HOJNOST z.s.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Tišnovská spižírna

V Tišnově vzniká první bezobalová prodejna. Nejde však o obyčejný obchod. Tišnovská spižírna bude místem, kde najdete především produkty od lokálních zemědělců a další suroviny, které pečlivě vybíráme s ohledem na přírodu a lidi, kteří je vytvořili. Prodávající budou lidé znevýhodnění na trhu práce. A o směřování podniku budeme rozhodovat společně. Chcete být u toho též? Právě teď můžete podpořit její vznik! Za vyjádřenou podporu Tišnovské spižírně vám předem děkujeme!

vybíráme od 17.7.2020
49 811 Kč
vybráno 20 % z 250 000 Kč

přispělo

56 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Velký krok, ale ne do neznáma

Jsme skupina lidí z Tišnovska a již 7 let hledáme pod záštitou spolku Hojnost cesty, jak jíst a žít v souladu s tím, čemu věříme. Rozhodli jsme se udělat velký krok. Chceme, aby bylo pro kohokoli běžné a normální živit se potravinami, které vypěstoval někdo v jeho sousedství (třeba v tom vašem).

Myslíme si, že jako společnost potřebujeme, aby zemědělci za svou práci a péči o krajinu získávali odpovídající úctu a odměnu. Současně se nám nechce věřit, že bio je jen pro vybrané, nebo že jedinou cestou, jak uspět „na trhu“, je ustupovat z ekologických či etických ideálů. 

Proto v Hojnosti společně nakupujeme od místních zemědělců a biododavatelů a objednávky si rozdělujeme. Doposud jsme takto zvládali uspokojit zájem asi 50 členů spolku. Ovšem kapacity naší dobrovolné práce jsou omezenější než plány na to, jak měnit svět, v němž žijeme. 

A tak jsme sebrali všechnu odvahu a chystáme pro nás i pro vás bezobalovou prodejnu s lokálními a ekologickými potravinami, kterou budeme tvořit, provozovat i vlastnit společně. V říjnu otevřeme Tišnovskou spižírnu.

Abychom to však dokázali, potřebujeme i vaši podporu. Chcete do toho jít s námi? Přispějte nám prosím finančně nebo se připojte k naší iniciativě. Za obojí vám předem děkujeme!

Bude to environmentálně-sociální podnik 

Tišnovská spižírna však nebude pouze obchodem. Bude to podnik, který podporuje zaměstnanost a sociální začleňování skupin znevýhodněných na trhu práce, a který provádí osvětu v oblasti šetrného zemědělství, nakupování a konzumace. 

Prodejna bude i místem pro setkávání nad dobrou kávou či zdravým zákuskem. Své bezpečné místo si v ní najdou také děti.

Víc vám Tišnovskou spižírnu přiblíží naše hodnoty:

  1. V SOULADU S PŘÍRODOU 
    Zprostředkováváme ekologicky vypěstované potraviny s certifikátem bio nebo s důvěrou v naše spolupracující zemědělce.
  2. BEZ ZBYTEČNÝCH OBALŮ 
    Preferujeme zboží ve vratných obalech. Pokud nějaký obal potřebujeme, volíme ten, který se dá opětovně využít nebo recyklovat. Jednorázové plastové obaly využíváme jen tam, kde jsme dosud nenašli lepší řešení.
  3. ČERSTVÉ LOKÁLNÍ POTRAVINY 
    Díky pravidelným závozům našich zemědělců si mléčné produkty, maso a zeleninu odnesete domů opravdu čerstvé.
  4. CTÍME VZÁJEMNÉ VZTAHY 
    Kromě vztahu k přírodě myslíme i na vztahy mezi lidmi. Posilujeme místní komunitu vytvářením pracovních příležitosti pro rodiče malých dětí a ostatní obtížněji zaměstnatelné. Vedle nakupování vytváříme prostor pro sdílení a setkávání.
  5. POHODLNÉ NAKUPOVÁNÍ 
    Najdete u nás potraviny, které chybí ve vaší vlastní spižírně. Pro čerstvé a lokální produkty nemusíte až za farmářem na pole. Pokud zrovna spěcháte, objednejte si svůj nákup přes e-shop a my vám vše nachystáme.
  6. PUSTILI JSME SE DO TOHO SPOLEČNĚ
    Jsme skupina lidí, kteří to myslí opravdu vážně. Proto jsme se rozhodli otevřít prodejnu, která funguje jinak. Vkládáme do ní své peníze, čas i um a zveme k tomu i vás. Hledáme cesty, jak rozhodovat, tvořit i vést podnik společně.
    Jak nás můžete podpořit?
Na darujme.cz nás můžete podpořit několika způsoby:

  1. Pokud souzníte s naší myšlenkou, můžete nám darovat určitou částku prostě jen tak, abyste vznik Tišnovské spižírny podpořili.
  2. Jestliže vám přednastavené částky nevyhovují, zvolte “Jinou částku”, kterou nás chcete podpořit.
  3. Nebo si můžete zakoupit benefiční poukázku - za darované peníze získáte poukázku na nákup v našem obchodě v hodnotě 40 % z částky, kterou jste si vybrali.
Pokud se chcete při tvorbě obchodu podílet jiným způsobem, svým časem, umem, nápady, či materiálem, neváhejte se nám ozvat na hartmanova@hojnost.org

Prostředky, kterými nás podpoříte využijeme na zařízení a vybavení prodejny (na nákup lednice, polic, váhy, pokladny či výmalbu, aby se vám u nás líbilo) a do začátku provozu v několika prvních měsících.

Pokud chcete vědět více o aktivitách spolku Hojnost, podívejte se na web: www.hojnost.org
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držím palce dobrému projektu, který podpoří místní zemědělce a šetří přírodu.

Jan Bílek
1 000 Kč