Probuďme Nusle, z.s.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Komunitní zahrada Mečislavka: VYSTRČ AUTA ZA PLOT!

Nusle procházejí dynamickým vývojem, ale sousedské vazby a aktivity pořád ještě skomírají. Spolek Probuďme Nusle se rozhodl situaci změnit a stát se významným hybatelem místního dění a organizátorem nejrůznějších lokálních projektů, aby se z naší čtvrti stalo ještě příjemnější místo k životu. U zrodu spolku stálo vybudování veřejně přístupné komunitní zahrady.

vybíráme od 11.3.2020

Vystrč auta za plot!

19 100 Kč

přispělo

42 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vnitroblok Mečislavova je prostor, který zel dlouho prázdnotou a zarůstal plevelem. Za posledních pár let z něj náš spolek Probuďme Nusle vybudoval místo, kde se můžou nuselští potkávat, pěstovat bylinky, hrát si, grilovat a trávit příjemně volný čas. Pořád je ale co zlepšovat, a letos jsme se rozhodli, že nastal čas posunout zahradu o pořádný kus kupředu.

Dvěma jarními brigádami jsme nově zúrodnili ochoz nad zahradou, pruh zanedbané zeleně, o kterou město nestojí, a jenž proto vypadal dlouhé roky jako odpadková džungle. Řekli jsme si, že takhle už to dál nejde, a začínáme ochoz systematicky kultivovat tak, aby se z něj stalo neformální ochranné pásmo zahrady, kde už nebudeme sbírat injekční stříkačky, ale nanejvýš dýně či brambory z naší úrody.

Teď nastal čas na další fázi: vztyčit plot. Nehodláme ze zahrady budovat Alcatraz, zůstane nadále veřejně přístupná, nicméně z loňského dotazníkového šetření i neformálního poptávání vyplývá, že tento krok obyvatelé přilehlých domů a další uživatelé zahrady vítají. Jak totiž sami dlouho intuitivně cítíme, takovéto přiměřené, nijak nadměrné a snadno demontovatelné hrazení pomůže zahradě vytvořit kýžený dojem větší sevřenosti a útulnosti – a to hlavně tím, že odcloní dorážející auta z přilehlého parkoviště. Úkol je jasný: vystrčit auta za plot! 
 
Na něco takového už nám ale pouhé dobrovolnické nadšení nestačí. Stavba pořádně zahýbe naším skromným spolkovým rozpočtem, a proto bychom rádi požádali o výpomoc i vás, naše příznivce a uživatele naší zahrady.

Vaše dary budou upotřebeny jednak na koupi materiálu potřebného ke stavbě (pletivo, sloupky, beton, kování na branku, panty a konstrukční dřevěný materiál), jednak na honorář zhotovitele stavby, kterým je spřátelený nuselský podnik DÍL-NA a na nějž jsme se s touto zakázkou obrátili, abychom jej podpořili v těžkých časech, kdy je nuceně zavřený. Jinými slovy, vaše dary budou upotřebeny k tomu, aby byla zahrada ještě přívětivějším a atraktivnějším místem pro všechny.

Za veškerou podporu předem děkujeme, a hlavně vás do zahrady srdečně zveme!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jako obyvatel přiléhajícího domu spolku moc fandím a sleduji činnost jeho členů; často přímo na vlastní oči.
Jen tak dále, hlavně hodně entuziasmu. Přeji hodně zdaru!

Miroslav Čermák

Díky že se staráte a myslíte na nás!

Michaela Dudáčková

Dekujeme Nusle presne toto potrebuji. 🤞

Katerina Tureckova
300 Kč

Hodně zdaru :-).

Ivana Dingová
500 Kč