Limity jsme my, z.s.


Legislativa a právní pomoc Životní prostředí

Chraňme klima, ne zisky ČEZu! Podpoř právní pomoc účastníkům akcí občanské neposlušnosti

Pokutami i předžalobními výzvami žádajícími tisíce korun se snaží společnost Severočeské doly trestat účastníky akcí občanské neposlušnosti proti rozšiřování dolu Bílina a potlačit protesty proti těžbě a spalování uhlí. Dejme najevo, že se nedáme zastrašit a podpořme právní pomoc pro všechny postižené. Chránit je třeba klima, ne zisky ČEZu!

vybíráme od 1.4.2019
258 672 Kč

přispělo

213 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
CHTĚJÍ ZASTAVIT HNUTÍ ZA KLIMATICKOU SPRAVEDLNOST, NEBUDOU ÚSPĚŠNÍ.
NAŠÍ ZBRANÍ JE TOTIŽ SOLIDARITA!

Zástupci uhelného průmyslu se všude na světě snaží zuby nehty ubránit síle rostoucího hnutí, které poukazuje na devastující dopady jeho činnosti a protesty proti svému špinavému byznysu potlačit. U nás Báňský úřad rozesílá mnohatisícové pokuty odvážným lidem, kteří loni v létě vstoupili do dolu Bílina, aby protestovali proti jeho rozšiřování. Provozovatel Bíliny, firma Severočeské doly, patřící do koncernu ČEZ, navíc rozeslala necelé stovce lidí předžalobní výzvu, ve které požaduje částku přesahující šest set tisíc korun. Podpořte nás a pomozte nám takto stíhaným ochráncům klimatu zajistit právní podporu.

Nacházíme se v situaci klimatické krize. Zbývá nám přinejlepším několik desítek let na to, abychom spalování fosilních paliv zcela opustili. Máme-li udržet oteplení naší planety pod 1,5 stupněm Celsia, musíme během následujícího desetiletí snížit emise o 65% a se spalováním uhlí zcela skončit, jinak nám hrozí katastrofické a nevratné změny klimatu. ČEZ mezitím hodlá v příštím roce zvyšovat těžbu uhlí o 8%, prolomit limity těžby právě na Bílině a uhlobaronu Tykačovi prodat Počerady, nejšpinavější elektrárnu u nás, místo aby ji zavřel. Právě na tuhle neudržitelnou, nezodpovědnou a nepřijatelnou politiku lidé upozorňují. Občanská neposlušnost je v takové situaci zcela na místě.

ČEZ je jedna z nejziskovějších společností v České republice. Na odměnách si její topmanažeři právě skrz Severočeské doly za zády státu jen předloni rozdělili 22 milionů korun. Vymáhaná částka je pro ně mizivá, pro normálního člověka ale likvidační. Jde tak jednoznačně o účelovou snahu umlčet protesty, které na škodlivost uhelného průmyslu poukazují. Bránit se jí hodláme společně a všemi silami. Právě proto vás žádáme o pomoc: podpořte nás finančně a pomozte nám zajistit právní podporu pro všechny stíhané, které se ČEZ tímto způsobem snaží zastrašit a odradit.
 

Uspořádat můžete také benefiční sbírku nebo koncert – fantazii se meze nekladou! Společně to zvládneme, nikdo v tom nezůstane sám. Represe nás nezastaví. Ať se to zástupcům uhelného průmyslu líbí nebo ne, hnutí za klimatickou spravedlnost bude pokračovat a dál růst.  Můžete totiž pošlapat všechny květiny, ale jaro nezastavíte. 

Protože dokud nebude uzavřen poslední důl a poslední uhelná elektrárna, Limity jsme my!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

díky!

Veronika

Za budoucnost bez uhlí! 💚

Zuzka
500 Kč

Diky ze nasazujete krky za nas bez kouli.

Marek Sláma
1 000 Kč

Thanks and good luck! Solidarity will win!

Dárce

K+V+J+A stojí za hnutím!

Dárce
400 Kč

💚

Milan Lumumba
1 000 Kč

Držte se!

Irena Marková
500 Kč

Držte se!

Martina

Jééé, teďkom o podobné taktice mluvil John Oliver. Náhoda? Nemyslím si!
https://www.youtube.com/watch?v=UN8bJb8biZU&fbclid=IwAR3lA4ta2aBmq34Qh7NmnEZJymV-dCrtHPQbySpeN3mAW0hV_4_ig8OiH4U

Dorota Osvaldová
500 Kč

Velké díky!

Lucia Paušlyová
300 Kč