykat či dýchat).

Michalova maminka byla přesvědčena, že speciální kolo Míša neušlape, protože trpí svalovou atrofií. Ale tenhle malý bojovník nás všechny překvapil a jeho radost je obrovská. Časem bude potřebovat přídavný elektromotor, ale už teď dokáže na kole neuvěřitelně „lítat“.








SPECIÁLY PRO DĚTI


Handbike - speciální jízdní kolo, které se ovládá pouze rukama

Tricykl - speciální jízdní kolo, které se vyznačuje vysokou stabilitou


Jsme nezisková organizace Černí koně a pomáháme tělesně postiženým se zapojením do aktivního života prostřednictvím cyklistiky. Působíme od roku 2008 a jsme jediným výrobcem speciálních, ručně ovládaných kol pro děti – handbiků v České republice.
Více informací o tom jak pomáháme dětem naleznete na www.cernikone.cz 

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Kloboucek, jste uzasni!

Tomas Bilek
2 000 Kč

Hodně sil 🍀

Petra Zahradníková
200 Kč

Držíme palce

Roman Hladký

Romane děkujeme :-)

Černí koně, z.s.

Veselé Vianoce a šťastnejší Nový rok

Marian Dylik
300 Kč

Moc děkujeme :-) i Vám přejeme do Nového roku vše dobré!

Černí koně, z.s.

Aspoň malou částkou jsme podpořili 🙂, pomáháme na více frontách.Doufame,že jsme aspoň trošku pomohli

Pavla Jelínková
100 Kč

Moc děkujeme! Žádná pomoc není malá :-)
Krásný zbytek roku a vše nej do toho Nového

Černí koně, z.s.

Snad i to málo k něčemu bude:) Hodně štěstí.

Petr Matoušek

Moc děkujeme a žádná pomoc není malá!!
Vše nejlepší do Nového roku :-)

Černí koně, z.s.

Všem krásné vánoce a opatrujte se!!!

Jitka Linková
300 Kč

Moc děkujeme a přejeme krásný zbytek roku :-)

Černí koně, z.s.

Vážím si vaši práce.

Bohuslava Živná
1 000 Kč

My si vážíme Vaší pomoci :-)
Děkujeme Lenka

Černí koně, z.s.

Drzte se :-)

Marcela Mlcochova
100 Kč

Děkujeme :-) snažíme se :-)
Lenka

Černí koně, z.s.

Veselé Vánoce BOJOVNÍCI....

Jakeš
1 000 Kč

Moc díky :-) Lenka

Černí koně, z.s.