KŘÍDLENÍ nadační fond


Vzdělávání a výzkum Zdraví

Psím čenichem

Spolupráce člověka a psa pomáhá při prevenci rakoviny

vybíráme od 5.6.2020

Psím čenichem

3 450 Kč
vybráno 17 % z 20 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jsme nezisková organizace, jejímž cílem je prevence a detekce různých forem rakoviny pomocí speciálně vycvičených psů. Psí čenich je totiž tak dokonalý biologický receptor, že se mu ani nejmodernější přístroje nevyrovnají. 

1:10 000 000 000, 4, 5, 22, 95, 360, 20 000
Každé z těchto čísel má svůj význam a je za ním ukryta spousta práce:

Naši čtyřnozí hrdinové, kterých je v současnosti 22, provedli od zahájení svého tréninku za 4 roky celkově více než 20 000 pokusů. K jejich tréninku máme k dispozici 360 vzorků onkologických pacientů a zdravých osob. Jsme rádi, že se tento počet neustále rozrůstá, a to především díky lékařům a sestrám z různých nemocnic a dobrovolníkům z řad zdravých osob. Zkoumáme pachy a sledujeme stopy 5 typů nádorů. Zjistili jsme, že jsem u některých forem nádorů schopni dosáhnout citlivosti detekce přes 95 % a zaznamenat přítomnost pachu, který je zředěn v poměru 1 : 10 miliardám ! 

České centrum signálních zvířat se zabývá výzkumem a speciálním výcvikem psů pro časnou detekci nádorových onemocnění. V ČR jsme jediným centrem, které se tomuto výcviku intenzivně věnuje. Činnost spolku propojuje profese zkušených kynologů, veterinárního lékaře a výzkumných pracovníků. Vzorky získáváme z krve, dechu a moči potenciálního pacienta nebo dobrovolníka. Spolupracujeme s různými zdravotnickými zařízeními a jinými institucemi: nemocnicemi a ambulancemi, vysokými školami, Moravskoslezským krajem a městem Kopřivnicí. V budoucnu by tato metoda měla sloužit jako prevence osob ve zdravé populaci, ale také u osob s dědičným rizikem či s dřívějším výskytem onkologického onemocnění (jako sekundární či terciární prevence). 

Od roku 2016 máme v Kopřivnici vlastní výcvikovou laboratoř se zázemím pro přípravu vzorků a následný výcvik psů, vše je ale zastaralé a neodpovídá hygienickým normám. Zázemí chceme renovovat tak, abychom přispěli k rozvoji této diagnostické metody a její validaci. Máme před sebou ještě poměrně dlouhou a náročnou cestu. Vyvíjíme vlastní postupy tréninku i vlastní detekční systém včetně odběrové soupravy vzorků pachu. Čeká nás rekonstrukce zázemí pro kynology, vybudování odpovídající laboratoře, automatizace k uchovávání vzorků, ale také samotný a náročný výcvik psů. 

Pro vaši představu uvádíme, jaké jsou orientační náklady na naše současné aktivity:

  • 350 Kč - cena 1 hodiny práce našeho specialisty a psovoda 
  • 550 Kč - příprava 1 vzorku (od odběru v nemocnici až po zpracování v centru)
  • 2 000 Kč - kampaň na zapojení dalších dobrovolníků do našeho týmu
Pokud vás poslání našeho spolku oslovilo, podpořte nás jakoukoli částkou. Můžete to udělat také nefinančně... Sdílejte náš příběh na sítích, ať se povědomí o této metodě dostane k co největšímu počtu lidí. Nebo nám jako dobrovolník darujte svůj vzorek (moči, krve, dechu) nutný pro výzkum. Staňte se tak i vy součástí unikátního výzkumu, který může v budoucnu pomoci při včasném odhalení rakoviny! Děkujeme.











Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Věřím, že tento projekt pomůže spoustu lidem. Ať se vám daří.

Ollie
500 Kč