Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.


Děti, mládež, rodina Senioři

TOTEMové babičky v akci

Váš příspěvek pomůže aktivním seniorům 55+, jejichž rodiny jsou desítky či stovky kilometrů daleko, nebo už mají pravnoučata odrostlá, trávit čas smysluplně s těmi nejmenšími. Jako naše Pohádková babička paní Tolarová: „Tohle se mi strašně hodilo. Jsem ráda, že můžu dětem přečíst pohádku, mají radost stejně jako já.“

vybíráme od 12.11.2019

Ano, chci přispět

Váš příspěvek na podporu čtecích babiček ve školkách
31 587 Kč
vybráno 53 % z 60 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

V centru TOTEM už 20 let podporujeme společné aktivity všech generací, včetně zapojování dobrovolníků. Čtení ve školkách jsme zahájili v září 2019 a těší nás velký zájem mateřských škol i seniorů. Potřebujeme zaměstnat dalšího člověka na pár hodin týdně, který by s dalším rozvojem pomohl.

Propojení seniorů a školek má u nás na starosti Martina, manažerka nové pobočky TOTEMu v městské části Plzeň-Nová Hospoda, pro kterou zajišťuje pravidelný program. Kromě své hlavní náplně rozvíjí i projekt Pohádkových babiček a dědečků.

A co dosud vlastními silami zvládla?  Nejdříve se školila od iniciátorů myšlenky, spolku Mezi námi. Pak propagovala, domlouvala a nakonec zapojila neuvěřitelných 13 školek a 14 seniorů. Obnášelo to mnohá jednání a uvedení každé babičky do „jejich“ školky. Bylo potřeba poradit či rozehnat nejistotu. Poslechnout si první čtení s dětmi, dodat klid, pochválit. Zajistit podklady k pojištění a dobrovolnickým smlouvám. Martina také fotila babičky pro další propagaci a účinkovala v reportáži pro Český rozhlas Plzeň. Připravila prosincové setkání, aby si seniorky mohly vyměnit zkušenosti, doporučit si osvědčené pohádky, popovídat si.

Zapojení dobrovolníků vyžaduje systematickou práci, která často na první pohled není vidět. Výsledkem je však win-win situace u všech zúčastněných. Pro děti se čtení s pohádkovou čtecí babičkou nebo dědečkem stává neodmyslitelnou součástí běžného týdne. Při poslechu rozvíjí svou fantazii a cit pro jazyk. Mohou vstřebávat od seniorů klid, rozvahu a přiblížit se starší generaci. Senioři na oplátku čerpají energii z radosti, upřímnosti a vitality těch nejmenších. Důležitý je pocit užitečnosti a potřebnosti, který díky němu opět získávají.

Částka 30.000 Kč by nám pomohla získat koordinátora pro další seniorské dobrovolníky a nové plzeňské školky na letní pololetí. A dvojnásobek dokonce na celý rok. Pomozte dalším desítkám dětí těšit se každé pondělí na návštěvu jejich Pohádkové babičky! Nebo v úterý...

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Založení projektu

Krásný projekt! Držím palce.

Eva Haunerová