SVĚTLO PRO SVĚT


Lidé s postižením Rozvojová spolupráce

Mosambik volá o pomoc

Cyklon IDAI způsobil v Mosambiku humanitární krizi. Jednou z nejhůře postižených oblastí je přístavní město Beira, kde provozujeme oční kliniku. 90 % procent budov ve městě bylo zničeno či vážně poškozeno, včetně naší kliniky. Pomozte nám fungování naší kliniky v Beiře obnovit a zároveň doručit okamžitou pomoc stovkám osob, zejména osobám s fyzickým či mentálním postižením, kteří při humanitárních katastrofách vždy patří mezi nejvíce postiženou slupinu. Děkujeme vám, že nám pomáháte pomáhat.

Mosambik volá o pomoc

Cyklon IDAI způsobil v Mosambiku humanitární krizi. Jednou z nejhůře postižených oblastí je přístavní město Beira, kde provozujeme oční kliniku. 90 % procent budov ve městě bylo zničeno či vážně poškozeno, včetně naší kliniky.

Pomozte nám fungování naší kliniky v Beiře obnovit a zároveň doručit okamžitou pomoc stovkám osob, zejména osobám s fyzickým či mentálním postižením, kteří při humanitárních katastrofách vždy patří mezi nejvíce postiženou slupinu. Děkujeme vám, že nám pomáháte pomáhat.

76 440 Kč

přispělo

30 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
"MOSAMBIK VOLÁ O POMOC" - DĚKUJEME ZA VAŠE DARY!

Naše kampaň "Mosambik volá o pomoc" se u vás setkává s vřelým přijetím. Situace v Mosambiku je velmi napjatá. Velmi silnou reportáž o situaci přinesla včera Česká televize, příspěvek si přehrajete kliknutím na odkaz pod obrázkem dole.

Sbírka nadále pokračuje, darovat můžete na pouhých pár kliků prostřednictvím platební karty, převodem z účtu nebo přes PayU.

Děkujeme vám, že nám pomáháte pomáhat!

ČT 24 - Humanitární následky cyklony IDAI (reportáž)

FOTOGALERIE NÁSLEDKŮ KATASTROFY:
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Oficiální počet mrtvých v důsledku cyklony Idai v Mosambiku dosáhl 603 osob. Dalších 1 642 osob bylo dle informací vládních orgánů zraněno. Předpokládá se však, že tato čísla budou dále narůstat, protože řada oblastí je stále nedostupná. Více než 70 000 osob je v současnosti ve zřízených dočasných útulcích (táborech, školách, tělocvičnách apod.). Tento počet klesá zejména proto, že lidé musí některá místa dočasného ubytování, jako jsou školy, nuceně opustit. Úřady již evidují více než 40 000 zvláště zranitelných osob, jako jsou staří lidé, lidé se zdravotním postižením, sirotci a děti oddělené od svých rodin. Stále probíhá proces vyhledávání a spojování rozdělených rodin. Prozatímní údaje také hovoří o téměř 240 000 obydlí, která jsou úplně nebo částečně zničená a/nebo zaplavená. 

V Mosambiku jsou také hlášeny případy průjmových onemocnění ze znečištěné vody. Vzhledem k nefunkčním sanitačním zařízením, nedostatku pitné vody a nahromadění lidí v útulcích, je velkým problémem šíření nemocí. Vzhledem k tomu zdravotní organizace varují před možností vzniku epidemií cholery, malárie a dalších průjmových nebo respiračních onemocnění. Dosud bylo nahlášeno více než 3 500 případů cholery i přesto, že téměř 750 000 lidí již bylo proti této nemoci očkováno, což tvoří 82 procent zasažené populace. Bylo také hlášeno více než 7 000 případů malárie. Riziko šíření přenosných chorob se zvyšuje především v důsledku stojaté záplavové vody a nedostatku pitné vody, ale také i v souvislosti s přelidněním sběrných táborů a útulků. 

 Situace v Mozambiku je stále kritická, počet obětí překročil 290 a velké množství lidí potřebuje lékařské ošetření. Včera jsme o situaci informovali na vlnách Českého rozhlasu. Reportáž si můžete poslechnout na linku níže, začíná v čase 22:25.
POSLECHNOUT REPORTÁŽ

 Podařilo se nám konečně spojit s vedoucím naší mise přímo v Beiře.
Potvrdil, že situace je stále velmi kritická. Počet cyklonem postižených lidí se blíží půl milionu, počet obětí stoupl na 202. Ústřední nemocnice, kde provozujeme oční oddělení, je stále ochromena.
Pomozte nám nemocnici uvést znovu do chodu!



90% MĚSTA BEIRA V MOZAMBIKU ZNIČENO CYKLONEM, ZAMĚSTNANCI SVĚTLA PRO SVĚT JSOU V POŘÁDKU

Před pěti dny zasáhl východ Afriky nejničivější cyklon za více než desetiletí. 90% města Beira, kde provozujeme oční oddělení v místní nemocnici (viz foto), je poškozeno nebo zničeno. Potvrzených obětí je zatím 84, ale stovky se dále pohřešují, vláda vyhlásila stav nouze.

Telefon ani elektřina v celé oblasti nefungují, ale podle dosavadních informací jsou zaměstnanci Světla a jejich rodiny v pořádku. Střecha školy je ale pryč, stejně tak naše nemocnice utrpěla škody. Pomozte nám je znovu opravit, předem děkujeme za váš dar

Založení projektu

Malý příspěvek od důchodce

Věra Holcová
500 Kč