Limity jsme my, z.s.


Legislativa a právní pomoc Životní prostředí

Chraňme klima, ne zisky uhlobaronů! Pomoz nám udržet právní podporu občanské neposlušnosti za klima

Podpoř trvalým příkazem právní pomoc ochráncům klimatu, stíhaným kvůli akcím občanské neposlušnosti proti těžbě a spalování uhlí. Uhelné korporace a úřady chtějí účelovými žalobami a vysokými pokutami umlčet protesty proti příčinám klimatické krize. My se ale odradit nenecháme a v tlaku na konec uhlí nepřestaneme, dokud nebude zavřený poslední důl a elektrárna. Každý měsíc nás stojí několik desítek tisíc, aby náš právní tým dokázal zajistit podporu všem, kdo to potřebují. Pomoz mu v tom trvalým příkazem.

přispělo

51 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Pomoz nám čelit snahám o umlčení protestů za záchranu klimatu: podpoř udržitelné fungování právního týmu Limity jsme my trvalým příkazem.

V posledních několika letech pomohly odvážné akce nenásilné občanské neposlušnosti proti uhelnému průmyslu přerámovat veřejnou debatu o klimatické krizi, přivést pozornost k jejím příčinám a viníkům a prosadit požadavek bezodkladného konce těžby a spalování uhlí jako důležité témave veřejné debatě: otázka už není zda má uhlí skončit, ale kdy. Fosilní průmysl je v úzkých a tak jako jinde ve světě se snaží s pomocí civilních žalob a státních úřadů rostoucí sílu hnutí za klimatickou spravedlnost potlačit.

Účastníci a účastnice akcí občanské neposlušnosti čelí vysokým pokutám, přestupkovým řízením, i účelovým žalobám o náhradu ušlého zisku. Náš právní tým odvádí skvělou práci a pomáhá každému jednotlivémučlověku. Každý měsíc však potřebujeme několik desítek tisíc korun, abychom práci právního týmu mohli dlouhodobě udržet a pokračovat v podpoře akcí občanské neposlušnosti i do budoucna. Podpoř nás v tom trvalým příkazem.

V situaci, kdy nám zbývá přinejlepším jedno desetiletí na to, abychom se vyhnuli nejhorším důsledkům klimatické krize je občanská neposlušnost tváří v tvář bezohlednosti firem a nečinnosti politiků zcela na místě. Lidé, kteří k ní přistupují, nejsou zločinci, ale ochránci důležitého veřejného zájmu, kteří se nenásilnými prostředky domáhají svého práva na stabilní klima a obyvatelnou planetu, zaručeného ústavou i mezinárodními dohodami.

Báňské úřady i Policie ale dosud stojí na straně fosilního průmyslu a stíhají účastníky akcí vysokými pokutami. Výjimkou nejsou ani hrubé přešlapy, kdy policie nelegálně legitimuje účastníky protestních akcí - nebo obviňuje z přestupků lidi, kteří se akcí vůbec nezúčastnili, a to jen proto, že se aktivně zapojují do klimatického hnutí. Další lidé - jako účastníci a účastnice blokády dolu Bílina z roku 2018 - pak čelí účelovým žalobám, jimiž chtějí uhelné firmy ekonomicky ruinovat žalované a odradit ostatní.

My se ale odradit nenecháme a v tlaku na konec uhlí nepřestaneme, dokud nebude zavřený poslední důl a elektrárna. I proto potřebujeme silný právní tým, který od roku 2017 vyhrál řadu důležitých případů, pomohl desítkám lidí a je odhodlaný pokračovat i nadále. Chceme skončit s uhlím - ne s pokutami na krku: pomoz nám v tom trvalým příkazem.

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Děkuji za všechnu práci, kterou děláte 🐬🐬

Petr Dlouhý
1 000 Kč

🌱💚

Petr Dlouhý

Vánoční dárek právnímu týmu, jste úžasní.

Dárce
20 000 Kč

Nevzdavejte se!

Adam Bílek
100 Kč

Díky, že bojujete i za moji budoucnost a nebojíte se postavit těm, kteří ji ničí!

Dárce