Příběhy lidí, z.s.


Lidé s postižením

Příspěvek na elektrický vozík a auto s plošinou pro Františka Mourka

Jsem věčný optimista a ač upoután na invalidní vozík, jsem vždy dobře naladěn. Chtěl bych požádat o podporu, abych mohl zažádat o elektrický vozík a automobil se zadní plošinou. Ani jednu z tolik potřebných věcí bohužel stát nehradí v plné výši a bez podpory vás, dárců, bych si "nové nohy", ani "nová kola" nemohl dovolit. S obrovským vděkem a pokorou, děkuje dobrou náladu rozdávající František.

vybíráme od 26.10.2020
218 300 Kč

přispělo

239 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jmenuji se František Mourek, v září 2020 mi bylo 53 let. Narodil jsem se v Domažlicích a od roku 1974 žiji v Plzni. Když jsem byl malý kluk, chtěl jsem se stát fotbalistou. Svůj sen jsem začal realizovat a v letech 1979 - 1980 jsem kopal za Lokomotivu Plzeň. U kopané jsem však nakonec nevydržel a v letech 1980 - 1982 jsem přesedlal na kolovou.

Měl jsem mimo jiné i možnost zahrát si proti legendám kolové - bratrům Pospíšilovým. Bohužel úraz obou kolen v roce 1982 zabránil tomu, abych se mohl kolové dále věnovat. A tady začal můj příběh, který jsem nazval: "Šťastná, nešťastná třináctka".



"Šťastná, nešťastná třináctka"

Proč šťastná, nešťastná?
Po úrazu obou kolen, který byl zaviněn "štanglí" na speciálním kole pro kolovou, jsem byl operován 13.11.1982 ve FN v Plzni na Borech.

Druhý úraz se stal 13.12.1991, kdy jsem pomáhal kamarádovi rozvážet po obchodech vánoční kolekce a na parkovišti jsem si na ledu zlomil ruku.

Třetím úrazem, který jsem i s operací prodělal 13.11.1992, bylo zlomené zápěstí levé ruky. Ne vlastní vinou jsem spadl z asi 1,5 metrového vysokozdvižného vozíku.

Čtvrtý a snad taky poslední úraz se stal 13.7.1994. Jeli jsme se v Německu, kde jsem v té době pracoval, s kolegy po práci vykoupat. Trávili jsme tak volný čas poměrně často. Po osmělení jsem skočil z nevelké výšky do vody v místě, kde byla asi pětimetrová hloubka. Co se přesně stalo, nikdo neví, ale pravděpodobně o hladinu vody jsem si zlomil dva páteřní obratle C5 a C6.

Od této doby jsem na invalidním vozíku a s pomocí mé rodiny (hlavně manželky a dcery) zůstávám optimistou. Beru realitu takovou, jaká je. Umím se přizpůsobit okolnostem, jsem v pohodě a užívám si života jako normální zdravý člověk.

Chtěl bych svým příběhem apelovat na mladé lidi, na sportovce, na lidi vůbec:
"Zamyslete se při každém skoku nad tím, co se může stát!"

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Užívejte ve zdraví,i rodina ať to má jednodušší...vím o čem to je!!!🎁👍

Roman Karas

At vam pomucky pomuzou. Jste skvely tata s optimismem ;)

Miroslava Hoslova

Mám radost, že mohu alespoň trochu pomoci. Přeji všem lidem dobré vůle požehnané vánoce

Marcela Krejcikova
500 Kč

Držím Vám palce,ať se sbírka povede.

Eva Kunešová

Držte se Františku, stejně jako vaše rodina 💛

Martin Souček

Drzim palce. Mejte se fajn. Milan

Milan Škarda
500 Kč

Drzim palce!

Lucie Fraňková

Držíme palce.
Seifertovi

Jiří Seifert
1 000 Kč

Držím palce.

Pavel Kopeček

Františku, ať to všechno vyjde. Vím, jaké to je. Hodně zdraví i rodině.

Anna Stejskalová
300 Kč