Nadace Partnerství


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Nadace Partnerství

Finančně podporujeme, vzděláváme a pomáháme lidem a komunitám, aby převzali zodpovědnost za péči o životní prostředí. Už 30 let tak vytváříme tak partnerství pro lidi a přírodu. Pojďte do toho s námi a podpořte projekty po celé České republice. Díky vašemu daru lidé vysadí stromy, vybudují tůni, komunitní zahradu nebo třeba obnoví starou polní cestu.

vybíráme od 28.7.2020

TIP: Darujte měsíčně

I nižší částky zasílané pravidelně mají největší dopad. Dokážeme díky nim lépe plánovat a pomáhat dlouhodobě!
183 135 Kč

přispělo

55 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Podpořte s námi projekty po celé republice.

Máme lidi, kteří jsou připraveni sázet, budovat tůně, komunitní zahrady nebo chtějí například ozeleňovat veřejná prostranství. Známe dobře projekty a plány těchto komunit. Hledáme finance, kterými bychom jejich sny o lepším životním prostředí podpořili. Díky Vaší pomoci to bude možné! Zapojte se a pomozte s námi měnit českou krajinu a města k lepšímu.

Jaké projekty vzniknou díky vaší podpoře?

  • Tůně a mokřady ve vyschlé krajiny
I díky vašemu příspěvku aktivní občané vybudují tůni či obnoví mokřad. V krajině tak znovu najde útočiště mnoho ohrožených živočichů. Voda zůstane v krajině déle a sníží se riziko povodní.

  • Komunitní sady a zahrady
Podpořte vznik míst, kde se lidé rádi setkávají a popovídají si ve stínu ovocných stromů, u květinových záhonů nebo bylinkové zahrádky. Díky vám se jejich sny stanou skutečností!

  • Obnova polních cest
Pomozte vrátit život mezi rozlehlé lány polí. I díky vašemu příspěvku lidé vysází alej nebo keře podél zaniklé polní cesty. Druhy vyberou tak, aby co nejlépe pasovaly do daného místa. O vysazenou zeleň budou s láskou pečovat.

  • Výsadba i péči o stromy
Podpořte výsadbové projekty lidí, kterým na stromech skutečně záleží. Nejen že je vysadí, ale roky o ně pečují. Stromy poté poskytnou příjemný stín, potravu pro ptáky a pomohou v krajině udržet vodu.

V Nadaci Partnerství pomáháme spolu s vámi lidem a přírodě už více než 30 let. Granty na výsadbu stromů mimo les a další komunitní projekty společně podporujeme aktivní komunity a lídry po celé České republice. Jsou to obce, školy, spolky i jednotlivci, kteří díky vaší pomoci zvelebí místo k životu nejen pro sebe, ale i pro budoucí generace. Společně tak vrátíme do krajiny život a připravíme ji na změny klimatu.

Děkujeme, že s námi pomáháte.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Smysluplný dárek

Letos na Vánoce jsme spojili síly se 3 významnými českými výtvarníky, malíři a ilustrátory, abychom přinesli kousek umění a přírody k vám domů. Připravili jsme pro vás DOBROBRAZY, jejichž pořízením přispějete na výsadby stromů do volné krajiny a přitom potěšíte sebe nebo své blízké originálním dárkem.
Jak to funguje?

Darem podpoříte výsadbu listnatého stromu do volné krajiny a k tomu získáte tisková data a svolení k reprodukci působivého obrazu s tématikou stromů včetně dárkového certifikátu.

100 % hodnoty se stane součástí veřejné sbírky Sázíme budoucnost, která financuje granty na výsadbu stromů do volné krajiny a měst.
Více na www.nadacepartnerstvi.cz/Umelci-pro-stromy.

Děkujeme, že s námi pomáháte!

Smysluplný dárek

Letos na Vánoce jsme spojili síly se 3 významnými českými výtvarníky, malíři a ilustrátory, abychom přinesli kousek umění a přírody k vám domů. Připravili jsme pro vás DOBROBRAZY, jejichž pořízením přispějete na výsadby stromů do volné krajiny a přitom potěšíte sebe nebo své blízké originálním dárkem. 
Jak to funguje?

Darem podpoříte výsadbu listnatého stromu do volné krajiny a k tomu získáte tisková data a svolení k reprodukci působivého obrazu s tématikou stromů včetně dárkového certifikátu. 

100 % hodnoty se stane součástí veřejné sbírky Sázíme budoucnost, která financuje granty na výsadbu stromů do volné krajiny a měst. 
Více na www.nadacepartnerstvi.cz/Umelci-pro-stromy.

Děkujeme, že s námi pomáháte!

5,3 milionu korun putuje na podzimní výsadby

Nadace Partnerství podpořila celkem 63 spolků, obcí i jednotlivců v péči o přírodu a krajinu. Nenosíme dříví do lesa; grant získají projekty, které pomáhají nezalesněné krajině adaptovat se na změnu klimatu skrze výsadby alejí, sadů či větrolamů.

Do velkých krajinářských úprav se pouští jihomoravské Morkůvky, které se chystají zvelebit okolí nového rybníka. Po dokončení projektu dojde ke zvýšení ekologických a krajinotvorných funkcí lokality – ta bude přístupná místním obyvatelům a návštěvníkům k odpočinku, setkávání a trávení volného času.

Soukromník Tomáš Pelant bude sázet v krásné lokalitě CHKO Křivoklátska. Druhy stromů konzultoval se zástupcem CHKO tak, aby se jednalo o původní druhy. Pozemek zůstane neoplocený a každý kolemjdoucí z cesty z keltského opida si tak bude moci případně utrhnout z ovocných stromků svůj kus, o pestré pastvě pro včelky a jiný hmyz ani nemluvě.

Ve výzvě uspělo i několik žadatelů o menší jednoduché granty do 30 tisíc korun, jako například zapsaný ústav Dolní Pojizeří. Ten chce navázat na předešlé úspěšné vysazování stromků s dětmi v projektu Děti svému okolí,. Zapojuje tak díky tomu do sázení už od roku 2019 různé školy ze středočeských vesnic, letos zapojí další dvě obce: Ostrá a Kochánky.

Zájem žadatelů o výsadby je stále obrovský. Proto Nadace Partnerství spustila další grantovou výzvu. Díky ní budeme moci podpořit nové stromy i v roce 2024.

Podobné projekty se mohou stávat skutečností í díky podpoře vás, našich dárců. Děkujeme, že jste tu s námi!

Přes 5,5 milionu na nové stromy

Nadace Partnerství podpořila další více jak padesátku komunit v péči o přírodu a krajinu. V grantové výzvě na výsadby stromů rozdělila více jak pět a půl milionu korun. Ty pomohou spolkům, školám, malým obcím i jednotlivcům dostat již toto jaro do krajiny a měst stovky nových stromů a keřů.

SÁZEJÍ ŠPITÁLY I DĚTSKÉ DOMOVY

Paní Dlouhá získala od Nadace Partnerství 150 tisíc korun. Ty jí pomohou v pokračování výsadby 420 metrů dlouhé aleje vedoucí mezi poli od hlavní cesty k lesu. Staré stromy kolem polní cesty zmizely a nikdo se je už nenamáhal vrátit zpět. Až doteď. Paní DLouhá z Hradčan na Moravě vysvětluje:

"Naší snahou je vysázet alej, obnovit polní cestu a vytvořit tak místo důležité pro zadržení vody v krajině, pro procházky občanů i úkryt zvěře.".

Díky 150tisícovému grantu se zazelená také brněnská Fakultní nemocnice u Svaté Anny. Špitál se nachází v samotném centru Brna a patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením s nadregionálním významem. Areál nemocnice měl dříve spíše provozní charakter, v posledních letech se ale jeho správci snaží o jeho ozelenění a zatraktivnění pro pacienty, personál i veřejnost.

Se svou žádostí uspěl i pan Ročeň z Pardubicka. Ten plánuje novou alej Dachov-Ležáky, která bude věnována obětem vypálené osady Ležáky z roku 1942:

„Za každou oběť bude vysazen jeden ovocný strom: tedy celkem 53 dřevin. Alej bude také sloužit pro zlepšení mikroklimatických podmínek v dané lokalitě, která se nyní nachází mezi poli. Naváže se tak na původní ovocnou alej z poválečné doby 20. století.".

Do obnovy staré zámecké zahrady se pustili také v Dětském domově v Radeníně v jižních Čechách. Cílem projektu je probudit v dětech zájem o přírodu. Obnovený park, ve kterém děti tráví mnoho hodin, setkávají se sousedy z obce a zvou své kamarády a v neposlední řadě i rodiče, začne již toto jaro tvořit zelené srdce domova. Park bude zároveň sloužit jako kulturní a společenské centrum pro celou obec i lákat turisty nebo cyklisty.

"Pokud chcete potkávat při toulkách českou krajinou více takových míst plných života a vody, přidejte se k našim podporovatelům, kterým záleží na stromech. Již od tří stovek měsíčně můžete i vy zanechat viditelnou stopu ve všech koutech naší země. Každou darovanou korunu navíc zdvojnásobíme!" 

Petr Kazda, ředitel Nadace Partnerství

Rozdělili jsme milion korun pro 12 Zelených oáz

Ve znamení přírodních a školních zahrad

Milionem korun jsme podpořili 12 komunitních projektů v dalším ročníku grantového programu Zelené oázy, který vyhlašujeme za podpory MOL Česká republika. Své projekty zaměřené na vodu a zeleň ve městech tak bude moci letos uskutečnit pětice škol a školek, čtyři obce, dvě občanské organizace nebo zahrádkáři. Podporu v 7. ročníku získala především řada školních, přírodních a komunitních zahrad. Prohlédnětě si je!

Pomáhejte s námi, aby podobných projektů vznikalo více a více. Děkujeme!

Ilustrační foto: archiv Nadace Partnerství


Doba koronavirová nás přiměla na více frontách přemýšlet jinak. Ukázala, jak rychle mohou probíhat změny ve veřejném dění. Připomněla, jak spolu souvisí zdravé životní prostředí a odolnost našich organismů. V Evropě přinesla novou chuť změnit naši závislost na drancování přírodních zdrojů. A ještě více tlačit na odstranění a potlačení aktivit, které vedou ke klimatické změně.

Ukázala se síla partnerství. Partnerství lidí a přírody. Odvážné partnery a odolná partnerství potřebujeme i v další dekádě. Děkuji, že nám pomáháte pomáhat!

Petr Kazda, ředitel Nadace Partnerství

Založení projektu