KŘÍDLENÍ nadační fond


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Jak voní mateřídouška?

Bylinná zahrada jako léčivé zastavení v krajině a prostor pro setkávání komunity

vybíráme od 19.5.2020

Jak voní mateřídouška?

40 000Kč na vybudování bylinné zahrady umožňující lidem všech generací setkávání a prolínání životních zkušeností v souladu s tradicemi, přírodou i komunitou
1 910 Kč
vybráno 5 % z 40 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Luční sad nedaleko za Opavou je druhým rokem živým místem uprostřed přírody. Výsadba téměř stovky stromů a péče o ně spojuje desítky rodin do srdečné “sadařské rodiny”. Projekt bylinné zahrady rozšíří prostor sadu a nabídne další možnosti setkávání. Pro poznávání a pěstování léčivých rostlin. Pro porozumění jejich praktickému využití. Pro návrat k tradicím a moudrosti života. 

Mezi poli a lesem, uprostřed krajiny mezi třemi vesnicemi, vznikl na podzim roku 2019 Luční sad. Je v něm vysázeno 94 různých vysokokmenných starých odrůd ovocných stromů a vyhlouben vodní vrt. Letos se bude sázet keřové patro. Místo se stále utváří s podporou komunity sadařů-srdcařů a silou přírody.

Rádi bychom, jako jeho součást, vybudovali bylinnou zahradu, která umožní při toulkách krajinou zastavení a načerpání energie léčivých rostlin a podtrhne kouzlo celého sadu. Zahrada by zahrnovala tradiční byliny našeho kraje. Součástí budou  vyvýšené záhony, aby o ně pohodlně mohli pečovat také starší lidé.  Tvoříme prostor, který umožní komukoliv stát se součástí zahrady, sadu, lesa, krajiny či komunity, který podpoří lidská setkání a umocní pocit sounáležitosti. 

Projekt propojuje náš spolek se Slezským bylinářstvím a navazuje na tradiční znalosti léčivých rostlin našich babiček z pohledu moderního člověka. Zkušenosti budeme sdílet nejen při zakládání zahrady, ale také při zpracování bylin a pořádání kurzů pro veřejnost. 

Jak nás můžete podpořit?

  • 100 Kč 600 ks semen heřmánku pravého
  • 300 Kč 4 ks prostokořenných sazenic bezu černého 
  • 1 000 Kč 16 ks sazenic mateřídoušky 
  • 3 000 Kč lavička
  • 10 000 Kč vyvýšené záhony pro nejstarší zahradníky
  • 40 000 Kč vybudování bylinné zahrady jako prostoru umožňujícího lidem všech generací setkávání a prolínání životních zkušeností v souladu s tradicemi, přírodou i komunitou

Ve spolku Kapradí věnujeme pozornost inspirativním lidem a prostředí. Sdílíme. Propojujeme. Pečujeme. Respektujeme. Napomáháme plynutí zkušeností, zážitků, příběhů a postojů. 

Děkujeme za blahodárnou podporu.



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Bez bezu ani ránu!

Jan Kotulek
300 Kč