UNICEF Česká republika


Děti, mládež, rodina Humanitární pomoc

Exploze v Libanonu: Pomozte zasaženým rodinám

Podle odhadů UNICEF přišlo v důsledku explozí o střechu nad hlavou 80 000 dětí, jejichž rodiny se již před explozemi nacházely v zoufalé životní situaci. Tragédie, která se odehrála 4. srpna, si zatím vyžádala 140 obětí na životech a přes 5 000 zraněných, po stovkách dalších lidí se stále pátrá. UNICEF se obává, že mnoho dětí utrpělo trauma a zůstává v šoku. Přístav v Bejrútu je důležitou dopravní tepnou, kterou se do země dostává humanitární pomoc. Nyní je zcela zničen.

vybíráme od 5.8.2020

Pomozte prosím zasaženým rodinám jakýmkoli příspěvkem

Děkujeme za jakoukoli podporu a solidaritu.
32 670 Kč

přispělo

56 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

UNICEF je na místě a podporuje záchranné týmy

Podle posledních informací bylo explozemi poškozeno nejméně 12 nemocnic, zdravotnických zařízení, mateřských, novorozeneckých a očkovacích center v Bejrútu, což připravilo o přístup ke zdravotnické péči asi 120 000 lidí. Dětská nemocnice v oblasti Qarantina se specializovanou jednotkou intenzivní péče pro novorozence byla silně poškozena. Zbývající nemocnice jsou přetížené a nemají dostatek zdravotnických potřeb.

Podle řady zpráv bylo mnoho dětí odděleno od svých rodin a některé se stále pohřešují. 34 škol v Bejrútu a okolí bylo poškozeno, způsobené škody se stále zvyšují podle toho, jak pokračují odklízecí práce.

Za posledních 48 hodin bylo také zaznamenáno 464 nových případů COVID-19.
„Tato katastrofa v Bejrútu prohloubila dosavadní krizi v Libanonu způsobenou ekonomickým kolapsem a prudkým nárůstem případů COVID-19,“ dodává Yukie Mokuo. „V důsledku pandemie byly již předtím nemocnice přetížené a zdravotnický personál vyčerpaný.“

Navzdory tomu, že exploze zasáhla i místní pobočku UNICEF, zůstáváme na místě k dispozici obyvatelům Libanonu, místním úřadům a partnerům. Jsme připravení poskytnout vše, co bude potřeba pro bezpečí dětí a jejich rodin v bezprostředně následujících dnech i v dlouhodobém horizontu.
Více o situaci v Libanonu ZDE


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

God bless Lebanons people!

Katarina Mičíková
3 000 Kč

Snad i menší částka bude pomocná

Lucie Králová
300 Kč

držím palce

Robert Novotny
1 000 Kč