Svobodná knihovna z.s.


Osvěta a poskytování informací Regionální a komunitní rozvoj

Podpořte vydání knihy NA OBRANU BYDLENÍ

Nakladatelství Neklid, provozované spolkem Svobodná knihovna z. s. připravuje vydání knihy NA OBRANU BYDLENÍ od Davida Maddena a Petera Marcuseho. Podpořte vydání zásadní knihy o bydlení, která vás vyzbrojí argumenty do sporů s developery, spekulanty a politiky, kteří si myslí, že bydlení není základní lidská potřeba, ale zboží jako jakékoli jiné, a že čím víc budeme stavět, tím bude bydlení dostupnější.

vybíráme od 30.7.2020
52 300 Kč
vybráno 105 % z 50 000 Kč

přispělo

131 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
O knize:

Každé významnější světové město dnes trpí krizí bydlení. Jak k tomu došlo a co s tím můžeme udělat? 

Každý potřebuje a zaslouží si bydlet. Ale naše domovy jsou proměňovány na zboží, komodifikovány, čímž se dále zvýrazňují nerovnosti mezi těmi, kdo města obývají. Zisk je dnes mnohem důležitější než sociální potřeby. Chudí jsou nuceni platit stále více za stále horší bydlení. Městským komunitám hrozí násilí spojená s vymístěním a gentrifikací a přínosy dobrého bydlení jsou dostupné pouze těm, kdo si je mohou dovolit.

Na obranu bydlení je zásadním dílem zabývajícím se touto krizí od významného urbanisty Petera Marcuse a sociologa Davida Maddena. Zabývají se příčinami a následky nedostupnosti bydlení a detailně popisují potřebu progresívních alternativ. Tvrdí, že krizi bydlení není možné vyřešit drobnými změnami pravidel a opatření. Krize bydlení podle nich má hluboké politické a ekonomické kořeny - a proto vyžaduje radikální odpověď.


Kniha je přeložena a vysázená, vybrané peníze se použijí výhradně na tisk knihy.  Každý, kdo přispěje částkou 350,- a více, dostane knihu jako dárek.
Kniha vyjde v druhé polovině září 2020.

Proč je důležité knihu vydat?

„Nedostupnost bydlení se stala jedním z typických projevů současného globálního kapitalismu. Kniha Na obranu bydlení je manifestem radikálního přístupu k řešení bytové otázky. Na pozadí převážně amerických dějin bojů za dostupné bydlení ukazuje, že alternativy k jeho zajištění vedou skrze elementární proměnu současné financializované a tržní podoby bydlení. Přesvědčivé teoretické konceptualizace Maddena a Marcuseho přitom velmi dobře využijeme i v post-socialistickém Česku, ve kterém porevoluční obrat k neoliberálnímu západu stále nese své důsledky.“

Václav Orcígr (Paměť města)

„Překlad knihy Na obranu bydlení je nesmírně důležitým počinem, neboť přinese detailní, pronikavý ale přesto široce srozumitelný popis jevů, které v současnosti zažívá většina obyvatel (nejen) globálních metropolí v souvislosti s bydlením. Právo přečíst si tuto knihu zkrátka musí mít i lidé, pro které je čtení v angličtině obtížné.“ 

Michal Lehečka (FHS UK, sociální antropolog se zaměřením na urbanismus)

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Knihu mi neposílejte, doufám, že mi ji půjčí jedna přispěvatelka, s níž sdílím nejen byt a knihy :-)

Zbyněk Žitný
500 Kč

Díky, že Vás to zajímá <3

Jana Logrová
500 Kč

Držím palce

Jan Sládek
200 Kč

Podporuji!

Štěpán Soukup
350 Kč

Myšlenku nevyklidíš

Dárce

Jen tak dál. Zelený ze Žižkova.

Vladimír Kusbach
400 Kč

<3

barbora jelínková
350 Kč

Držím palce.

Adam Nenadál
350 Kč

Let's tackle housing crisis, yo!

Barbora Tauerová
350 Kč

Skvělé, jen tak dál!

Dárce
350 Kč