EkoInkubátor, z. ú.


Sociálně znevýhodněné skupiny

Symbios - oporou na cestě za samostatným životem

Symbios od roku 2019 podporuje mladé dospělé z dětských domovů a náhradní rodinné péče formou sdíleného bydlení spolu se studenty VŠ a nabídkou podpůrného seberozvojového prostředí, kde v komunitě mladých lidí přirozeně dochází k navazování nových vztahů a přenosu kompetencí v peer úrovni. Symbios je prostorem pro budování nových vztahů, pro chybování a učení se z vlastních chyb, prostředím s mentorskou oporou na cestě při hledání zodpovědnosti za svůj život.

vybíráme od 23.11.2023
9 250 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
SYMBIOS je v České republice pilotní projekt, který reaguje na nedostatečně řešenou problematiku odchodu mladých dospělých z dětských domovů (DD) a náhradní rodinné péče (NRP) a poskytuje sdílené bydlení mladým dospělým z DD, NRP a studentům VŠ. 

V bytovém domě v Brně nedaleko centra poskytujeme ubytování v bytech o velikosti 2+1, kde každý byt sdílí jeden student a jeden mladý dospělý. Vzniká tak komunita mladých lidí, kteří se spolu mohou každodenně setkávat ke sdílení běžných životních situací. V domě jsou všem k dispozici mentorky, které poskytují obyvatelům podporu při získání všech potřebných kompetencí (psychosociální kompetence, pracovní návyky, zdravé vztahy a rozšíření svých sociálních sítí) pro úspěšný samostatný život. Nabízeny jsou také vzdělávací workshopy, a to i mladým dospělým z DD a NRP mimo sdílené bydlení.

Naší misí je prostřednictvím sdíleného bydlení v této formě a prostřednictvím individuálního mentoringu vytvořit cílové skupině podporu pro samostatný start do života.

Symbios je unikátní projekt, jež v pilotní fázi otestoval funkčnost takového nástroje pro řešení situace mladých z DD a NRP v českých podmínkách.
Naším cílem je inspirovat a do budoucna podpořit rozvoj péče o tyto mladé dospělé na úrovni celé ČR.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu