Liga lidských práv


Legislativa a právní pomoc Zdraví

Pomozte nám dosáhnout zrušení zákazu přítomnosti otců u porodu

V souvislosti se zákazem otců u porodu i bráněním přítomnosti rodičů u hospitalizovaných dětí se na nás obrací velké množství lidí. Rozhodli jsme se jim pomoci a učinit všechny právní i jiné kroky k tomu, abychom docílili zrušení zákazu a nezákonných praktik. Podpořte prosím naše aktivity proti tomuto zákazu.

vybíráme od 23.3.2020
38 711 Kč

přispělo

82 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
S velkým znepokojením jsme sledovali postupné zákazy otců u porodů v nemocnicích, přestože se ministerský zákaz návštěv na ně výslovně nevztahoval. Nakonec ministerstvo svým opatřením dne 18. 3. 2020 bez odůvodnění vztáhlo plošný zákaz i na otce u porodu. Znemožnilo tak vycházet rodičům vstříc všem nemocnicím, i těm, které otce u porodu nadále chtěly.

Byť je toto opatření formálně vedeno snahou zamezit šíření koronaviru, nemá žádné rozumné opodstatnění z hlediska skutečného snížení rizik a ochrany veřejného zdraví, hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů na ochranu soukromého a rodinného života a má i prokazatelně negativní dopad na průběh a výsledek porodu.

Podpořte prosím naše aktivity proti tomuto zákazu
Hlavní argumenty proti zákazu jsme shrnuli v tiskové zprávě, se zákazem pro jeho nelogičnost opakovaně vyjádřila nesouhlas FN Ostrava a rovněž Světová zdravotnická organizace podporuje přítomnost rodičkou zvoleného doprovodu, a to i u rodiček, u kterých je podezření na nákazu.

Vybrané peníze budou použity na výše uvedené aktivity, zejména na soudní poplatek (5.000,-), přípravu právních dokumentů a právní pomoci rodičům, kteří se na nás obrací, a pravidelné informování veřejnosti a médií.

V případě dotazů ke kampani se obracejte na právničky Ligy Zuzanu Candigliota (zuzana.candigliota@llp.cz) a Annu Štefanidesovou (anna.stefanidesova@llp.cz).

Obrázek u kampaně je ilustrační / Fotka od PublicDomainPictures z Pixabay.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jsem neskutečně rada ze se timto někdo zaobira a je to dle mého názoru tak moc potreba! Zakaz otcu u porodu je zcela neopodstatneny a v nicem nepomaha. Ochrana zdravotniku by se mela resit zabezpecenim vhodnych pomucek pro ne.

hana boudova

Děkujeme za podporu!

Martina Floriánová
300 Kč

Díky

Richard Pakosta
300 Kč

Dekujeme za vaši pomoc a úsilí při boji proti zásahu do naší svobody.

Lucie Poláčková
300 Kč

Díky za to, co pro nás a naše lidská práva děláte. Má to smysl!

Terezie Mohylová
300 Kč

At se brzy zadari!

Alena Kubelková
600 Kč

Držím palce, ať vše dobře dopadne!

Lucie Šafránková

děkuji moc za naději a pomoc - je nutné dosáhnout zrušení protiprávního zákazu přítomnosti otců u porodu...

Kateřina Habrmanová
1 200 Kč

Když jsou partneři celé dny zavření doma tak proč by nemohli být partner u porodu.
Je to okamžik v životě který se dá sice popsat nikoliv nahradit a už vůbec ne vrátit.Je to událost která je záležitostí obou rodičů . Přeji zdraví a pohodu u každého porodu. Antonin Karásek

Antonin Karasek

Nechť pravda a lásky vyhraje nad lží a nenávistí!

Tomáš Roud
5 000 Kč

Děkujeme moc!

Liga lidských práv