Čmelák - Společnost přátel přírody z. s.


Životní prostředí

ReOrder podporuje výsadbu tisíceletých stromů

Ve volné přírodě se již téměř nevyskytují a proto jsou tisy červené opravdová rarita mezi našimi stromy – dožívají se věku až tisíc let, jsou to vlastně takové malé české sekvoje. Jeho větve na podzim zdobí výrazně červené plody, které jsou chutné a jedlé, ačkoliv sám strom – jeho jehličí i dřevo, jsou jedovaté. Celosvětově známý DJ ReOrder podporuje návrat těchto klenotů do hor.

vybíráme od 9.11.2020

DJ ReOrder podporuje výsadbu tisíceletých stromů

3 700 Kč
vybráno 19 % z 20 000 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Proč chránit tis? Nebylo by lepší, kdyby z naší přírody nadobro zmizel? Celosvětově známý DJ ReOrder a liberecká organizace Čmelák si to nemyslí. Tis je opravdová rarita mezi našimi stromy – dožívá se věku až tisíc let, je to vlastně taková malá česká sekvoj. Jeho větve na podzim zdobí výrazně červené plody, které jsou chutné a jedlé, ačkoliv sám strom – jeho jehličí i dřevo, jsou jedovaté. Pomůžete nám tento druh stromů vrátit přírody?


Fotka z výsadby tisů v Novém pralese 16.11.2020

O projektu 

Záchraně tisu se liberecká organizace Čmelák věnuje již 23 let. Za tu dobu jsme sebrali semena, vypěstovali sazenice a do krajiny Jizerských hor vysadili 644 vzácných tisů. Nyní pracujeme na návratu celkem 1000 tisů do hor v Libereckém kraji. 
Finance získané v této sbírce jsou určeny na pokrytí nákladů výsadby v rámci jedné vybrané lesní lokality. Té bude Tibor Tomečko alias ReOrder patronem. Kompletní přehled všech lokalit si můžete prohlédnout detailně ZDE.

Obrázek 2: ReOrder během DJ setu - zdroj: www.trancemag.com

Proč zachraňujeme právě tisy? 

Tis červený je naše původní, dnes již velmi vzácná dřevina, chráněná zákonem. Veřejnost zná tis spíše z parků, kde se pěstují hlavně vyšlechtěné zahradnické kultivary. Na většině našeho území tis dnes již nenajdete, zbývající stromy rostou většinou jen v rezervacích nebo na nedostupných místech. Hlavním cílem našeho projektu je rozšířit počet lokalit, kde se tis v naší přírodě vyskytuje a zvýšit tak šanci na jeho přežití i do budoucna.

Odměny pro dárce

Dárcům v této sbírce nabízíme i možnost odměny za finanční podporu.
Za částku 300 Kč Vám pošleme slevový kupón na ReOrder merchandise.
Podepsané tričko s designem tisu červeného nabízíme za 750 Kč. Pro fanoušky, kteří by rádi využili video hovor s DJ máme možnost za dar ve výši 1500 Kč. Pokud tvoříte vlastní hudbu v žánru trance a rádi byste prokonzultovali vaši produkci, můžete využít bohaté zkušenosti za dar 3000 Kč.

Obrázek 3: Bílé tričko s černým moderním designem tisu

DJ ReOrder

Tibor Tomečko je rodák ze slovenského Martina, který nyní žije v Praze. Je celosvětově známý skladatel a DJ v hudebním žánru trance music. S produkcí vlastní hudby začal už ve 14 letech. Zkoušel různé styly, ale uplifting & progressive trance nakonec zvítězil, Má za sebou spoustu vlastních singlů, remixů a stále tvoří a vydává nové.

Kontaktní informace

https://www.cmelak.cz/
https://www.facebook.com/cmelak.cz/
https://www.instagram.com/cmelak_liberec/
tomas.kolecar@cmelak.cz
marek.soukup@cmelak.cz
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu