Spolek Klub českých turistů Náchod


Kultura, umění a historie Sport a volný čas

Sbírka na Jiráskovu chatu KČT

Téměř stoletá Jiráskova chata Klubu českých turistů, která byla postavena roku 1923 podle plánů architekta Dušana Jurkoviče v Dobrošově na Náchodsku, se chystá na zásadní revitalizaci. Zapojte se do veřejné sbírky, díky níž turisté chatě vrátí původní Jurkovičův odkaz a vdechnou jí nový život.

vybíráme od 3.10.2019

Podpořte turistickou památku!

86 600 Kč

přispělo

72 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

V květnu 1923 byla zbourána  stará chata a v září 1923 stála na vrcholu již nová Jurkovičova chata! U příležitosti  70. narozenin Mistra Aloise Jiráska dostala chata jeho jméno. Nyní jsme odstartovali projekt revitalizace, který má na tuto historii navázat. Jiráskova chata v Dobrošově (okres Náchod) je zdejší významnou dominantou a zároveň národní kulturní památkou, která se v roce 2023 dočká stého výročí své existence. Proč potřebujeme chatu opravit? 
 
V současné době nám chata neumožňuje celoroční provoz - musíme opravit izolaci budovy. Dnes zde vznikají velké energetické ztráty a z toho důvodu je možné ubytovat veřejnost jen od dubna do konce září, jinak je uvnitř jen 12 stupňů Celsia.  
 
Chceme vyjít vsříc současným výletníkům a zlepšit kvalitu ubytování - vícelůžkové pokoje zmenšíme na dvou - či třílůžkové, wc a sprchy se z chodby přemístí do jednotlivých pokojů.
 
Obnovíme hospodářské budovy - tzv. depandance. Toto zázemí je nezbytné pro provoz chaty i jako alternativní způsob lacinějšího ubytování pro větší turistické skupiny. 
 
Počítáme také s venkovními úpravami okolí chaty dle původních plánů D. Jurkoviče a rádi bychom zřídili novou naučnou stezku s pěti zastaveními z Nového Města nad Metují.  
 
Celkový rozpočet představuje 10 milionů korun. Tuto sumu chce náš náchodský odbor KČT pokrýt z vlastních prostředků (v současnosti máme cca 1 milion korun), z dotací a grantů nebo z veřejné sbírky, kterou vám nyní představujeme díky Darujme.cz.

Občanská iniciativa v podobě drobných darů je pro Jiráskovu chatu pověstná. Podle soudobých záznamů přispělo do sbírky na přestavbu chaty v roce 1923   384 občanů  a organizací z celých  Čech.  Sbírka tehdy vynesla 213 149 Kč, 11 000 cihel a 31 m3  písku. Jména 76 význačných dárců jsou vytesána do kamenů podezdívky chaty.

Naši podporovatelé: Město Náchod, Nové Město na Metují, Kabinet architektury, pivovar Primátor a další dárci, jejichž jména zde postupně uvedeme. Děkujeme! 
 

„Veřejnost proto žádáme, aby na sbírku přispěla. Jsme dobrovolný spolek lidí, kteří se věnují turistice a kterým není Jiráskova chata lhostejná. Pouze vlastními silami to nezvládneme,“ 


Jaroslav Rohulán
místopředseda náchodského odboru Klubu českých turistů 

Záštitu města Náchod udělil starosta Jan Birke

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Aby se dobrá věc podařila a chata nadále byla jednou z krásných dominant okolí Náchoda.

Radek Papež

Ať se podaří co nejrychleji vybrat hodně penízků, aby mohla být chata brzy zrekonstruovaná, držím moc palce

Ivana Frydryšková
500 Kč

staré původní chaty KČT valem ubývají, je to škoda. Proto jsem se rozhodla je podpořit.

Jana Skrbková
1 000 Kč

Dar od Míši

Petr Řezníček
100 Kč

Zdravím všechny pěšáky, kolaře , běžkaře prostě ty co se rádi posouvají v naší krásné zemi. Někdo chodí sám druzí jako členové třeba KČT . Abychom nezanechali pouze uhlíkovou stopu ,
přispějme na dobrou věc , kterou využijí naši potomci . Mějte se zdravě a někde na trase ahooj.

Jiří Ptáček
1 000 Kč

Přeji Jiráskově chatě a nadšencům z KČT Náchod hodně dárců a podporovatelů této bohulibé aktivity!

Roman Hrůza
1 000 Kč