Skautská nadace Jaroslava Foglara


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Nová skautská klubovna v Polné

Pustili jsme se do stavby vlastní klubovny, kterou budujeme svépomocí a díky ochotě místních firem. Přidejte se k nám a přispějte nám, prosím, na materiál. Ke každému daru přidá Skautská nadace Jaroslava Foglara polovinu.

vybíráme od 17.5.2020

Klubovna Polná

234 041 Kč

přispělo

39 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Požadovanou částku se nám podařilo vybrat. Děkujeme. Další dary již nebudou navyšovány příspěvkem od Skautské nadace Jaroslava Foglara, ale zle darovat dál, ať se nám podaří klubovnu  konečně dokončit. 

Středisko Parkán působí v Polné, historickém městečku na Vysočině. Má v současné cca 120 členů, dva dětské oddíly, dva roverské kmeny a kmen dospělých. Vlastní klubovny naše středisko ve své téměř stoleté historii nikdy nemělo. V současné době se scházíme ve starší budově ve vlastnictví města, které je však již nevyhovující a plánována k demolici. Před několika roky jsme se museli začít hledat, jak zabezpečit budoucí generace skautek a skautů v Polné. 

Nakonec nás zachránilo vedení města. Nabídlo nám část pozemku, na kterém skladuje stavební materiál. Téměř tisíc metrů čtverečních! Byli jsme nadšeni. Pozemek je pro naše potřeby ideální! Kousek od centra města, přesto v jeho klidové části. S prostorem na malou zahradu či sportoviště a možností výprav do nedalekých lesů Březiny a Obecníku.
Hned jsme začali pracovat na projektu. Nejprve jsme vyrazili na návštěvu do středisek, která novou klubovnu právě dostavěla. Poučit se z chyb a zjistit, jak vlastně může taková klubovna vypadat. Hotový dům můžete upravit, aby co nejvíce vyhovoval účelu. Když ale můžete postavit cokoli – to je teprve problém! Jak to udělat co nejlépe?


Po dvou letech příprav, v listopadu roku 2019, jsme hotový projekt odnesli na stavební úřad, kde jsme po nezbytném kolečku shánění razítek získali v únoru roku 2020 vytoužené stavební povolení. Hned jsme se dali do práce. Na pile se řezalo dřevo z kůrovcové kalamity, na pozemku začaly vyklízecí práce. Základní harmonogram stanoven v tomto sledu:


  • Duben 2020 – kopání základů, základy, základová deska
  • Květen 2020 – hrubá konstrukce stěn, výroba vazníků, montáž krovu
  • Červen 2020 – laťování střechy, montáž první vrstvy vnějšího opláštění, příčky středové části
  • Červenec 2020 – izolace stěn, fólie, výroba stropů, montáž oken
  • Srpen 2020 – elektroinstalace, sítě, stropy
  • Září 2020 – okapy, střešní krytina
  • Říjen 2020 – vnější opláštění
  • Listopad 2020 – vnější opláštění, broušení stropů
  • Prosinec 2020 – vnitřní stěny
  • Leden 2021 - izolace stropu, vnitřní omítky
Harmonogram se nám zatím daří stíhat. Pro podrobnější informace o uskutečněných pracech se podívejte na stránky klubovny.

Svépomocí?

Stavbu zajišťujeme svépomocí. Proč? Abychom ušetřili, abychom si klubovny více vážili, abychom se něco naučili. Zatím nám to jde a plánovaný harmonogram se daří plnit. Záleží, jak nám půjde práce od ruky, a kdy nám dojdou našetřené peníze. Nicméně, do zimy 2020 bychom rádi měli stavbu v takovém stavu, abychom mohli i v mrazu nerušeně pokračovat na úpravách v interiéru.


Finance

I když stavbu zajišťujeme svépomocí, nebude zadarmo. Oproti verzi „na klíč“, kdy by celá stavba přišla na přibližně 7 milionů Kč, je reálné se s náklady dostat pod 3 miliony. I tak se pro nás jedná o značnou sumu, kterou rozhodně našetřenou nemáme. Přesto jsme se rozhodli začít stavět. Věříme, že jak bude stavba postupně růst, zvýší se tím i naše motivace sehnat zbylé potřebné peníze na dostavění. A současně že se zvýší i vaše ochota nám přispět. Protože bez vás to nepůjde. Zároveň ke každé koruně, kterou nám věnujete, přidá Skautská nadace Jaroslava Foglara 50 haléřů (do částky 210 000 Kč). To se skutečně podařilo a do konce roku 2020 jsme tuto částku získali.

Využití darů můžete sledovat na webu klubovnapolna.cz, kde budeme průběžně uveřejňovat fotografie ze stavby.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Slavnostní otevření klubovny proběhlo 24. 9. 2022

Venkovní stěny se již rýsují. Se vnitřkem je to horší, tam práce zatím stojí.


Dny se krátí a venkovní mondřínové opláštění se montuje pouze za umělého osvětlení. Až brigádníci dorazí z práce a od školních povinností.

Milan zasklívá nová okna

Začínáme montovat stropy

Spouštíme sámování modřínových prken na venkovní opláštění

A střecha je na střeše

Hobrujeme.

Montáž parotěsné fólie.

Článek a webu Českého rozhlasu.

Izolujeme, fóliujeme.

A máme izolaci. Díky Pepo!

Zalaťováno, zafóliováno

Vazníky jsou nahoře. Honem plachtu.

Výroba vazníků v domácích podmínkách. Světový rekord - ke konci jsme dělali jeden vazník pouhých 10minut.

Zdi jsou hotové, začínáme s dřevěnou konstrukcí.


Začínáme s dřevěnou částí klubovny.

První šáry cihel na místě.

Zakládáme stavbu.

Máme hotovou desku.

Poslední úpravy před vylitím základové desky.

Připravujeme terén pod deskou.

Betonování šalovacích tvárnic.

Další brigáda, tentokrát jsme položili dva šáry ztraceného bednění, abychom stavbu zabezpečili proti případné povodni.

Betonování základů pro klubovnu 

Založení projektu

Od dětí Višinkových, Sutherlandových a kamarádů, kteří věnují celoročně vydělané peníze z divadelních a hudebních představení.

Lucie Višinková
842 Kč

Ať se dílo daří!

Jana Horská
1 500 Kč