JOHAN, z.ú.


Kultura, umění a historie

Podpořte Moving Station!

Jsme profesionální kulturní organizace zaměřená na současné umění a vzdělávání. Cílem naší činnosti je podpora nezávislé umělecké tvorby především v oblasti divadla, tance, multimediální tvorby a performing arts, a to na amatérské i vysoce profesionální úrovni. Svými projekty se snažíme zvyšovat zájem veřejnosti o dění ve světě, o místo, v němž žijeme. Děkujeme za jakoukoli podporu!

vybíráme od 9.11.2020

Podpořte Moving Station!

20 900 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Moving Station, takové jsme dali našemu projektu jméno před dvaceti lety. Probudili jsme k životu prázdný a poničený dům.
V běžném čase žije Moving Station od rána, žije kavárna, žije galerie, běží kurzy pro děti a mládež, večery patří současnému tanci, divadlu, artovým filmům a dokumentům. Moving Station poskytuje zázemí tvůrčím rezidencím i vzdělávacím projektům, probíhají zde filmové festivaly, vznikají tu původní inscenace.
Aktuálně máme nařízením vlády zavřeno, ale žijeme, vytváříme alternativy. Jsme připraveni se se vším poprat, máme silný a odhodlaný tým, máme svou práci rádi, ale pro přežití potřebujeme pomoc. Budeme potěšeni, když v tomto těžkém čase najdete možnost naši práci podpořit. Toužíme Vám i  nadále nabízet setkání se světem odvážné imaginace, krásy a svobody.


Moving Station je kultovní plzeňská otevřená scéna pro autorské divadlo a tanec, uznávaný prostor pro současné umění a vzdělávání, prostor pro kulturu a setkávání, který sídlí v nádherné nádražní budově v Plzni na Jižním Předměstí. Provozovatelem je kulturní nezisková organizace Johan, která zde prezentuje nezávislou uměleckou tvorbu již od roku 2000 a postupnými kroky (s důslednou vírou ve smysl), tak zabydlela již nepoužívanou chátrající památku a vdechla jí nový život. V roce 2015 byla budova zrekonstruovaná na multifunkční kulturní prostor s divadelním sálem, konferenčním / výstavním sálem, rezidenčním atekuéren, zkušebnou a kavárnou.
Za dvacet let jsme vytvořili rezidenční místo pro současné živé umění. Dramaturgie Moving Station systematicky podporuje a prezentuje tvorbu především české a slovenské nezávislé divadelní scény, jíž přispíváme od roku 2017 každoročně původní profesionální inscenací vytvořenou u nás a v naší produkci.
V návaznosti na definovanou misi centra Johan se Moving Station stalo místem významných událostí jako jsou festivaly TANEC PRAHA, Mezinárodní festival Divadlo, Jeden Svět, Animánie, Festival ProART či Ozvěny EKOFILMu, místem uměleckých rezidencí, místem pro podporu vzniku původní dramatické tvorby, místem pro prezentaci mladého výtvarného umění a jedinou scénou v Plzni, která se kontinuálně věnuje prezentaci současného tance a pohybového divadla.
Zaměřujeme se především na současné divadlo, tanec a mezioborové umělecké experimenty. Potkáte se zde také s výtvarným uměním, filmovými přehlídkami, hudbou a novým cirkusem. Důležitou částí nešeho programu je také řada kurzů dramatické výchovy a improvizace které nabízí Dramacentrum Johan.
Moving Station je v Plzni klíčovým místem pro podporu a prezentaci nezávislé umělecké tvorby, především v oblasti performing arts, ale také uměleckého vzdělávání.          
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu


FESTIVAL NOVÉHO DIVADLA A PERFORMANCE V PLZNI!

Je jaro! 
Jaru svědčí radost.
Umění je radost.

Moving Station, parky, ulice a nádraží na Jižním Předměstí naplníme uměním. 
Divadlem, tancem, pohybem, performance, loutkami, poezií, fotografií, malbou a brambory.

Nastevřeno má v hledáčku nezávislou regionální divadelní tvorbu, performance, site-specific. Nastevřeno zajímá tvorba umělců a uměleckých kolektivů ze všech zákoutí České republiky. Nastevřeno otevírá diskusi k otázkám tvorby v regionech. Nastevřeno jde s programem blíž k našim sousedům, k místu našeho domova, k plzeňskému Jižnímu Předměstí.

Symbolem festivalu jsou dveře, po-otevřené neboli nastevřené dveře, které otevírají cestu k nevšedním zážitkům a setkáním. Račte vstoupit!

Informace o programu naleznete na www.nastevreno.cz




Chystáme festival divadla v krajině!
BAROKNÍ DECH ve Všekarech proběhne 12. - 15. 8. 2021

A na co se můžete těšit?

 ČTVRTEK 12/8
20:30
Hlavu vzhůru – výsledek osmidenní tvůrčí dílny studentů DAMU inspirované dějinnými okamžiky, autentickými materiály i osobní fyzickou zkušeností s místem
 PÁTEK 13/8
20:30
Hlavu vzhůru – výsledek osmidenní tvůrčí dílny studentů DAMU inspirované dějinnými okamžiky, autentickými materiály i osobní fyzickou zkušeností s místem
22:00
Fraktály – barevná projekce na stěnu kostela
SOBOTA 14/8
9:30
Procházka s ornitologem – poznejte místní ptactvo, průvodce: Mgr. Libor Schröpfer, starosta města Holýšov
13:00
Chutě baroka – ukázka barokní tabule s malou přednáškou a ochutnávkou, průvodce: Olga Kaderová,
13:30
J. A. Komenský / Geisslers Hofcomoedianten: Orbis pictus – obrazy ze slavné učebnice v pouliční úpravě pro zvídavý (o)kruh diváků
14:00
Drobná architektura v krajině – přednáší Ing. arch. Jan Soukup
14:30
Žongléros Ansámbl – workshop novocirkusových kejklí pro rodiny s dětmi – žonglování, balancování, akrobacie, obruče hula hoop
15:00
Chutě baroka – ukázka barokní tabule s malou přednáškou a ochutnávkou, průvodce: Olga Kaderová,
15:00
Povídání o krajině – průvodkyně: Karolína Hladíková, studentka environmentální geologie
16:00
J. A. Komenský / Geisslers Hofcomoedianten: Orbis pictus
16:30
Žongléros Ansámbl – workshopy novocirkusových kejklí pro rodiny s dětmi
18:00
J. A. Komenský / Geisslers Hofcomoedianten: Orbis pictus
20:30
V.O.S.A. Theatre a Sunriders: C’est la Wheel – obří, cirkusové, pohádkové kolo, dva akrobaté a příběh o lásce. Uvidíte akrobacii, tanec i šprýmy, těžké balancování na hraně rizika i lehké taneční kroky. 45 min., 5+
21:30
Marcel Gidote’s Holy Crab – koncert, psychedelický jazz s ozvuky Pink Floyd
NEDĚLE 15/8
11:00
Nedělní pohádkový expres: Medvědí pohádky – hraje Josef Jelínek, tvůrčí dílnu vede Martina Jelínková
14:00
Mše pro všechny a zvlášť ty, co jí nerozumí – slouží Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský
16:00
Musica cum gaudio – rozmanité pohledy na útrapy a radosti lásky v písních raného baroka

VÝSTAVY 12–15/7
Tomáš Hrůza – velkoformátové plachtové fotografie dokumentující odvážení stromů zasažených kůrovcem
Alice Pokorná – expresivní malba přírody
Mariko Gelman – objekty reflektující náboženskou tradici
Jiří Dosoudil – socha lesní zvěře vytvořená z větví a jiného materiálu nalezeného v okolním lese, tvorba 13.7., výstava 14.–15.7.




Výstava Ciocia Czesia v oknech Moving Station na peroně.
Nástupiště 2 a 3. Tak se přijďte podívat. Výstava do poloviny května.

Další z dílů Moving Station Live Sessions s kapelou MRKLM [mira:kulum]

Komentovaná prohlídka výstavy in life fotografů Barbory Bačové a Štěpána Grygara.
Podívejte se alespoň online, než přijde doba otevřených galerií. 

Máme podcast! Moving POTKÁ Station.
Poslechnout si ho můžete na podcastových platformách jako je třeba Spotify
a nebo na našem Youtube

Rozhovory s vizuální umělkyní a scénografkou Deborou Štysovou, tanečníkem Honzou Malíkem a dramaturgyní Terezou Krčálovou z Pulsaru, s fotografy Barborou Bačovou a Štěpánem Grygarem.
... a chystají se další :)



Pusťte si  Moving Station Live Sessions , tentokrát s kapelou Marcel Gidote´s Holy Crab .

V době zavřených galerií, jsme se rozhodli natočit komentovanou prohlídku současné výstavy Jamming od spolku Barvolam, jehož iniciátoři jsou Mirek Kaufman a Otto Kouwen.
Jamming je experimentální výtvarný projekt, ve kterém společně tvoří umělci s mentálním hendikepem a umělci postižení akademickým vzděláním.
Jde o pokus prolomit bariéry na různých frontách: projekt chce dokázat, že několik malířů se může podělit o jedno plátno a že lidé s mentálním hendikepem i ti bez něj nemusí žít v oddělených světech.

Podívejte se!







Založení projektu

Vesele Vanoce navzdory viru!
Pozdravy z Mnichova. Drzte se Romane & Spol.!
Katka

Katerina Duddeck