Spirála Ostrava, z.ú.


Aktuálně - spolu proti Koronaviru Lidé s postižením

Smysluplná práce lidem se zdravotním postižením

Podpořte darem naše zaměstnance se zdravotním postižením. Koronavirus opět udeřil a ve Spirále bojujeme s následky stejně jako na jaře, nyní už zkušeněji. Získali jsme nové zákazníky pro naši šicí dílnu, kdy jsme na jaře všichni šili roušky. Děláme, co můžeme. Naše cateringové služby a další aktivity jsou však závislé na setkávání lidí, což je nyní znemožněno. Přispějte nám na transformaci našich cateringových služeb a na udržení pracovních míst pro lidi se zdravotním handicapem. Nechceme to zabalit...musíme to balit.

vybíráme od 12.10.2020

Zachraň práci

56 600 Kč
vybráno 57 % z 100 000 Kč

přispělo

9 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Podpořte darem naše zaměstnance se zdravotním postižením. Koronavirus opět udeřil a ve Spirále bojujeme s následky stejně jako na jaře, nyní už zkušeněji. Získali jsme nové zákazníky pro naši šicí dílnu, kdy jsme na jaře všichni šili roušky. Děláme, co můžeme. Naše cateringové služby a další aktivity jsou však závislé na setkávání lidí, což je nyní znemožněno. Přispějte nám na transformaci našich cateringových služeb a na udržení pracovních míst pro lidi se zdravotním handicapem. Nechceme to zabalit...musíme to balit.

Dan přidává svůj příběh v souvislosti s epidemií: “Obsesí je celá řada. Moje úvaha se týká konkrétně hygienických obsesí, tz. nutkavých myšlenek, které se projevují strachem ze znečištění, nebo nákazy. Trápily mne úzkostné nutkavé myšlenky ohledně možné nákazy a vybudoval jsem si celou řadu rituálů a kompulzí, které mírnily úzkost po vystavení se "znečišťující" situaci. Další část rituálů, které jsem si vytvořil, měly za úkol "kontaminaci" předcházet. V praxi jsem tak strávil ve sprše třeba hodinu (zmírnění úzkosti po "znečištění" nebo "nákaze"), otevíral jsem dveře veřejných toalet loktem (předcházení "znečištění" a "nákaze"), a nebo jsem se špinavým místům jednoduše vyhýbal zcela. Takové vyhýbavé chování časem vedlo k sociální izolaci, kdy jsem byl zavřený v bezpečí svého domova. 

S postupem času se mi podařilo hygienické obsese úspěšně zmírnit, a proto mohu nyní snad s nadhledem zhodnotit současnou situaci ohledně koronaviru, jak to působí na mne.  Všichni nyní nosíme roušky, rukavice a jsme méně kontaktní. Dezinfekce teče proudem. Tato opatření jsou bezesporu správná a nutná pro zamezení šíření covid virózy, ale ruku na srdce, ještě před propuknutím řádění koronaviru bychom člověka v roušce a rukavicích na ulici vnímali možná jako "blázna". Jistě, bojujeme tím proti reálnému a racionálnímu nebezpečí. Na druhou stranu, je to pro nás možná vstupenka do uvažování lidí s OCD, kteří ohrožení často vidí i tam, kde není.

Společným jmenovatelem pro zdravé i nemocné je strach a z něho vyplývající úzkost, kterou prožíváme v těchto dnech skoro všichni. I někteří zdraví lidé nyní potřebují psychologickou pomoc, ujištění, že se nic nestane, že je vše v pořádku. Buďme proto k sobě ohleduplní, zvláště pak k lidem, kteří trpí jakoukoliv duševní poruchou. Toto období je pro ně zvláště těžké, protože svádí boj nejen s existujícími, ale i s domnělými strašáky.



Mýtus: Z duševního onemocnění se nelze uzdravit
Dlouhodobé studie ukazují, že díky správné pomoci vykazuje většina lidí s duševním onemocněním skutečné zlepšení a může vést kvalitní a produktivní život. Pokud dostanou adekvátní péči, chodí běžně do školy či do práce, zakládají rodiny a vychovávají děti. Zásadní roli v tomto směru hraje ochota a vůle vyhledat včas odbornou pomoc, ale také sociální zázemí a podpora ze strany rodiny či přátel

Mýtus: Člověk s duševním onemocněním nemůže pracovat
Duševní onemocnění přináší různá omezení a znevýhodnění, ale většina lidí je dokáže překonat a pracovat může a chce. Zaměstnání přispívá k procesu zotavení a je také skvělou příležitostí, jak se zapojit do společnosti.

Další příběhy skutečných lidí, našich klientů a zaměstnanců i nabídek naší podpory najdete na stránkách Spirály Ostrava. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Blížící se vánoční svátky vytvářejí příjemnou atmosféru v celé Spirále. Kolektiv cateringu peče cukroví a připravuje jedlé dárkové balíčky, v šicí dílně se šijí drobné vánoční dárečky.
Taktéž nás můžete podpořit koupi těchto ručně a s láskou vyrobených dárků na našem eshopu https://www.spirala-ops.cz/splnit-si-svuj-sen/

Založení projektu