Nadační Fond Whisper


Humanitární pomoc Zdraví

Sanitka pro nemocnici Whisper 🚑

Lidé v ugandě, kteří žijí ve vesnicích mimo civilizaci se k lékařské péči nedostanou, proto musí lékaři za nimi. Teď v období pandemie to platí dvojnásob.

vybíráme od 10.3.2020
2 750 Kč

přispělo

6 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Co je náš cíl? 🚑

Co chceme z projektu financovat?


Cílem tohoto projektu je zajistit SANITKU 🚑 pro nemocnici Whisper, která poskytuje extra služby dětem v Ugandě, které to opravdu potřebují.

Hlavním využitím tohoto vozidla by byl převoz pacientů nemocnice do specializovaných center, doprava na různá vyšetření mimo nemocnici .. To je velký problém pro pacienty na oxygenoterapii ( terapii kyslíkem) nebo pacienti na umělé ventilaci, proto bychom chtěli do sanitky pořídit i přenosné přístroje, které by převoz těchto pacientů umožnili! Zatím tento problém řeší pronájmem jiných vozů, to ale není vyhovojící, kvůli dlouhé čekací době na takové vozy, nebo když už nemáme jiné řešení, používáme naše osobní auta, která jsou pro převoz pacientů úplně nevyhovující.

Sanitka by v jejich práci udělala obrovský rozdíl! Nejen, že by svou práci mohli dělat lépe, ale mohli by pomoci i mnohem většímu počtu pacientů, kteří by se jinak k pomocii vůbec nedoostali.


Proč je sanitka potřeba právě teď? 🚑


V Ugandě právě teď probíhá druhá vlna pandemie onemocnění koronaviru. Kvůli nárůstu případů byla opět na 42 dnů nastavena přísná pravidla pro dodržování karantény.

Je nařízena karanténa a vycházet se smí jen minimálně.
Je zakázáno cestovat mezi distrikty.
 Byla zastavena hromadná doprava.

Tohle vše je velkou překážkou pro nemocné děti, které se nemají jak dopravit do nemocnice. Stejně tak pro naše lékaře a zdravotníky, kteří mají problém dostat se do práce.
 
Proto jsme nasadili všechna naše osobní auta, která vyzvedávají pacienty ve vesnicích a zajišťují dopravu do nemocnic. Bohužel ale malá auta jsou velmi nepraktická k trasportu pacientů - nevejdou se nám do nich žádné přístroje a pokud se stav dětí zhorší, je těžké se o ně v malém prostoru starat.



Příběh nedělní noci 🚑


V neděli večer před 6 hodinou dorazili do nemocnice 3 pacienti v kritickém stavu extrémní anemie. V nemocnici v tu chvíli nebyla žádná kompatibilní krev, kterou děti nutně potřebovali a nepovedlo se žádnou krev sehnat ani v okolí nemocnice.

Tak zaměstnanci neváhali sedli i s pacienty do auta a vyrazili na dlouhou cestu (70km) do hlavního města Kampaly. Anemické děti nemohli čekat v nemocnici, než by se posádka s krví vrátila, protože by to zabralo dvakrát tak dlouhou dobu, proto děti připojili na přenosnou bombu s kyslíkem a jeli

Po cestě naštěstí našli nemocnici, která měla alespoň minimální množství kompatibilní krve, ale pořád to nebylo dost. Lékařům nezbývalo nic jiného než vyzvednout alespoň tuto jednu jednotku krve, rozdělit ji mezi všechny pacienty. Tato krev sice byla 0+, která je univerzálním dárcem, ale stejně by každé trasfuzi měla předcházet křížová zkouška kompatibility. Tuto zkoušku nemocnice odmítla provést, proto tým hledal jiné zařízení, které by zkoušku provedlo, bohužel jediné, které našli si účtovalo velmi vysokou částku, kterou u sebe nikdo z nich neměl ( 47000 to 57000 UG shillings)

Stav Pacientů se velmi rychle zhoršoval, proto se lékaři Whisper rozhodli to risknout a podali krevní transfuze bez křížové zkoušky, na zadních sedadlech auta. Děti byly po celou dobu pod pečlivým dozorem pracovníků nemocnice a trasfuze proběhla v pořádku.

Okolo půlnoci dorazila celá posádka v pořádku zpátky do nemocnice. Pacienty přijali na jednotku Emergency, kde jsou pod neustálým dohledem a dostávají tu nejlepší péči.

A tak zachránili ve Whisperu 3 dětské životy jen z osobního automobilu. Představte si, co by mohli dokázat, kdyby měli sanitku!


Komu chceme pomoci 🚑


Whisper Magical Children Hospital je dětská nemocnice v Ugandě, kterou založila češka - Veronika Cejpková.

V této nádherné nemocnici dělají neskutečnou práci - za minimální poplatek poskytují komplexní lékařskou péči každému pacientovi- hospitalizují ho na tak dlouho, jak je potřeba, darují mu veškeré léky, hradí veškerá potřebná vyšetření, poskytují stravu jak dětským pacientům, tak jejich rodičům. Rodiče během času stráveného v nemocnici učí tomu, jak příště nemocem předcházet.
předcházet.

Tým Whisper kromě lékařské péče poskytuje celou řadu služeb - mezi které právě patří outreach team - tým lékařů a sociálních pracovníků, kteří každý den vyjíždí do vzdálených oblastí- do vesnic, kde lidé nemají přístup k lékařské péči a často jsou odkázáni na hrozné praktiky místních šamanů, které jsou často fatální, proto je jejich pomoc tam tolik nutná. Tam pomůžou všem, kteří to potřebují, nebo když je to nutné, dopraví je do nemocnice whisper.

Kromě lékařské pomoci provádí také preventivní programy proti malárii, písečným blechám a dalším problematickým onemocněním - učí obyvetele vesnic hygieně, rozdávají moskytiery a snaží se přecházet tomu, aby se děti vůbec nakazili.

Whisper pomáhá v Ugandě už 8 let, pomozme jim teď my!





Pokud Vás zajímá jak to v nemocnici chodí a jak s vašimi penězi bude naloženo, více informací najdete na:

FACEBOOKU: https://www.facebook.com/WhisperCZ/
INSTAGRAMU: https://www.instagram.com/whisper_cz/
WEBU: http://whisperorphans.org/CZ
YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=LXcedpcHbXI

MOCKRÁT DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ NEMOCNICI PODPOŘÍ, KAŽDÁ KORUNA SE POČÍTÁ!  🚑
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu