KŘÍDLENÍ nadační fond


Osvěta a poskytování informací Zdraví

DÁRCOVSTVÍ NA DŘEŇ

Hledáme dárce kostní dřeně. Každým rokem onemocní stovky lidí včetně malých dětí vážnými poruchami krvetvorby, které jsou léčitelné pouze transplantací kostní dřeně. Povědomí o krvetvorných buňkách a dárcovství je stále poměrně nízké. Pro každého 4. nemocného se bohužel vhodný dárce kostní dřeně nenajde. Dárce lze hledat pouze mezi těmi, kdo už jsou zapsáni v registru dárců dřeně.

vybíráme od 30.5.2019

25 000 Kč na záchranu jednoho lidského života

Ze 125 registrovaných dárců kostní dřeně je pouze 1 vhodným dárcem.
6 720 Kč
vybráno 27 % z 25 000 Kč

přispěli

2 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
ALMA MATER vznikla v roce 2010 jako organizace žen se společnými zájmy a podobným zaměřením. Hlavní náplní byly zábavné, tvořivé a inspirující akce pro členky i širokou veřejnost. Setkání s problematikou dárcovství kostní dřeně nás změnilo. Nabídlo příležitost dát spolku nové zaměření a smysluplný cíl. Změna podmínek odběru DNA během zápisu nám otevřela možnost spolupracovat s Českým národním registrem dárců dřeně. Cílem je šířit povědomí o této problematice a zvyšovat počet registrovaných osob. Tím se zvyšuje pravděpodobnost úspěšného nalezení vhodných krvetvorných buněk a uzdravení dalších nemocných. 

Náš projekt je zaměřen na pokrytí nákladů na získání a registrování 125 potencionálních dárců. Hledat a oslovovat je můžeme v kategorii mladých lidí ve věku 18 - 35 let bez vážných zdravotních komplikací. Pro úspěch transplantace je podmínkou, aby dárce byl vyšší a těžší než příjemce kostní dřeně.  Přestože zápis do registru trvá jen několik minut, stačí vyplnit jednoduchý dotazník a odebrat z úst vzorek slin na rozbor DNA, může zachránit lidský život a změnit budoucnost. 

Symbolem našeho projektu je motýl. Při zápisu do registru dárců dřeně se z anonymní osoby stává potenciální dárce, který se rozhodl dát svému životu další smysl. Ze 125 registrovaných je pouze 1 vhodným dárcem. Z čekatele se stává motýl, který projde proměnou a naplní své poslání. 

Náklady na zápis jedné osoby do registru dárců jsou 200 Kč. 
Náklady na registrování 125 potenciálních dárců jsou 25.000 Kč.  

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu