Demagog.cz, z.s.


Vzdělávání a výzkum Osvěta a poskytování informací

Hlídejte politiky s námi

Byly doby, kdy nebylo možné veřejně říct, že politik nemluví pravdu. To už naštěstí neplatí. Před námi je ale nejspíš doba, kdy sledovat veřejné dění vyžaduje skoro plný úvazek a na ověřování informací a zdrojů, nám zbývá o to méně času. Projekt Demagog.cz sdružuje lidi, pro které je právě sledování politiky a podkládání výroků dostupnými zdroji koníčkem a způsobem, jak být prospěšný. Věříme, že veřejná debata založená na faktech, je klíčová pro to, aby voliči mohli o svých zástupcích informovaně rozhodovat. A vy nás v tom můžete podpořit. Demagog.cz není finančně ani jinak navázán na žádnou politickou stranu či politickou zájmovou skupinu. Pro zajištění nezávislosti a udržitelnosti je financován z více zdrojů. Demagog.cz v rámci zachování nezávislosti nepřijímá dary od aktivních politiků a političek, politických stran ani hnutí.

Hlídači demokracie

Děkujeme, že chcete být hlídači demokracie. Na pravdu!
149 578 Kč

přispělo

75 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Možná máte známé a příbuzné, kteří pod tlakem nejrůznějších informací mají obavy. Mnohdy zcela nedůvodně, jindy nepřiměřeně tomu, jaká je reálná situace. Veřejné debaty se pak spíše straní. Demagog se snaží do vypjatých politických diskuzí vnášet fakta a doplňovat politiky tam, kde jejich slova objektivní realitě neodpovídají. Přes 11 500 faktických výroků o zdravotnictví, ekonomice, právu či sociální politice (a mnohem více!) si u nás můžete přečíst s chladnou hlavou a hlavně jistotou, že sami můžete kliknout na zdroj a kontext informace.

Co děláme?
Fact-check neboli ověřování faktických výroků politiků nás baví již od roku 2012. Pravidelně sledujeme českou politickou scénu (pod naší fact-checkingovou lupu se dostalo už přes 430 řečníků), posloucháme rozhovory s politiky a jejich veřejné projevy. 

Projdeme bouří i deštěm, pročteme zákony, rozpočty a statistiky, rozešleme dotazy na úřady, abychom pro vás informace získali. CTRL+F je náš nejlepší kamarád pro hledání v (téměř) nekonečných stenoprotokolech. Stahujeme docs i pdf, lampičku u nočního stolku máme podloženou Sbírkou zákonů. A podložené zdroji pak máme faktická tvrzení. Právě tyto tvrdé zdroje nakonec rozhodnou, zda je výrok pravdivý či nepravdivý nebo si s fakty hraje a manipuluje.

Proč potřebujeme vaši pomoc?
Dbáme na nezávislost a nestrannost, nejsme napojeni na žádnou politickou stranu ani hnutí. Ty jsou totiž těmi, které hlídáme. Straníme se i sponzorů, kteří jsou politicky angažovaní. I když vybudování stabilní sítě individuálních dárců je náročné, je to pro nás nejlepším zdrojem z hlediska nezávislosti. Zároveň vaše podpora funguje i jako zpětná vazba k naší práci a vy potom můžete sledovat na transparentním účtu, na co vaše příspěvky putují.
 
Fact-check vás možná nedojme, není ani moc fotogenický (ale pokud byste na tom trvali, domluvíme i focení.) Otevírá ale obzory, zbaví vás sem tam frustrací a někdy i pobaví (to když pátráme po tom, která obec získala titul „Nejhorší díra republiky,“ ahoj do České Lípy!).

Na oplátku získáte moře odkazů a dohled nad našimi politiky. A politici o nás ví. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkuji za "hlídání" facebooku!

Pavla Křečanová
1 000 Kč

Díky za to, co děláte! Pomáháte mi při výběru, komu to "hodím".

Tomáš Arvai

Dar: odklonění rouškovného

Vojtěch Vaner
5 000 Kč

Jsem rád, že jste se nenechali znechutit lživými výroky politiků a oblbnout jejich sliby. Děkuji, že hlídate demokracii!

Ondřej Exner
100 Kč

Přispívám na dobrou věc.

Frantisek Cerny
5 000 Kč

Diky!

Miloslav Kobalicek

Korunka ke korunce :-))

Eva Lichková
10 Kč

Ať se vám daří

Miloslav Mrázek
200 Kč

Děkuji

Michal Muller
1 111 Kč