tYhle, z.s.


Kultura, umění a historie

Medúza po premiéře

Podílejte se s námi na projektu Medúza! Medúza je výtvarné dílo na jevišti, pohybové představení kolektivu tYhle v choreografii Marie Gourdain, která s tYhle vytváří již třetí inscenaci. V Medúze představuje pět tanečníků a čtyři geometrické objekty kontrasty, hranice a balancování na nich. Hranice mezi životem a smrtí, nadějí a beznadějí, černou a bílou. Je lepší světlo nebo temnota? Vzdát se nebo vydržet?

vybíráme od 30.10.2018
42 329 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Medúza je výtvarným dílem na jevišti díky jedinečnému přístupu choreografky Marie Gourdain, která vychází ze svého výtvarného vzdělání. Vizuální a scénografické aspekty nejsou jen dokreslením toho, co se děje na scéně, naopak jsou niternou součástí obsahu, výchozí inspirací i závěrečnou atmosférou. Vytvoření tohoto výtvarného díla na jevišti trvalo deset týdnů během jednoho roku a podílelo se na něm třináct lidí
Finančně Medúzu podpořily městská část Praha 7, města Praha a Brno, Nadace Život Umělce, Ministerstvo kultury a jako koproducenti Studio ALTA a DW7.

Jsme za tuto podporu moc rádi, na vznik inscenace to stačí tak tak, na štíru, na knap. Ale co budeme dělat po premiéře? 

  • potřebujeme renovovat rekvizity po roce zkoušení
  • chceme nakoupit nutné technické vybavení - světelnou techniku, taneční podlahu, které bychom si nemuseli půjčovat
  • adekvátně se odměnit všem externím spolupracovníkům

Jaké objekty je nezbytné znovu vyrobit?
V představení kromě pěti performerů účinkují také čtyři geometrické plochy. Ty mají velmi důležitou a nosnou roli, stejně jako další scénografické a vizuální prvky v tvorbě Marie Gourdain. Kromě jejich vizuálního aspektu je pro plochy velmi důležitý také aspekt funkční a konstrukční. Jsou to komplexně vymyšlené objekty, které vznikaly v těsné spolupráci s vynikajícím truhlářem Zbyňkem.
Jen na výrobě prvních prototypů strávil 2 týdny práce, použil na ně přes 64 kg materiálu a to díky 83 druhům nářadí - celkové náklady na výrobu jedné plochy dosáhly 12 500 Kč. 
Během ročního zkoušecího procesu dostaly naše prototypy dost zabrat, proto potřebujeme 4 nové kusy. Zároveň budeme muset hledat odolnější technické řešení a speciální materiály, což si vyžádá další nemalý finanční vklad.

Proč světelnou techniku?
Světelný design je pro nás a naši tvorbu nesmírně důležitý. Pro inscenaci s nezvyklými vizuálními aspekty jako je Medúza, je nutné pracovat se světly detailně a citlivě, je potřeba mnoho času vymyslet ten pravý koncept a vytvořit specifický světelný design se správným technickým vybavením. Naše světelná designérka Zuzana Režná, pracuje s větším množstvím světel, tzv. van. K zachycení té pravé atmosféry jich je potřeba 15, z nichž zatím nevlastníme ani jedno. Není pro nás důležité a asi ani možné mít všechny, ale pro hostování s představením je dobré vozit sebou pár vlastních, protože ne všude mají dostatečný počet těchto světel. Abychom si je pokaždé nemuseli půjčovat, chtěli bychom jich pořídit alespoň 5. Jedno světlo stojí 5 000 Kč.

Proč se adekvátně odměnit spolupracovníkům?
Je to součástí naší filozofie. Chceme se odměnit lidem, kteří nejsou přímo součástí tYhle, ale vytváří pro nás něco, na co bychom my sami nestačili.

Celkem pro nás tato investice představuje minimálně 75 000 Kč.
Pojďte s námi tvůrčím směrem, kterému věříme - podílejte se s námi na Medúze a na nezbytných nákladech pro její uvádění. Tak bude Naše Medúza taky trochu i Vaše. Budeme za to vděční a budeme si to pamatovat!

Přečtěte si více o projektu Medúza na stránkách: tYhle.cz/meduza/
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Biz biz mon flo!

De Radka et moi ¡)

thibaut et radka francois
40 €

Bonne continuation
Et a bientôt ce spectacle en France.

GOLFIER Gisele
50 €

Bonne chance
Vive l Art et la Culture pour nous sauver de l ignorance
Roland

Roland L Hôte
55 €