Nadační fond Toník


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomozme Elišce s rehabilitací

Šestiletá slečna Eliška je veselá, hodná a usměvavá holčička. Trpí nemocí, kterou má v bývalém Československu zhruba tolik dětí, kolik je prstů na ruce. Lékaři ji zatím neumí vyléčit, ale hodně jí pomáhají různé rehabilitace.

vybíráme od 27.6.2020
5 800 Kč
vybráno 16 % z 35 700 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
A Toník se teď snaží pomoct vybrat peníze na rehabilitační pobyt v Klimkovicích, kam Eliška jezdí dvakrát ročně. „Bez pomoci přátel, rodiny, nadací a dárců bychom to sami nezvládli,“ říkají rodiče Alena a Luboš Novotní. Sami dělají, co můžou, sbírají plastová i kovová víčka, papír, hliníkové plechovky, a jsou rádi, že každý měsíc nějak vyjdou s financemi. Eliška potřebuje péči čtyřiadvacet hodin denně a tak pracovat může jenom jeden z rodičů.

Eliška se narodila úplně zdravá, ale od dvou měsíců začala trpět epileptickými záchvaty. Časem se přidaly psychomotorické potíže, stereotypní pohyby rukou. Ve dvou a půl letech u ní diagnostikovali poruchu deficitu CDKL5, což je hodně vzácné, závažné a neléčitelné onemocnění.

Holčička nechodí ani neleze, díky rehabilitacím se naučila částečně sedět. Neumí mluvit a ani jinak nekomunikuje, má zrakovou vadu, neumí používat ruce, má těžkou mentální retardaci a autismus… Dost diagnóz: v praxi to znamená nutnost krmit ji, dávat jí pít, oblékat ji a přebalovat.



V Klimkovicích Eliška každý den cvičí půldruhé hodiny s fyzioterapeuty a kromě toho má spoustu dalších procedur, jako je senzorická stimulace snoezelen, ergoterapie, logopedie, bazén, motoped. Intenzivní rehabilitační pobyt v Klimkovicích vyjde na 35.700,- korun. Kolik z toho se nám povede do začátku podzimu získat?

I když je nemoc zatím neléčitelná, snaží se rodiče aspoň šířit osvětu o vzácné nemoci. Na youtubovém kanálu si můžete pustit dvacetiminutový dokumentární film o Elišce a další informace najdete i na webu NadějeproElisku.cz.

Chcete vědět víc o Toníkovi?

Pokud vás cokoli zajímá nebo nás chcete i jen slovně podpořit, neváhejte se ozvat prostřednictvím Toníkovy facebookové stránky nebo se ozvěte e-mailem na info@tonikdetem.cz. Další důležité informace i výroční zprávu Nadačního fondu Toník najdete na našich webových stránkách tonikdetem.cz. Toníkův transparentní účet u Fio banky má číslo 2201510583/2010. Pro další informace kontaktujte člena správní rady Zdeňka Fekara na telefonu (+420) 775 599 024.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Hodně zdraví a štěstí!

Ondřej Hergesell

Elišce od tetičky Janičky a Marečka.

Jana Nekolová
5 000 Kč