Nadační fond Toník


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Domov pro Vojtu

Vojta Schwarz žije sám s mámou Janou ve Střelicích u Brna. Poté, co se u něho krátce po narození objevila závažná nemoc, nejbližší rodina se rozpadla.

vybíráme od 22.6.2020
2 000 Kč

přispěli

2 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Téměř třináctiletý chlapec trpí vzácným neurologickým onemocněním, tzv. Ohtaharovým syndromem, který je příčinou těžkého tělesného i mentálního postižení. Vojta je ta zcela závislý na pomoci druhých, sám nechodí ani nemluví. K postižení se navíc přidaly i gastroenterologické problémy.

Máma Jana se všemožně snaží poskytnout Vojtovi potřebnou péči. „Několikrát ročně jezdíme na rehabilitační pobyty, pravidelně cvičíme a absolvujeme různé terapie,“ říká. Chlapec chodí do speciální základní školy a díky pomoci dárců se maminka snaží pořídit mu kompenzační pomůcky, které mu usnadňují komunikaci a přibližují svět vrstevníků.



Žijí v přízemním několikaúrovňovém domku. Dokud byl Vojta menší, nedělalo paní Janě problém přenášet ho přes schody na každé jídlo, koupání, cvičení, procházku nebo k autu na cesty do školy a k lékařům.

Když si uvědomila, že už dlouho nebude zvládat přenášet syna, radila se s odborníky, co dál. Výsledkem bylo rozhodnutí zrekonstruovat dům tak, aby byl nejenom bezbariérový z pohledu vozíčkáře, ale uzpůsobený Vojtovým speciálním potřebám i do budoucna.

Finanční rozpočet stavebních prací přímo souvisejících se synovými potřebami představuje 658 tisíc korun. Podle zkušeností jiných rodičů počítá se zhruba padesátitisícovým příspěvkem od státu, od různých neziskovek už má přislíbený příspěvek ve výši zhruba 80 tisíc korun. Paní Jana se obrací na všechny možné instituce, které by jí mohly pomoct. „Vím, že nejsme zdaleka jediní, kdo se na vás obrací se žádostí. Rozhodnete-li se Vojtu jakkoli podpořit, budeme vám upřímně vděční,“ vzkazuje.

Toníkovi je jasné, že celou částku asi nedokážeme vybrat, ale pokud by se podařilo dát dohromady třicet nebo čtyřicet tisíc, bude to pro Janu i jejího syna velká pomoc. Zkusíme to?

Chcete vědět víc o Toníkovi?

Pokud vás cokoli zajímá nebo nás chcete i jen slovně podpořit, neváhejte se ozvat prostřednictvím Toníkovy facebookové stránky nebo se ozvěte e-mailem na info@tonikdetem.cz. Další důležité informace i výroční zprávu Nadačního fondu Toník najdete na našich webových stránkách tonikdetem.cz. Toníkův transparentní účet u Fio banky má číslo 2201510583/2010. Pro další informace kontaktujte člena správní rady Zdeňka Fekara na telefonu (+420) 775 599 024.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu