Liga lidských práv


Legislativa a právní pomoc Zdraví

Pomozte chlapci ochrnutém po očkování získat odškodnění od státu

Honzík z Jihomoravského kraje ochrnul po druhé dávce hexavakcíny na polovinu tvářičky. Podle jeho lékařů jde o postižení v důsledku očkování a i přes léčbu a rehabilitaci nelze očekávat zlepšení. Ministerstvo zdravotnictví ale žádost rodiny o mimosoudní odškodnění odmítlo. Za doživotní újmu tak podle státu nenese nikdo odpovědnost. S tím se rodiče nechtěli smířit a s pomocí Ligy lidských práv podali proti státu žalobu o náhradu újmy.

vybíráme od 19.12.2019
25 184 Kč
vybráno 50 % z 50 000 Kč

přispělo

66 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Chlapeček byl zcela zdravý, když byl ve věku 4 měsíců očkován druhou dávkou hexavakcíny. Na druhý den si jeho matka všimla nepatrného nedovírání očička, po týdnu mu ochrnula celá polovina tvářičky. Odborní lékaři shledali, že jde o postižení v důsledku očkování a že i přes veškerou léčebnou a rehabilitační péči nelze očekávat zlepšení. Proto rodiče chtějí pro svého synka spravedlivou kompenzaci trvalých následků, ale také kompenzaci za vynaložené náklady související s dosavadní léčbou. Celý příběh včetně všech dokumentů naleznete na webu Ligy lidských práv, která rodině pomáhá.

„Podle starého občanského zákoníku nesl odpovědnost za nežádoucí účinky očkování lékař, i když při aplikaci vakcíny nepochybil. Nový občanský zákoník tuto tzv. objektivní odpovědnost zrušil, ale zároveň nebyla výslovně přenesena na stát, čímž vznikla nepřijatelná situace, že se k odpovědnosti nehlásí nikdo. Domníváme se, že odpovědnost státu vyplývá z obecných právních ustanovení občanského zákoníku o odpovědnosti, z práva na ochranu zdraví i z mezinárodních úmluv. Stát očkování nařizuje jako povinné bez možnosti volby, tak také musí nést odpovědnost za jím způsobené negativní důsledky,“ uvádí k případu advokátka Zuzana Candigliota, která rodinu zastupuje.

Pomozte nám prosím i vy získat odškodnění pro Honzíka a přidejte se k desítkám dárců, jimž jeho osud není lhostejný.

V minulé kampani z roku 2017 se vybralo přes 50.000 Kč, za které jsme podali žádost o mimosoudní odškodnění a poté podali žalobu, účastnili se soudních jednání, zadali odborný posudek v oboru neurologie a podali odvolání proti zamítnutí žaloby. Nyní vybíráme částku 50.000 Kč na další právní zastoupení, což teď bude zastoupení v odvolacím řízení a následně bude záležet na rozhodnutí odvolacího soudu, zda budeme podávat dovolání k Nejvyššímu soudu, nebo zda se věc vrátí k soudu prvního stupně.

Případem se zabývá advokátka Zuzana Candigliota. V případě dotazů ohledně této kampaně pište na dan.petrucha@llp.cz.

Ústavní soud už před více než pěti lety vyzval vládu k přijetí zákona o odpovědnosti státu za újmu na zdraví vzniklou povinným očkováním. Návrh zákona předložila vláda na jaře 2019 a v listopadu jej schválili poslanci. Byl by to pozitivní krok, pokud by zároveň nebyl schválen i nekoncepční a nesmyslný pozměňovací návrh, který omezuje rozsah náhrady újmy

Dlouhodobou práci Ligy (níže) v prosazování větší svobody v očkování můžete podpořit pravidelným darem zde. Děkujeme.
-
přijetí odpovědnosti státu za újmu způsobenou povinným očkováním
- svobodné a informované rozhodování rodičů o očkování svých dětí – individuální očkovací plány, svobodný výběr vakcín apod.
- přístup všech dětí, i neočkovaných nebo nekompletně očkovaných, do mateřských škol, na školy v přírodě a tábory
- zrušení pokut a všech forem represe spojených s vynucováním očkování a respektování výhrad svědomí
- transparentní politika státu v oblasti očkování bez zapojení osob ve střetů zájmů
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Milý Honzíku, máš úžasné rodiče kteří se za Tebe bijí ❤️ přeji Ti do života mnoho lásky.

Dárce
100 Kč

Vy to zvladnete hlavne to nevzdavejte!❤

Milada Donth
1 000 Kč

Díky, že pomáháte...

Veronika Vrbasová

držím palce!

Terezie Lokajíčková

Doufejme, ze se neco zmeni k lepsimu, preji hodne Boziho pozehnani, modliteb za uzdraveni a spravedlnost at zvitezi <3

God'sDaughter

Honzikovi

Veronika Ahmadova

Zastavit stát!

Martin Růžek
300 Kč

Pevne verim, ze Honzik se z toho dostane a stat prevezme zodpovednost. Rodine drzim palce, syna ceka 3. hexa a vubec se mi do toho s timto vedomim nechce :(

Kateřina Hamáčková
300 Kč

Chceme právo pro všechny! Styďte se vy všichni, co ve vládě odmítáte odpovědnost za svoje nařízení! Začněte se chovat slušně a spravedlivě!! A chlapci i rodičům hodně štěstí a zdraví a sil! Ať překonáte všechny útrapy a radujete se s krásného života!!

Lucie Kordová

Držím palce!

Jan Bradáček
500 Kč