Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s.


Senioři Sociálně znevýhodněné skupiny

POMOZTE OTEVŘÍT DVEŘE HEŘMÁNKOVÉHO DOMU V GRUZII

Pomozte nám podpořit Denní centrum pro seniory - Gvirilas Sakhli (Heřmánkový dům), jehož posláním je zlepšit život seniorům a celé komunitě. Pomozte nám zachránit místo, které zachraňuje.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
OPU se zapojilo do problému s uprchlíky v Gruzii po konfliktu s Ruskem, který vyvrcholil v roce 2008. Válka netrvala dlouho, ale zasáhla zejména oblasti Jižní Osetie a Abcházie, kde došlo k bojům a ztrátám na lidských životech. Až 192 000 uprchlíků bylo nuceno opustit své domovy a hledat útočiště na jiných místech v Gruzii.

V roce 2012 OPU otevřelo Centrum pro uprchlíky - Heřmánkový dům v Gruzii, které sloužilo zejména seniorům. Nachází se v městečku Khashuri a sloužilo jako Denní centrum, kde se setkávali senioři a mohli společně sdílet nelehkou minulost. Postupem času ale dům začal chátrat a po pandemii covidu-19 se dům přestal používat úplně. Nyní ho chceme znovu oživit a dát tak novou sílu nejen seniorům, ale celé komunitě. Zapojte se také!

Denní centrum je v Gruzii málo rozšířenou, ale o to potřebnější službu. Centrum má k dispozici i společenskou místnost, prádelnu, službu žehlení, šicí dílnu, služby praní a osobní hygieny. Klienti ale také mohou „jen“ v teple sledovat televizi, hrát společenské hry či pohovořit se svými vrstevníky. Mnoho z nich již nikoho nemá a Centrum pro ně představovalo světlý bod v jejich životě.

Podívejte se na video.

Centrum poskytuje dostatek prostoru i celé komunitě a místní škole, která místo využívala pro volnočasové aktivity žáků a propojovalo tak více generací.

Hledáme podporu pro provoz Heřmánkového domu, který ročně stojí 200 000 Kč. Zároveň bychom chtěli v centru zavést topení do 1.patra domu, vyměnit několik oken a zateplit strop. Po úpravách může první patro centra sloužit jako celoroční hostel pro turisty, a tím zvýšit jeho finanční udržitelnost.



Díky Centru lidé přestali žít v izolaci a začali smysluplně trávit čas. I díky vám může Denní centrum pro seniory znovu otevřít dveře! 


Sledujte nás na: webu, Instagramu, Facebooku

O aktuálních tématech se dozvíte i pomocí newsletteru. Informace získáte i na našich pobočkách v Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni a Ostravě. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu