Nadace Vodafone Česká republika


Lidská práva Osvěta a poskytování informací

Odhalte včas domácí násilí

Každý má ve svém okolí nejspíš někoho, kdo od svého blízkého víc než lásku a pochopení zažívá teror. S fyzickým nebo sexuálním násilím od současného nebo bývalého partnera se podle Evropské agentury pro základní práva setkala každá pátá Češka. Pomoc intervenčních center v celém Česku ale ročně vyhledá i více než 500 mužů a partnerské násilí se nevyhýbá ani stejnopohlavním párům. Okolí často dlouhé roky o útrapách blízkých nic netuší. A není divu, oběti své trápení často úspěšně tají, průměrně 8 – 10 let. Svou situaci zlehčují, násilnou osobu omlouvají, anebo si vše kladou za vinu. Vystoupit z kruhu násilí chce hodně odvahy.

vybíráme od 31.10.2019

Děkujeme, že pomáháte.

5 800 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Díky mobilní aplikaci Bright Sky CZ od Nadace Vodafone to ale můžeme změnit. Na jednom místě nabídne bezpečně a důvěrně všechny potřebné informace: tříminutový dotazník pro posouzení nebezpečí ve vztahu, databázi kontaktů na centra pomoci, funkci Můj deník pro zaznamenávání důkazů, příklady domácího násilí a mnohem víc.
„To, že oběť může vyhledat pomoc anonymně, zavolat a zeptat se: Víte, mám tuhle zkušenost, je to ještě v pořádku? To je strašně důležité", popsala přínosy aplikace Branislava Marvánová Vargová z organizace ROSA, která pomáhá týraným ženám už víc než 25 let a na aplikaci Bright Sky CZ spolupracovala. „Klientkám už dnes doporučujeme vést si deník. Ten ale může pachatel najít, což může oběť ohrozit. Aplikace Bright Sky CZ inovuje současnou praxi tak, aby to bylo bezpečnější a aby bylo možné pořídit si také fotodokumentaci a mít ji bezpečně uloženou“, dodala Marvánová Vargová.

Pomoc v mobilu ale není určena jen přímo pro oběti, ale pro každého, kdo má obavy o svoji kamarádku, kolegu, sousedku nebo někoho z rodiny. Patronkou aplikace se stala herečka Ester Geislerová. Na aplikaci oceňuje, že dokáže rozpoznat první příznaky toho, že je něco špatně. „Ve svém vlastním umění se věnuji ženskému světu, takže mi to téma je blízké a mám pocit, že bych tady mohla být užitečná", doplnila Geislerová.
Aplikace bude ke stažení zdarma pro všechny bez ohledu na operátora a podpořit ji můžete i vy. Zapojte se do světového svátku dobrovolnictví a dárcovství Giving Tuesday a pomozte aplikaci dostat ke každému, kdo ji může potřebovat. Možná tím zachráníte život. Cílem je vybrat do 3. prosince 500 000 Kč, které se použijí na provoz a rozvoj aplikace, aby se o ní dozvěděli všichni napříč celým Českem. Každý má právo na bezpečný vztah beze strachu.
O BRIGHT SKY APP
S nápadem na aplikaci pro oběti domácího násilí přišel vysloužilý britský policista John Liversidge. Sám se během své 30leté kariéry podílel na vyšetřování mnoha vražd, které byly důsledkem domácího násilí. Spojil se proto s britskou organizací Hestia, která v Londýně pomáhá týraným ženám i mužům a společně vytvořili aplikaci, kterou má dnes ve svých telefonech přes 23 000 lidí, tisíce z nich si už udělali test bezpečného vztahu, tisíce z nich si vedou záznamy pomocí funkce Můj deník a aplikaci používají i britští policisté, když zasahují u případů domácího násilí. Od svého vzniku v roce 2018 se aplikace po Velké Británii rozšířila taky do Irska. Na přípravě české verze se podílela i policie a ministerstvo vnitra, odborným garantem je organizace ROSA – centrum pro ženy.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu