Čmelák - Společnost přátel přírody z. s.


Životní prostředí

Návrat 1000 tisů do hor

Proč chránit tis? Nebylo by lepší, kdyby z naší přírody nadobro zmizel? Ve Čmeláku si to nemyslíme. Tis je opravdová rarita mezi našimi stromy – dožívá se věku až tisíc let, je to vlastně taková malá česká sekvoj. Jeho větve na podzim zdobí výrazně červené plody, které jsou chutné a jedlé, ačkoliv sám strom – jeho jehličí i dřevo, jsou jedovaté. Tis je jedním z klenotů naší přírody. Pomůžete nám ho zachovat i pro další generace?

vybíráme od 6.8.2020

Návrat 1000 tisů do hor

Pomůžete nám s návratem vzácných a chráněných tisů do české krajiny?
51 491 Kč
vybráno 5 % z 1 000 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

O projektu tisů

Záchraně tisu se liberecká organizace Čmelák věnuje již 23 let. Za tu dobu jsme sebrali semena, vypěstovali sazenice a do krajiny Jizerských hor vysadili 644 vzácných tisů. Nyní máme připraveno v lesních školkách dalších více než 1000 sazenic, které začneme vysazovat letos a výsadbu chceme dokončit na podzim v roce 2021.

Proč zachraňujeme právě tisy? 

Tis červený je naše původní, dnes již velmi vzácná dřevina, chráněná zákonem. 
Veřejnost zná tis spíše z parků, kde se pěstují hlavně vyšlechtěné zahradnické
kultivary. Na většině našeho území tis dnes již nenajdete, zbývající stromy rostou
většinou jen v rezervacích nebo na nedostupných místech. Hlavním cílem našeho
projektu je rozšířit počet lokalit, kde se tis v naší přírodě vyskytuje a zvýšit tak šanci
na jeho přežití i do budoucna.

Obrázek 1: Dospělý Tis červený (Taxus Baccata) - zdroj: http://www.plantsoftheworldonline.org/

Kde bude výsadba probíhat?

Většina tisů bude vysazena na lesních pozemcích, menší část pak ve volné krajině. 
Lesní lokality jsme vybrali společně s lesními správci z Libereckého kraje. Mapu vybraných lokalit si můžete prohlédnout detailně ZDE.

Popis ikon: zelená fajfka = realizováno, žlutá = probíhá, černá = zatím bez termínu, červená = bude realizováno 2022)
Dlouhodobým cílem projektu je spojit síly lesníků, ochránců přírody, vlastníků jednotlivých pozemků a veřejnosti tak, aby se vytvořila dlouhodobá strategie na podporu této vzácné dřeviny. Vysazené tisy by se měly do budoucna, až vyrostou a začnou plodit, šířit s pomocí ptáků na další lokality.

Financování

Projekt záchrany tisu je dlouhodobý, naše organizace se mu chce věnovat nejméně dalších 20 let. Sami si sbíráme semínka a pěstujeme sazenice, které ve školce rostou zhruba 8 – 10 let. Tis do přírody vracíme v malých skupinách po 25 kusech tak, aby do budoucna rostl na co nejvíce lokalitách.

 Tomu předchází jednání s vlastníky a správci jednotlivých pozemků a vyhledávání vhodných lokalit. I když je tis pro člověka jedovatý, lesní zvěř ho okusuje. Proto se musí výsadby chránit bytelnými oplocenkami, než malé sazenice vyrostou. To vše je dohromady časově náročné a proto nyní hledáme Patrony tisu, kteří nám pomůžou tuto krásnou dřevinu zachovat i pro budoucí generace.

Vážíme si všech příspěvků na podporu. Dárcům, kteří podpoří projekt částkou alespoň 1 500 Kč, zašleme navíc na email GPS souřadnice podpořeného stromu včetně fotografie, kde „svůj“ tis v přírodě najdete.

Aktualizovali jsme přehled financování projektu. V přehledu uvedete všechny zdroje, které doposud pomohly projektu na výsadbu tisu červeného.



Jak nám můžete pomoct? 

Pokud se Vám projekt líbí, budeme moc rádi za finanční příspěvek. I když nemáte možnost zaslat peníze na podporu, pomůžete nám už jen sdílením této sbírky. Rádi spolupracujeme se stejně smýšlejícími lidmi se zájmem o ochranu přírody a krajiny. 

Pokud se chcete přidat jako dobrovolník na některou z našich akcí, vyplňte prosím kontaktní formulář. 

Pokud hledáte originální dárek, můžete si v našem e-shopu koupit i dárkový certifikát Patron tisu. Zde najdete i nabídku pro firmy.

Kontakt na nás


V případě dotazů nás můžete kdykoliv kontaktovat: info@cmelak.cz


Novinky můžete sledovat na sociálních sítích


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vážení dárci a přátelé přírody,

v uplynulých dnech jsme úspěšně realizovali další 3 lokality tisů červených včetně stavby oplocené konstrukce.

Březová u čističky 50.6420978N, 14.9666914E
Nový prales nad sadem 50.7092614N, 14.9973117E
Vrtky 50.6149811N, 14.9367742E

Zdraví tým Čmeláka. 







Vážení dárci,

tisy červené, které pěstujeme a následně vracíme pochází z našeho regionu na vybraných stromech. Pro samotný sběr semen a pěstování bylo potřeba zajistit povolení, jelikož se jedná o chráněný druh. Sběr semen proběhl před pár dny. Máme k dispozici tisíce semínek kterým budeme věnovat pozornost, aby z nich mohly vyrůst zdravé sazenice a následně dlouhověké stromy v naší přírodě.
 

Milí dárci,

sdílíme aktuální fotku z naší liberecké lesní školky, kde pěstujeme chráněné tisy červené.
Vyklíčilo nám několik set malých sazenic. Máme velkou radost. :)

Vážení dárci,

Od minulého roku jsme vysadili 130 vzácných tisů a pokračujeme dál.

Ve spolupráci se organizací CI2, o. p. s. jsme realizovali jednu tisovou lokalitu a chystáme se na 2 další.
Na jejich portále je možné podpořit sbírku na výsadbu stromků v lokalitě Fojtka. K dnešnímu dni zbývá vybrat 12 312 Kč.
Výsadbu realizujeme ještě tento měsíc, dokud nám přejí klimatické podmínky. 

Přejeme hezký den, 
Váš tým Čmelák





Vážení dárci,

minulý týden kolega Jirka Antl provedl první letošní monitoring stavu sazenic v lokalitě Nový prales.
Sazenice jsme vysázeli v listopadu. Finance na realizaci oplocenky a následnou výsadbu jsme získali v rámci podzimní veřejné sbírky na Startovači.
Jak se sazenicím daří? Oplocenka je v pořádku a většina z tisů je stále ještě pod malou vrstvou sněhu. Žádný tis není viditelně poškozený.
Těšíme se na jaro :)

Děkujeme za Vaši podporu. 
Tomáš 


Vážení dárci,

v minulém roce se podařilo i díky Vaší podpoře vysázet celkem 120 tisů na 9 lokalitách v Libereckém kraji.
Ve srovnání se desítkami tisíc stromů, které jsme v minulém roce pomohli vysázet není toto číslo příliš vysoké, nicméně tomuto druhu ohroženého stromu se obzvlášť věnujeme. Zajišťujeme nejen výsadbu, ale také ochranu proti okusu lesní zvěře a následné monitorování jak se sazenicím daří.

Děkujeme že nám v tom pomáháte.

Tomáš 

Vážení dárci,

pokud ještě nemáte dárky na Vánoce, můžete se inspirovat například i na našem e-shopu. Aktuálně probíhá slevová akce Green Friday se slevami až 50%. A proč je to v mezi aktualitami k projektu 1000 tisů do hor? Slevy se týkají také triček a tašek s motivy tisu. Část výtěžku budou použity pro financování další výsadby.

Za tým Čmeláka přeji hezký den,
Tomáš

Vážení dárci,

v uplynulých týdnech se podařilo realizovat výsadbu na celkem 5 lokalitách a na dalších 4 pracujeme. Aktualizovali jsme pro Vás přehled míst do online mapy.
V pondělí 16.11.2020 proběhla výsadba 25 tisů i do Nového pralesa, kde byla vybudovaná nová lesní oplocenka. Počasí výsadbě přeje. Díky velkému množství srážek je dostatek vláhy pro mladé stromky. Nic by tak nemělo ohrozit další růst tohoto ohroženého druhu stromu.

Děkujeme Vám za podporu.

Tým Čmelák



Vážení dárci,

máme pro Vás dobré zprávy. V rámci podpory ČSOB a veřejné sbírky na Startovači se podařilo získat další prostředky na výsadbu tisů.
V sekci financování jsme doplnili údaje o jednotlivých položkách. Jak můžete v grafu vidět, velká část rozpočtu stojí budování oplocených konstrukcí a ochranu proti okusu divoké zvěře. Záleží nám na dlouhodobé ochraně stromků, abychom zaručili, že se strom dožije vysokého věku.

Za tým Čmeláka děkuji za podporu a přeji Vám hezký den,
Tomáš



Vážení dárci,

máme pro vás zajímavost z přírody. V krátkém informačním videu uvidíte srovnání mezi tisem a topolem.
Přejeme hezký den,
tým Čmelák



Založení projektu

🌱❤️🪴

Veronika K.
111 Kč

Mam velkou radost ze jsem nasla vase stranky a dovedela sé o vasi tak vyznamne praci v prirode! Velmi me tesi ze muzu prispet na vysadbu 1 vzacneho tisu!!! 🌱💚

Alena Polanková
1 530 Kč