Limity jsme my, z.s.


Lidská práva Životní prostředí

Podpoř konec uhlí #teď - přispěj na akční víkend!

Klimatická krize kvůli koronaviru nezmizela. Sucho, povodně a další projevy extrémního počasí již dnes prohlubují příčiny chudoby, hladu a válek a ohrožují životy milionů lidí. Současná krize je ale také příležitostí ke změně směru: pokud máme zabránit nejhoršímu, musíme rychle snížit emise. Klimatické hnutí v České republice změnilo debatu. Už nejde o to, zda uhlí skončí, ale kdy. Rozhodnout o tom má vládní uhelná komise, které ale dominují zástupci fosilního průmyslu. Proto plánujeme v severočeské uhelné pánvi uspořádat různorodé protesty za co nejrychlejší konec uhlí a spravedlivou transformaci. Společně dáme vědět, že chceme konec uhlí #teď. Rychle a spravedlivě. Přidej se.

vybíráme od 27.7.2020
79 200 Kč
vybráno 53 % z 150 000 Kč

přispělo

47 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Není na co čekat.

Klimatická krize se každým rokem stupňuje a jednat musíme #teď. Po loňských studentských stávkách, protestech a přímých akcích se klimatická krize konečně stala zásadním tématem veřejné debaty i v České republice. 

Vznikla uhelná komise, která ale plánuje konec uhlí zcela bez zástupců lidí z postižených oblastí nebo klimatology. Víme, že pokud máme udržet oteplení pod bezpečnými hranicemi, uhlí musí - a také může - skončit už do roku 2030. Uhlobaroni a politici budou chtít konec uhlí co nejvíce zdržet a zároveň na něm vydělat.

To jim nesmíme dovolit. Pokud brzy nepřijmeme radikální opatření, podoba planety Země a života na ní se dramaticky zhorší už za života současných generací. Pokud nechceme riskovat budoucnost života na Zemi, musíme rychle snížit emise CO2 a zásoby uhlí a dalších fosilních paliv nechat pod zemí. A musíme začít #teď.

Proto svoláváme na 3. - 6. září Akční víkend Konec uhlí #TEĎ, během kterého plánujeme v severních Čechách uspořádat různorodé protesty za co nejrychlejší konec uhlí a spravedlivou transformaci.

Podpoř nás v tom svým příspěvkem a přidej se!

Současná krize je také nadějí, kterou můžeme využít k tolik potřebné změně systému. Nechceme se vrátit zpátky. Požadujeme rychlý a spravedlivý konec uhlí, který musí jít ruku v ruce s vytvářením čistých pracovních míst a podporou lidí, kteří v uhelném průmyslu pracují nebo jsou postižení jeho dopady.

Sami na to ale nestačíme: právě teď potřebujeme také tvoji podporu a aktivní účast. Podpoř organizaci akčního víkendu finančním darem a pojď s námi ukončit dobu uhelnou.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Super praca!

Lukas Lehotsky
2 500 Kč

Jedu za vámi z Bratislavy. Dítě odloženo v Ově a jedemééé

Dorota
600 Kč

Držte se! Uhlí patří pod zem! P+M

Pavla Jenková
1 000 Kč

!

Dárce
300 Kč

Veľa zdaru. Uhlie patrí pod zem!

Jakub Slovak
500 Kč

Knihovnice podporují akční víkend

Dárce
1 000 Kč