Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.


Děti, mládež, rodina Senioři

"Neklikám, protože si vážím svého času..."

Výzva pro všechny příznivce, kteří s námi prožívají hlasování v Deníku a moc fandí našemu projektu. Ať se nám život zase vrátí do normálu, ať se nám kvůli hlasovacímu šílenství nerozloží rodinné vztahy...: podpořme společně čtení v dalších plzeňských školkách malým příspěvkem. Částka, kterou nám má hlasování přinést, není tak vysoká.

vybíráme od 27.2.2020
3 500 Kč
vybráno 12 % z 28 600 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Projekt seniorského dobrovolnictví, který má smysl a propojuje generace. Spojili jsme se s iniciátory - pražskou organizací Mezi námi, o.p.s. - a pod hlavičkou TOTEM Nová Hospoda jsme od září 2019 zapojili 17 plzeňských školek, do kterých dochází číst 16 pohádkových babiček 2 pohádkoví dědečci. Čtou odhadem pro 350 dětí.

Aktivita byla ve dnech 21.2.-1.3.2020 zařazena do hlasování o finanční podporu 28.600 Kč spolu s dalšími třemi projekty z Plzeňska. Podporu si zaslouží všechny, o tom žádná. Systém umožňující nové hlasování po 5 minutách, navíc spojený s obtěžujícím množstvím reklam, udělal z této charitativní akce podivný závod "klikačů". Pokud patříte mezi naše fanoušky a klikání už máte dost, přispějte malou částkou zde. Věřte, že nám to udělá o 200% větší radost, než finanční příspěvek vyklikaný v boji s domovy důchodců. S těmito domovy nechceme bojovat, ale spolupracovat. Možná i do těchto domovů dochází nebo budou v budoucnu docházet registrovaní dobrovolníci z TOTEMu, kterých máme více než 300 a kteří v regionu pomáhají i v hospicích, stacionářích či nemocnicích.
 

Na co použijeme příspěvek? Na rozvoj projektu do dalších školek. V únoru 2020 jsme přijali novou asistentku projektu, zatím na výpomoc, na pár hodin. Zapojení seniorských dobrovolníků vyžaduje systematickou práci, která často na první pohled není vidět. Školení, jednání se školkami, nábor seniorů, uvedení každé babičky či dědečka do „jejich“ školky. Poradit či rozehnat nejistotu. Poslechnout si první čtení s dětmi, dodat klid, pochválit. Zajistit podklady k pojištění a dobrovolnickým smlouvám. Vést evidenci, statistiky a zpracovávat zprávy o projektu. Být v kontaktu se školkami i dobrovolníky. Fotit během čtení ve školkách pro další propagaci. Účinkovat v reportážích jako je ta výše či pro Český rozhlas Plzeň. Připravit setkání Klubu pohádkových babiček a dědečků, aby si senioři mohli vyměnit zkušenosti, doporučit si osvědčené pohádky, popovídat si. 

Výsledkem je však win-win situace u všech zúčastněných. Pro děti se čtení s pohádkovou čtecí babičkou nebo dědečkem stává neodmyslitelnou součástí běžného týdne. Při poslechu rozvíjí svou fantazii a cit pro jazyk. Mohou vstřebávat od seniorů klid, rozvahu a přiblížit se starší generaci. Senioři na oplátku čerpají energii z radosti, upřímnosti a vitality těch nejmenších. Důležitý je pocit užitečnosti a potřebnosti, který díky němu opět získávají.

TOTEM, z.s. od darujme.cz dostane každý příspěvek zaslaný na tuto výzvu, a to i když nebude cílová částka naplněná. DĚKUJEME.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu