Začni učit!, z. s.


Vzdělávání a výzkum Děti, mládež, rodina

Měňte české školství společně s námi!

Společně dostaneme do škol motivované učitele a udržíme je v nich. Protože jenom spokojený a motivovaný učitel může mít spokojené a motivované žáky! Máme vizi vzdělávání, kde se všechny děti učí naplno, s radostí a rovnými šancemi a odcházejí ze školy připravené na výzvy a příležitosti světa 21. století. To nás žene dopředu každý den. Pomozte nám i vy! Děkujeme!

Podpoř rozvoj Začni učit!

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Českému školství chybí až šest tisíc kvalifikovaných učitelů. To také může znamenat celkem 444 zavřených škol, či 81 000 dětí bez učitele. Třetina absolventů pedagogických programů se nestane učiteli. Každý čtvrtý začínající učitel uvažuje o změně profese. Téměř polovině učitelů hrozí vyhoření. 

V ZAČNI UČIT! MÁME ŘEŠENÍ
Nad učitelstvím uvažuje asi 110 000 absolventů VŠ do 50 let a až 30 000 z nich to myslí vážně. V ČR existuje potenciál téměř 6 tisíc akademicky talentovaných uchazečů o VŠ studium, kteří jsou otevřeni profesi učitelství, ale nepodali si přihlášku k jeho studiu.
Pomáháme proto všem, kteří chtějí učit – od první myšlenky až po začátky před katedrou. Do českých škol dostáváme motivované lidi z praxe. Provádíme je po cestě k učitelské profesi a podporujeme nejen je, ale i ty, kteří už ve školství jsou, aby zvládli první roky.

CO JE NAŠÍM CÍLEM?
Dostaneme do škol motivované učitele a udržíme je v nich.

I. pilíř: Dostaneme motivované učitele do škol.
  1. Učitelství bude žádanou profesí.
  2. Bude fungovat systematická podpora zájemců o učitelství.
  3. Vysoké školy a další instituce budou produkovat kvalitně připravené učitele.
II. pilíř: Udržíme motivované a kvalitně připravené učitele ve školách.
  1. Začínající učitelé budou adekvátně adaptováni v nové profesi.
  2. Učitelé budou „vykazovat“ wellbeing.
A JAK TO DĚLÁME?
Pilotní aktivitou k naplňování našeho I. pilíře pro zájemce o učitelství je od roku 2015 program Zkus učit!, který umožňuje si na týden vyzkoušet, jaké je to být učitelem. V našem interaktivním průvodci si zájemci mohou zjistit, jakou kvalifikaci si musí doplnit, aby mohli začít učit. S Nadací České spořitelny spolupracujeme na programu Den pro školu, který pomáhá do škol dostávat expertní odborníky z praxe. Část kapacit věnujeme i pomoci ukrajinským učitelkám, kterým pomáháme s nástupem do českého školství. Pořádáme pro ně tematické konverzace a pomáháme s nostrifikací diplomů a hledáním kurzů. Aktuálně vyvíjíme aplikaci, která bude propojovat zájemce o učitelství se školami, které nemají dostatek učitelů.

Náš II. pilíř naplňujeme primárně skrze pomoc začínajícím učitelkám a učitelům. Tvoříme pro ně půlroční komunitní program Zauč se! a pořádáme online sborovny. Spolupracujeme s Národním pedagogickým institutem i MŠMT na vytvoření systémové podpory pro začínající učitele a podporujeme její ukotvení v zákoně. Naše práce má celorepublikové dopady. Od roku 2022 začínáme postupně realizovat naše aktivity také v Karlovarském kraji, kde je problém nedostatku učitelů nejkritičtější v republice.

POJĎTE MĚNIT ČESKÉ ŠKOLSTVÍ S NÁMI!
Chcete nás podpořit větší částkou nebo navázat spolupráci? Kontaktujte nás a domluvíme se na osobní schůzce.
Zajímá vás, na čem právě pracujeme? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.
Chcete být u všeho s námi? Facebook / Instagram / LinkedIN
Máte pro nás vzkaz? Napište nám na: info@zacniucit.cz 











Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

účast na učitelském jiskření 28.2.

Jana Zemankova
300 Kč

Posílám pozdrav z Dejvic od mých nejlepších kolegů z Bloxu :)

Iveta Jelenová
2 000 Kč

Zkus učit! doporučuji

Dagmar Vaníčková
2 000 Kč

Děkuji za cenné rady nejen z webu, ale hlavně od Ivety 🦌. Web je krásný a přehledný. Jen moje situace specifická, tak jsem musela psát konkrétně. Moc si vážím pomoci a přeji ať se daří! 🧡

BaLu
500 Kč