Apolinářská nedonošeňátka z.s.


Děti, mládež, rodina Zdraví

Maličkým klokánkům

Klokánkování je chování miminka na holém těle rodiče. Tato metoda je hojně užívaná u nedonošených miminek. Pochází z Bogoty - je to úžasný vynález z nouze - na místní neonatologii měli málo inkubátorů, tak maminky miminka nosily na těle 24 hodin denně. K překvapení všech to miminkům báječně prospívalo, přibírala stejně jako v břiše, méně trpěla infekcemi.

vybíráme od 5.11.2018
26 750 Kč

přispělo

27 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V porodnici u Apolináře má klokánkování ohromnou podporu, jakmile to zdravotní stav miminka dovolí, jde se chovat k rodičům. Není výjimkou, že se u rodičů hřejí miminka s hmotností pod 500 gramů, často i připojená na umělou plicní ventilaci. 
 Je prokázáno, že na těle rodiče se nedonošené miminko stabilizuje. Zlepší se mu tělesná teplota, dýchání, tepová frekvence. Blahodárně působí nejen na psychiku drobečka, ale  i na psychiku rodiče, který má tak možnost sžít se s faktem, že má potomka a začít si k němu vytvářet citové pouto.
Povětšinou chová malé miminko maminka. Metodou kůže na kůži se tělo mimča osidluje bakteriemi a zároveň tělo matky přijímá objednávku na složení mateřského mléka, které navaří přesně na míru. Právě mateřské mléko je další úžasný bonus pro předčasný vstup miminka na svět.
Samotné klokánkování trvá různě dlouho. Většinou se podřizuje režimu dítěte, který bývá zpravidla 2-3 hodinový. Je možné spojit 2 režimové sekvence dohromady. 
Leckdy tedy rodiče nehnutě sedí a chovají svá děťátka i 4 hodiny v kuse. 
Je důležité způsob sedu přizpůsobit miminku a poloze, ve které je mu dobře. Rodič je obalen hadičkami, dečkami. Nesmí se prudce pohybovat. Klokánkování není možné přerušit, jen dříve ukončit, aby se maličké miminko nevystavovalo nežádoucím změnám. 
Proto je třeba mít křesla, ve kterých rodič vydrží potřebnou dobu sedět a být oporou svému miminku. A je potřeba mít jich dostatek, aby bylo umožněno chovat miminka všem maminkám naráz. 
Jedno takové křeslo vyjde na bezmála 28 tisíc korun. Dohromady je jich třeba ještě 10.

 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Přeji pevné zdraví miminkům i rodičům.

Veronika
10 000 Kč

Moc Vašemu projektu držím palce.

Eva Pallová
500 Kč

Skvělý přirozený nápad.

Jana Wichsová
500 Kč

Statečným maminkám a miminkům přejeme krásné klokánkování.

Martina Blažeková
500 Kč

Držím palce maličkým i jejich rodičům

Kamila Balcarová
500 Kč