Nadační fond Toník


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Postavme Filipa na vlastní vozík!

Je to už téměř dospělý muž. Chodí do osmé třídy základní školy, měří 175 centimetrů a váží 78 kilogramů. Miluje hudbu a od nového školního roku by rád studoval konzervatoř. Už od narození bylo jasné, že nebude chodit.

vybíráme od 1.7.2020
6 000 Kč

přispělo

11 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Filip žije s rodiči v Brně, studovat má na Konzervatoři Jana Deyla v Praze. Aby zvládl být samostatný, potřebuje elektrický vozík. Už ho má vyhlídnutý. Nejvhodnější model se jmenuje Freee a vyjde na téměř 575 tisíc korun, dalších 72 tisíc bude stát nezbytné příslušenství  ‒ jeřábek do auta a lyžiny k překonání bariér, kde jsou schody.

Maminka Naděžda Pátková dělá všechno pro to, aby synovi umožnila stát se naplno dospělým. S Toníkem věříme, že se to povede. Padesát tisíc korun se zavázal poskytnout Nadační fond Toník v rámci své jarní výzvy. Pomůžete nám sehnat zbytek?

Šanci na lepší život si zaslouží každý, Filipa může posunout dopředu. „Mohl by žít jako jeho vrstevníci a splnit si svůj sen být hudebníkem,“ doufá paní Pátková. „Máme za sebou dlouhou cestu. Bojujeme, nemůžeme to vzdát,“ dodává.



Na prvním stupni základní školy byl jedničkář. Narodil se s těžkou vadou obou dolních končetin a hned od začátku bylo jasné, že nebude chodit. Přidaly se další diagnózy, díky péči rodiny, lékařů i cvičení se podařilo zlepšit stav Filipa ‒ zlepšila se jemná motorika, mluvení, dokonce se i postavil a ušel s chodítkem několik kroků. Před pubertou se jeho zdravotní stav zhoršil. 

Filip si vozík už vyzkoušel, v Praze s ním zvládl jízdu po dlažebních kostkách v centru, vyzkoušel si cestu přes koleje i výtahem. Vozík pro něho znamená velkou šanci porvat se s hendikepem, stát se hudebníkem a žít spokojeným životem. Není v silách rodičů uhradit cenu vozíku, chlapcově otci diagnostikovali revmatoidní artritidu třetího stupně, starší sestra Kristýna se narodila s atrézií jícnu, těžkou vadou neslučitelnou se životem, kterou ale díky několika operacím přežila (a také vystudovala konzervatoř a hraje na klavír). Zdravotní pojišťovny ani sociální úřady na vozík nepřispějí a rodiče ještě stále splácejí úvěr, který si vzali na úpravu domu, aby v něm mohl žít nepohyblivý syn.

Prostředky na vozík už jsou v podstatě vybrané, zbývá vybrat chybějících sedmdesát tisíc korun na potřebné příslušenství.

Chcete vědět víc o Toníkovi?

Pokud vás cokoli zajímá nebo nás chcete i jen slovně podpořit, neváhejte se ozvat prostřednictvím Toníkovy facebookové stránky nebo se ozvěte e-mailem na info@tonikdetem.cz. Další důležité informace i výroční zprávu Nadačního fondu Toník najdete na našich webových stránkách tonikdetem.cz. Toníkův transparentní účet u Fio banky má číslo 2201510583/2010. Pro další informace kontaktujte člena správní rady Zdeňka Fekara na telefonu (+420) 775 599 024.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pro vozík pro Filipa

Markéta Dobrá
1 000 Kč

At se podaří vybrat

Michaela Mikusova
300 Kč