Divadelní společnost K4, z.s.


Sociálně znevýhodněné skupiny

METRÁŽ angažovaná

Metráž je nízkoprahová pracovní dílna pro ženy v tísnivé sociální situaci, která je v provozu od ledna 2015. Ženy ohrožené sociálním vyloučením, násilím, bezdomovectvím, chudobou a dalšími negativními jevy pravidelně docházejí do naší dílny a podílejí se na výrobě designových doplňků, šperků a módy. Cílem projektu je těmto ženám pomoci – poskytnout jim prostřednictvím tvořivé práce podporu a motivaci k návratu do společnosti i možnost výdělku. Na našich projektech a kolekcích spolupracujeme s českými designovými značkami a designéry.

vybíráme od 5.10.2018
45 000 Kč
vybráno 100 % z 45 000 Kč

přispělo

17 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
METRÁŽ ANGAŽOVANÁ JE NÁŠ NOVÝ PROJEKT PROTI RASISMU, XENOFOBII, SEXISMU A SOCIÁLNÍMU VYLOUČENÍ!

Rozhodly jsme se jím reflektovat aktuální dění nejen ve společnosti, ale také v mikrosvětě naší dílny, protože právě v něm se odrážejí závažné společenské problémy. V sociálním vyloučení, v němž ženy navštěvující naši dílnu žijí, se často objevují sexistické, rasistické i xenofobní útoky. Tyto problémy se do naší dílny zvenku i zevnitř neustále vracejí a ženám způsobují zranění a vyvolávají konflikty. Snažíme se potíže průběžně řešit na pravidelných celotýmových supervizích, ale hledáme ještě další způsoby jak se s nelehkými tématy vypořádávat. Proto jsme se rozhodly vytvořit projekt METRÁŽ ANGAŽOVANÁ, který nám umožní s problematikou pracovat kreativním způsobem a hlavně veřejně.

Letos na jaře začala do naší dílny pravidelně docházet Karolína Stryková (grafická designérka a ilustrátorka), aby s ženami ručně psala texty a hesla, která jsme na téma rasismu, xenofobie, sexismu a sociálního vyloučení ve společných diskuzích formulovaly. Zcela důsledně jsme vycházely jen z našich osobních zážitků a zkušeností, takže všechny texty a příběhy se úzce dotýkají žen z naší dílny. V průběhu téměř tří měsíců jsme hledaly obsah i formu - zpřesňovaly jsme obsah textů a pracovaly také na našich rukopisech, aby i jejich vizuální podoba byla výrazově co nejvýstižnější.

V současnosti vznikají modely z oděvní kolekce, kterou pro nás navrhla designérka Josefina Bakošová – trika, mikiny a šaty budou potištěny hesly a výňatky z našich textů. 

Rády bychom, aby celý projekt METRÁŽ ANGAŽOVANÁ vyvrcholil výstavou velkoformátových printů s našimi texty proti rasismu, xenofobii, sexismu a sociálnímu vyloučení. Na vernisáži v pátek 23. 11. 2018 v galerii Berlínskej model v Praze Holešovicích budou pak ženy předčítat z připravované knížečky, která bude obsahovat naše texty a rukopisy. Součástí vernisáže bude i malý happening, jenž připravíme společně s naším hostem zpěvačkou Ridinou Ahmedovou.

Budeme rády za každý příspěvek, který nám umožní náš sen uskutečnit. Vaše dary nám pomohou zejména pokrýt náklady na odměny žen, výrobu knížky (nákup papírů, tisk, vazbu) a tisk printů pro výstavu.

UKÁZKA Z TEXTU "HRŮZA V DOMĚ" Z PŘIPRAVOVANÉ KNÍŽKY:
(....)
V osm jsem byla doma a hřála jsem mu jídlo, které jsem přinesla z práce. Teď se asi ptáte, co se dělo: Nic moc hezkýho. On přišel ožralý z hospody a jídlo, které jsem mu ohřála, po mně hodil, že to žrát nebude: „Ženská se musí starat o domácnost, vařit, uklízet... Ty to neumíš? Co to seš za ženu?“ Řekla jsem mu, že chodím do práce, povinnosti doma na mě čekají večer anebo o víkendu a že jsem unavená. Zkrátka to byla radost. Za několik měsíců v bytě nešla elektrika a teplá voda a já byla v šestém měsíci. 

Posléze jsem odešla z bytu na Armádu spásy, abych se mohla koupat a byla čistá a mohla dál chodit do práce a po doktorech. Zhruba po dvou nebo třech měsících mého pobytu volá sociální pracovnice z Prahy 6, abych přišla domů, že se něco děje, ale že neví co. 
(....)

PRVNÍCH 10 PŘISPĚVATELŮ ZÍSKÁ NAŠI KNÍŽKU. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Dorovnal jsem Vám na přání mé manželky na celkovou potřebnou částku. Děkujeme za krásný projekt a také panu Bártovi z nadace VIA... Ať se daří

Jan Řežáb
28 000 Kč

Projekt, ktorý si zaslúži podporu.

Katarína Bohušová

Ráda podporuji, projekt se mi líbí.

Hanka Francová
500 Kč

Drzim palce!

Kristyna Ciprova
300 Kč