KŘÍDLENÍ nadační fond


Lidé s postižením Regionální a komunitní rozvoj

Brána Galaxie otevřená

Uprostřed sídliště otevíráme místní komunitě prostor do jiného světa.

vybíráme od 28.5.2020

Brána Galaxie otevřená

10 000 Kč na úpravu zahrady, aby mohla sloužit místnímu sídlišti
200 Kč
vybráno 2 % z 10 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Nepotřebujete hvězdářský dalekohled, abyste uprostřed karvinského sídliště spatřili Galaxii. Je středobodem osobního vesmíru lidí s mentálním a jiným zdravotním postižením a slouží jím jako denní stacionář. Okolím mohou být klienti vnímáni jako “bytosti z jiného světa”. Propojení zařízení sociálních služeb s místní komunitou a otevření brány přilehlé zahrady pro obyvatele šedého panelákového sídliště by mohlo prolomit komunikační a lidské bariéry. A mohlo by dokonce vytvořit smysluplný prostor pro pestrá setkávání, nové prožitky a lepší svět tam v Karviné...

Projektem chceme propojit komunitu místních obyvatel se zdravotně handicapovanými lidmi a vytvořit prostor pro aktivitu a odpočinek. Rádi bychom ukázali, že kulturně a komunitně lze žít i uprostřed sídliště. Naší dlouhodobější vizí je postupně vytvořit polyfunkční komunitní centrum, do kterého se zapojí místní obyvatelé z různých sociálních skupin včetně lidí s handicapem. Zahrada uprostřed sídliště přímo vyzývá k setkávání rodin s malými dětmi, maminek s batolaty, mládeže, ale i příslušníků starší generace a klientů denního stacionáře. A uživatelé a pracovníci Centra pomoci mohou poskytovat drobné služby potřebným obyvatelům okolního sídliště.

Že si zahrada zaslouží trvalé zpřístupnění jsme si ověřili na loňské oslavě 20. výročí založení Galaxie. Jednodenní festival hudebních vystoupení, výtvarných workshopů, sportovních vystoupení i dětských atrakcí dostal přiléhavý název Otevřené brány a v září 2020 plánujeme jeho druhý ročník. Na tuto zkušenost navazujeme i tímto záměrem. Zahradu chceme svépomocí vybavit lavičkami, netradičními a přírodními dětskými atrakcemi, stěnou na grafiti, bylinkovým záhonem či vytvořit zázemí pro venkovní kavárnu. Do rozlehlé zahrady také natrvalo umístíme exteriérové výtvarné instalace z dílny uměleckého sdružení Karviná 2000 o.p.s. 

Vaše podpora bude využita ke zvelebení prostoru zahrady a za poskytnuté částky dokážeme tyto proměny:

  • 300 Kč - 1 m2 OSB desky pro graffiti stěnu
  • 500 Kč - 10 m lana pro opičí dráhu
  • 1 000 Kč - dřevěná lavička
  • 10 000 Kč - úprava prostoru zahrady pro místní komunitu

GALAXIE CENTRUM POMOCI z.ú. je nezisková organizace poskytující sociální službu denního stacionáře a odlehčovací službu pro dospělé lidi s mentálním a jiným zdravotním postižením. Podporuje klienty v hledání možností, jak se stát v co největší možné míře samostatnými a umožňuje naplňovat jejich přirozenou potřebu být s ostatními lidmi, posilovat vlastní sebevědomí a sebehodnotu. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu