Skautská nadace Jaroslava Foglara


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Základna Mauglí v Děčíně

Tak tohle jsme my. Sojčáci, skautské středisko v Děčíně, které letos slaví výročí třiceti let a v současné době sdružuje přes 70 členů. Máme naši oldřichovskou klubovnu rádi, sami jsme si ji zařídili a pořád se o ni staráme. Ale je nás na ty její dvě místnosti čím dál víc, vždyť ten domek sloužil jako šatny k přilehlé fabrice. Letos se nám podařilo získat objekt dříve vlastněný kajakovým klubem v děčínských Březinách. Teď ale potřebujeme získat dostatek financí na obnovu této budovy. Chceme získat až dvě stě padesát a dvě stě padesát tisíc, protože nám Skautská nadace JF dary přijaté do konce roku 2020 zdvojnásobí.

Základna Mauglí

Přispívám děčínským skautům na nákup vlastních kluboven. Můj dar bude zdvojnásoben.
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

ZÁKLADNA JE NAŠE! 


Díky vašim příspěvkům jsme získali základnu Mauglí, ale tím to celé rozhodně nekončí, naopak pro nás všechno začíná...

ZÁKLADNU UŽ SI MŮŽETE VYPŮJČIT!
https://krizovatka.skaut.cz/skautske-zakladny/1595-zakladna-maugli

Zase jsme pokročili!
Naši vedoucí se činí. Základna díky tomu kvete a až bude skautská činnost zase možná, nestačíte koukat. Trocha nahlídnutí za dveře základny je tady:








Abychom se pořádně s naší novou základnou Mauglí sžili a měli dostatek času a prostoru na její rekonstrukci, uspořádali jsme letošní tábor právě u ní. Některé věci jsme schopni opravit i sami, a tak jsme na táboře s tématem cesty kolem světa každý den vydělávali peníze na další cestu a život i prací na jednotlivých kontinentech u místních obyvatel a domorodců (čti na základně). Stihli jsme obrousit a natřít dveře i se zárubněmi, okenice i rámy oken, oškrábat a vymalovat hlavní klubovnu, chodbu i se schodištěm, komoru, kuchyň, vyklidit a uspořádat garáž i loděnici. A nekončíme. Do konce tohoto roku ještě vymalujeme toalety i společenskou místnost, zařídíme položení koberců a lina v patře, zajistíme základní vybavení klubovny jako jsou stoly, lavice i skříně.











S některými pracemi nám pomáhají samozřejmě i děčínští řemeslníci - na základně se už byli podívat třeba klempíř, zedník, kominík nebo elektrikář. Ještě před táborem tak bylo opraveno omítnutí kuchyně, schodiště, chodby a malé klubovny, uskutečněny první sondy kvůli zjištění stavu komínů. A v nejbližší době základnu čeká ještě oprava střechy, upravení rozvodů okapů, odkopání zeminy kolem části domu s cílem odvedení vlhkosti od její nejstarší části, vybudování nového komínu a nejspíš i nové rozvody elektřiny v části budovy.

Na konci prázdnin byly vykonány úpravy, které povedou k odvlhčení domu. Zároveň je položený koberec i lina v horní části domu a my jsme tak zase víc zabydlení! A to je dobře, protože nás čeká další skautský rok.



Každý váš příspěvek přibližuje našemu středisku sen mít vlastní, funkční a krásnou základnu.


Tento objekt je vhodný nejen pro pravidelné schůzky, tu správnou oddílovou a družinovou činnost v nejbližším okolí řeky Ploučnice, ale bude sloužit i jako víkendová základna pro další oddíly – k dispozici je kuchyňský kout, dvoje toalety a skladové prostory. Letos jsme si navíc vyzkoušeli, že ji lze využívat i jako zázemí pro pořádání tábora - na zahradě jsme si postavili 7 týpí a přes naši vlastní skepsi jsme si ověřili, že (ač na konečné autobusu městské linky) jsme se cítili být příjemně izolovaní a v přírodě. Základna je totiž umístěna přímo v zahradě s památnými stromy a u Ploučnické cyklostezky - historicky prý patřil k nedalekému sídlu a sloužil jako domek zahradníka, který se mimo jiné staral i o přilehlé arboretum (proto u domu najdete třeba katalpu nebo jinan dvoulaločný). Uvnitř je několik místností, které se dají využívat jako jednotlivě klubovny, jídelna či společenská místnost.

Všechny 3 oddíly našeho střediska mají deset družin a přes 70 členů, historicky pocházíme ze staršího střediska Úsvit Děčín, od kterého jsme se v roce 2011 odpojili, a založili vlastní středisko. Jako takové ale vlastníme pouze jednu klubovnu, která navíc nemá žádnou zahradu, pouze 2 místnosti a žádné skladovací prostory, a pronajímáme si starý sad s maringotkou v okrajové části Děčína, kde sídlí jedna družinka sdružující děti z okolních čtvrtí.

Novou základnu jsme si přáli už dlouho, a když se naskytla příležitost získat tuto budovu, zjišťovali jsme možnosti jejího pronájmu či odkupu. Nákup tak byl nakonec z poloviny financován ze Skautské nadace Jaroslava Foglara. Ta nám poskytla část daru od sestry Jiřího Kolominského - Mauglího, náčelníka exilových skautů, který zemřel v roce 1986 v Německu. O čtvrtinu žádáme Vás dárce, přičemž nám Skautská nadace vybranou částku zdvojnásobí.
Na chybějící část kupní ceny jsme si začátkem roku 2020 museli půjčit od Junáka z Fondu nemovitostí. Nyní sháníme finance na opravy a rekonstruování budovy, aby nám co nejdříve mohla sloužit. A nejen nám. Věříme, že bude k dispozici i pro jiné děti a mládež, které ho budou využívat. Těšíme se i na vaši návštěvu.

Počáteční stav prostor nové klubovny:


Za nemovitostí je přístupný park s památnými stromy.


Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držíme palce :)

Petr Rybníček
5 000 Kč

Ať se dílo podaří! Se stiskem levice z Brna

Petr Glum Šabata
3 000 Kč

Držím palce!

Dárce