Charita Česká republika


Humanitární pomoc

Charita pro Libanon

V reakci na výbuch, který ve středu 4. srpna otřásl libanonským Bejrútem a vyžádal si několik desítek mrtvých a tisíce zraněných, vyhlašuje Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým katastrofou. Z krizového fondu jsme už do Libanonu odeslali částku 10 tisíc eur na bezprostřední pomoc.

vybíráme od 6.8.2020
323 373 Kč

přispělo

210 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Hlavní město země, kterou v posledních desetiletích drtí hluboká hospodářská krize, postihlo po koronavirové epidemii další zdrcující neštěstí v podobě mohutné exploze. Zničené nebo poškozené domy, přeplněné nemocnice a hlavně desítky předčasně ukončených životů – to je bilance prvních hodin, která zdaleka nepostihuje obrovský rozsah katastrofy. Charita Česká republika proto vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc strádajícím obyvatelům Bejrútu nazvanou Charita pro Libanon. Jakákoli zaslaná částka může pomoci lidem, kteří během několika vteřin přišli o střechu nad hlavou nebo o obživu.
Koronavirová krize prokázala, že nejsme slepí ani hluší k neštěstí, které postihlo druhé. Proto věříme, že dokážeme účinně pomoci i nyní.

Sbírka je úředně registrovaná veřejná sbírka a pokud do ní přispějete převodem na účet nebo přes portál Darujme.cz, je dar daňově uznatelným nákladem. Stačí vyplnit žádost o vystavení potvrzení. Děkujeme!

Pokud Vás zajímá pravidelné dárcovství, přidejte se k Dobročinným

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Záchrana Libanonu pokračuje, šanci už dostalo 218 495 lidí


Výbuch bezmála 3 000 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu na dlouho dramaticky ovlivnil životy Libanonců, kteří by bez pomoci organizací, jako je Charita, neměli šanci se znovu postavit na nohy. Už před osudným 4. srpnem hrozil velké části libanonské populace pád pod hranici chudoby. Od srpnové katastrofy navíc v zemi panuje téměř bezvládí, premiér rezignoval z funkce a čím déle se země potýká s touto situací, tím vzdálenější se zdá světlo na konci tunelu.

Pracujeme neúnavně na tom, abychom lidem v této nešťastné situaci pomohli zajistit základní potřeby, jako jsou potraviny, střecha nad hlavou či zdravotní a psychologická péče. Jedním z těch, komu pomáháme, je i Kevork, umělec upoutaný na invalidní vozík, kterému exploze sebrala jediný možný zdroj obživy, malování obrazů.


Na dně

„Není snadné prodávat v dnešní době obrazy, lidé často nemají ani na jídlo nebo léky“, vysvětluje Kevork důsledky tragické exploze, která mu zničila nejen jeho byt a ateliér, ale poničila i jeho celoživotní sbírku. Kevork se ocitl doslova na dně a nyní je finančně odkázán na přátelé a rodinu. V minulosti mu Charita pomohla získat malou půjčku, aby si mohl otevřít (nyní zdevastovaný) ateliér, a splnit tak svůj sen. Nyní využije její podpory znovu. A nejen on.


Právo na lepší život

Lidí jako Kevork je v Libanonu nespočet. Lidem chybějí peníze na zdravotní péči i školné. Zdravotnictví je soukromé a příspěvek státu na péči nízký, a tak pacientům často chybí prostředky na zaplacení vysokých účtů. Stejně ohrožené je i vzdělání dětí; školné je pro velkou část obyvatel nepřiměřeně vysoké a nemohou si ho dovolit.

Komplikovaná politická a ekonomická situace, kterou ještě navíc zhoršuje pandemie COVID-19, je příčinou rychlého nárůstu počtu těch, kterým hrozí exekuce, a nutně tak potřebují finanční podporu. Charita proto mimo jiné otevírá na libanonském jihu ve městě Tyre centrum, kde se zaměří právě na nouzovou finanční pomoc a individuální přístup k jednotlivým případům.


Úleva pro Bejrút

Dárci a dobrovolníci z celého světa, včetně České republiky, přispívají na pomoc těm, kteří ji v Libanonu akutně potřebují. Do prosince minulého roku bylo vybráno neuvěřitelných 16 milionů korun, z toho celé 2 miliony korun jen v Česku! Díky tomu dostalo už nyní šanci se znovu postavit na nohy přes 218 495 jedinců.


Na co používáme peníze od dárců?

·       Hygienické, zdravotnické a potravinové balíčky
·       Rekonstrukce a vybavení zničených domů
·       Lékařská péče
·       Psychologické a zdravotní konzultace
·       Zajištění potřebných léků

Podpora Libanonců v těchto oblastech stále pokračuje a bude nejméně do konce dubna letošního roku. Stále tak můžete přispět i vy a pomoci vrátit do Bejrútu spokojený život.

 



Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu


V srpnu roku 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zahynulo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Tato tragédie a její následky změnily životy mnoha Libanonců. Jedním z nich je i milovník malby Kevork, který s výbuchem přišel o všechno.

Kevork byl v nemocnici Tannourine Governmental Hospital 75 kilometrů od Bejrútu, když ránu uslyšel. „Bylo to hluboké a srdcervoucí,“ popisuje. Tehdy však ještě netušil, jaké komplikace výbuch do jeho života přinese.


Dětský sen

Už od dětství bylo Kevorkovou vášní malování a toužil se stát profesionálním malířem. Na tento sen nezanevřel, ani když přibližně před třiceti lety skončil kvůli zranění při autonehodě navždy upoutaný na invalidní vozík. Vystudoval malířskou akademii, otevřel si svůj vlastní ateliér a posledních dvacet let malbu dokonce i vyučoval. Po bejrútském výbuchu však umění přestalo být pro lidi prioritou.


Přijít ve vteřině o všechno

Když se měsíc po výbuchu vrátil z nemocnice zpět do svého domu a zároveň ateliéru v chudé části Bejrútu, nemohl ho zpočátku ani poznat. Zničený byl nejen jeho domov, ale i část jeho celoživotní sbírky. Navíc se Kevork ze dne na den ocitl v situaci, kdy si nemůže vydělávat na živobytí tou jedinou profesí, kterou při svém postižení zvládá. „Není snadné prodávat v dnešní době obrazy. Lidé často nemají ani na jídlo nebo léky,“ vysvětluje Kevork smutným hlasem. Nyní je tak závislý na finanční podpoře svojí rodiny a přátel. 


Důvěra v Charitu

V minulosti Charita pomohla Kevorkovi získat drobnou půjčku, aby si mohl otevřít svůj ateliér. V současné náročné situaci potřebuje naši pomoc znovu. „Charitě jako jediné věřím. Věřím, že skutečně chtějí pomáhat,“ říká. Charita pomáhá Kevorkovi v rámci projektu Building Back Beirut Consortium, v jehož čele stojí Charita Libanon a Charita Švýcarsko. V projektu jsou zapojeny i Charita Česká republika, Charita Německo, Charita Polsko, Cordaid a Charita Lucembursko.


Ani zdaleka jediný

Kevork je jedním z mnoha, které výbuch v Bejrútu těžce zasáhl. 300 000 obyvatel přišlo o střechu nad hlavou a polovina z nich nutně potřebuje pomoc. Tragický výbuch postihl Libanon v situaci, kdy se země nacházela v důsledku ekonomické a zdravotní krize na pokraji kolapsu. Každý druhý Libanonec nyní žije pod hranicí chudoby a extrémní chudoba stále zasahuje další a další rodiny.

Kevork a mnoho dalších nyní spoléhají na finanční podporu od dobrosrdečných lidí, kteří jim pomohou vrátit se zpět k normálnímu životu.

 


Charita pro Libanon: Opravy domů i dodávky potravin v Bejrútu

Ničivá exploze, která v srpnu otřásla libanonským Bejrútem, zasáhla do životů stovek tisíc lidí. Charita Česká republika ihned poslala na pomoc 10 tisíc eur (přes 260 tisíc Kč) ze svého  krizového fondu a vyhlásila veřejnou sbírku, do které přispěli čeští dárci více než 2 miliony korun.
Po výbuchu v bejrútském přístavu na začátku srpna přišlo o střechu nad hlavou přes 300 000 lidí, více než 6 500 jich bylo zraněno a téměř 200 obyvatel zemřelo. Situaci navíc komplikuje fakt, že se Libanon potýká s hlubokou ekonomickou krizí, politickou nestabilitou a rostoucími počty nakažených koronavirem.
 
Okamžitá pomoc 
Bezprostředně po tragédii jsme společně s Charitami z jiných zemí přispěli na okamžitou pomoc z našeho krizového fondu (ten je tvořen z výtěžku Tříkrálové sbírky). Peníze byly použity na ošetření raněných, zajištění potravin, oblečení a hygienických potřeb. Důležitá byla také psychologická podpora pro lidi zasažené výbuchem. Veškeré humanitární aktivity v oblasti koordinovala libanonská Charita.
 
Jak vypadala pomoc na místě v číslech?

-          bylo rozdáno přes 3 700 balíčků se základními potravinami a 44 500 hotových jídel

-          první pomoc byla poskytnuta pro 507 raněných a dalších 8 700 lidí obdrželo potřebné léky

-          psychologové poskytli pomoc 130 lidem

-          s pomocí mladých dobrovolníků byly odklizeny škody ve 644 domech

-          v srpnu poskytla Charita Libanon pomoc více než 64 500 lidem zasaženým explozí


Návrat do normálního života
Souběžně s okamžitou podporou se také rozběhly přípravy plánu na dlouhodobější pomoc. Cílem je, aby se lidé zasažení tragédií postavili znovu na vlastní nohy. Právě na tento záměr půjdou peníze od českých dárců. Zaměříme se především na opravy zničených domů, příspěvky na jídlo a psychosociální pomoc obyvatelům, kteří se vyrovnávají s traumatickým zážitkem.
Tato činnost bude trvat do dubna 2021. Charita Česká republika na něm spolupracuje s Charitou Švýcarsko, Charitou Libanon a dalšími evropskými Charitami. Mezi naše hlavní cíle patří:

-          840 rodinám poskytneme peníze k opravě jejich domů a bytů

-          565 rodin obdrží peníze na pokrytí základních potřeb jako je jídlo, léky nebo oblečení na dobu tří měsíců

-          200 lidem bude poskytnuto psychologické poradenství

-          250 dětí se zúčastní volnočasových aktivit, kde jim bude poskytnuta psychologická podpora


Čeští dárci přispěli na sbírkové konto Charity Česká republika pro Libanon celkovou částkou 2 198 183 Kč (z toho 1 869 812 Kč na charitní účet, 308 143 Kč prostřednictvím Darujme.cz a 20 228 Kč na DMS).
Velmi děkujeme všem, kteří na sbírku pro Libanon přispěli. I díky vaší pomoci má život v Bejrútu šanci se zase vrátit do normálu.

Stále je možné přispívat na sbírkový účet číslo 55660022/0800 u České spořitelny, VS 129.
Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru:
DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 či DMS CHARITASVET 90


Založení projektu

Přeji hodně sil po teto katastrofe. ❤

Gabriela Vajdova

Snad můj dar pomůže alespoň trochu se Libanonu postavit na nohy...

Filip Hlušička
2 600 Kč

Děkuji za pomoc lidem v Bejrútu <3

Danuše Strnadová
500 Kč

Držím palce!

Jan Krlín

Solidarita v těžkých časech snad pomůže co největšímu množství trpících.

Věra Benedeková
1 500 Kč

Strávila jsem kdysi dávno v Bejrútu čas, na který nemohu zapomenout. Dívat se na opakující se tragédie v této úžasné zemi bolí.

Jana Maříková
1 000 Kč

S přáním mnoha sil.

Jana Novotná
50 Kč

Moc přeji všem, kterých toto neštěstí týká, aby byli co nejdříve zdraví a už je žádné další neštěstí nepotkalo.

Monika Schwarzová

Dostatek síly a odvahy všem, co přežili.

Petr Plaňanský
1 500 Kč

🙏🙏🙏

Svatava Zaplatilova
17 500 Kč