Česká filharmonie


Kultura, umění a historie Sociálně znevýhodněné skupiny

Pomozte souboru Čhavorenge dokončit nový videoklip Baripen

Pěvecký soubor Čhavorenge pod vedením Idy Kelarové rozdává radost posluchačům již řadu let a vyzrál v unikátní uskupení, které nejen otevírá romským dětem svět hudby, ale má sílu měnit jejich životy k lepšímu. Soubor nyní uzavírá důležitou etapu po vydání CD Hej Romale a připravuje další pořady a nové písně, opět i za účasti členů České filharmonie. Během letního tábora Romano drom vznikl na Slovensku materiál, který by měl vizuálně doprovodit píseň Baripen. Na realizaci klipu má soubor od štědrého mecenáše přislíbenu polovinu financí, každý váš dar bude tudíž okamžitě zdvojnásoben! Pomůžeme Čhavorenge získat potřebnou částku?

Podpořte vznik videoklipu Baripen, který bude reprezentovat práci Idy Kelarové a souboru Čhavorenge na domácích i zahraničních festivalech a bude uveden v televizích i v online prostředí. KAŽDÝ VÁŠ DAR BUDE ZDVOJNÁSOBEN. Děkujeme za Vaši podporu!
242 440 Kč
vybráno 101 % z 240 000 Kč

přispělo

122 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Talentované děti z Čhavorenge rozdávají hudbu, energii a radost již řadu let, s velkým úspěchem koncertovali nejen v Čechách či na Slovensku, ale mají za sebou výjezdy např. do Rumunska, Anglie nebo Irska. S Českou filharmonií spolupracují od roku 2013 a kromě natáčení společného alba bylo velkým zážitkem pro všechny zúčastněné hostování na závěrečném Open Air koncertu České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka.

Klip jako ukončení jedné krásné etapy


Na CD Hej Romale najdete 12 zpívaných skladeb, převážně z autorské dílny romského skladatele Desideria Duždy, které doplňují tradiční romské písně. Doba po vydání alba bylo pro Čhavorenge obdobím intenzivní práce, ale také řady vzácných zážitků, od koncertů a vzdělávacích workshopů až po vřele přijaté vystoupení na festivalu Pohoda. Ida Kelarová navíc pravidelně vyjíždí do odloučených romských lokalit, kde pro soubor vybírá nové talenty.

Příběh vznikajícího videoklipu (či spíše malého filmu) Baripen se taktéž odehrává v prostředí romské osady. Sledujeme skupinu dětí, ve které se postupně rozvíjí romantický vztah mezi romskou dívkou a bílým chlapcem. Na závěr mají oba hlavní aktéři symbolickou dětskou svatbu. Záběry vznikaly letos v létě poblíž slovenského Martina a s obrovským nasazením a chutí si v klipu zahrály i děti z Čhavorenge.   

"Cítím silnou potřebu předat dětem poselství a filozofii mé dlouholeté práce. Připomenout jim cestu životem samým, otevření srdce, otevření mysli, cesty do hloubky přes nánosy emocí, cestou za hlasem, za pravdou, za svou přirozeností bytí… Hudbou, zpěvem a tancem, k pospolitosti náš všech a napojení našich duší až k poznání, že odpojení není cesta. V této době mám silný pocit, že zpěv a láska, radost i slzy smutku jsou lékem nejen pro nás samotné, ale lékem i pro naše děti, naši společnost, celou zemi a celý svět. S pokorou společně s hudebníky a našimi dětmi z Čhavorenge na koncertech slavíme život a jeho obrovskou výzvu. "
Ida Kelarová

Klip bude finálním ohlédnutím za projektem Hej Romale, uzavřením jedné etapy, připomenutím prvního CD před koncertní premiérou a následným nahráváním zbrusu nových skladeb. Video se bude ucházet o účast na domácích i mezinárodních filmových soutěžích a přehlídkách, záměrem je nasazení klipu v celoplošných i hudebních televizích. Využijeme také vybrané influencery a osobnosti, se kterými Česká filharmonie a Čhavorenge spolupracují a vytěžíme sociální sítě. V jednání je promítání klipu v síti klubových kin (jako předfilm vybraných projekcí).

Jsme blízko. Ale sami to nezvládneme


Pro paní Idu, členy souboru i spolupracující filharmoniky je úžasnou zprávou, že díky štědrosti nadšeného podporovatele mají již přislíbenu polovinu potřebné částky na dokončení klipu. Každý Váš dar bude tudíž okamžitě zdvojnásoben. Aneb, každá stokoruna, kterou díky Darujme.cz vybereme, se okamžitě stává dvěma stokorunami!
Cítíme, že jsme blízko. Váš dar má sílu pomoci dotáhnout sympatický záměr do zdárného konce, stejně radostného, jako je celá píseň Baripen (romsky "hrdost"). 
 
A o kterou píseň se jedná?
Podívejte se na nahrávání skladby Baripen ve Dvořákově síni Rudolfina:


Děkujeme za podporu!

Odkazy:
Čhavorenge na webu MIRET
Čhavorenge na Facebooku
Čhavorenge v Belfastu (video)
Sedm let s Čhavorenge - Petr Kadlec, edukační oddělení ČF (video)
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vážení dárci, máme obrovskou radost, kampaň se podařilo zdárně dokončit!
Všem, kteří sbírku podpořili, bychom chtěli velmi poděkovat a také tak v nejbližších dnech učiníme. Máme pro vás informace o dalším postupu ohledně dokončení a premiéry klipu Baripen, podělíme se o ně s vámi prostřednictvím e-mailu, individuálně.
Nyní však máme tu čest předat vám vzkaz přímo od paní Idy:
 
Milí přátelé, 
jsem nesmírně dotčena vaší srdečností. 
To, že se vám všem v této náročné době podařilo společně podpořit náš pěvecký sbor Čhavorenge, naše děti, pro mě opravdu hodně znamená a hluboce si toho vážím a ctím. 
Děti natočily krásný videoklip a vy jste jej podpořili vaší láskou. 
Láska nás dělá člověkem. Láska je v každém z nás a je nekonečná jako Vesmír. 
Za sebe a za moje hvězdy se vám hluboce klaním. 
Vaše 
Ida Kelarová 
24. 11. 2020

Blížíme se! Máme obrovskou radost. 
Děkujeme všem dárcům za dosavadní podporu a s nadšením sledujeme úspěšný finiš!
Dopřejte si dávku zdravé energie a pusťte si na oslavu "cílové rovinky" jednu speciální píseň Čhavorenge v živém (velmi živém!) provedení: https://youtu.be/gmuUiw-PFuA 
A až na vás paní Ida ukáže, zpívejte také. Éééééééj hopá!!!!! :)
Dopadne to dobře. Šalo malo! 

Založení projektu

Ať se videoklip podaří, těším se na něj :-)

David Mareček
1 840 Kč

Powodzenia! Pozdrowienia z Polski! Good luck! Greetings from Poland!

Dárce
300 Kč

Tohle je krásná energie a to se musí podpořit.

Jan Bělík
300 Kč

Ať se daří, o čo ide Idě!!!

Kateřina Matějová
2 000 Kč

Ať se dětem daří. Viděla jsem jejich koncert v Rudolfinu, bylo to moc pěkné.
Marta Suková

Suková Marta
300 Kč

Přeji dětem spoustu radosti a úspěchů v oblasti hudby :)

Markéta Čápová

Mám tenhle projekt rád
J.Černik kontrabasista Čf

Jaromír Cernik

Čhavorenge máme rádi, známe naživo, máme desku, dojal nás film s Idou Kelarovou

Tomáš Tichý
10 000 Kč

zdravim :)
Nika

Veronika Brunova

Ať se dílo povede! Už se těším! Hodně sil a úspěchu!

Linda Malenovská
600 Kč