Pěstuj prostor, z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

TUTO MĚSTO – festival veřejného prostoru

Během pěti dní proměníme 6 míst v Plzni. Od 12. do 16. září 2017 bude šest týmů architektů a krajinářů s pomocí místních dobrovolníků realizovat své návrhy úprav několika míst ve veřejném prostoru, které byly vybrány z podnětů občanů. Doprovodný program nabídne několik přednáškových večerů a závěrečnou sousedskou slavnost na všech zvelebených místech.

vybíráme od 29.8.2017

Podpořte TUTO MĚSTO

600 Kč
vybráno 2 % z 30 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Pomozte nám zlepšit TUTO MĚSTO.

Smyslem festivalu  je zlepšit plzeňský veřejný prostor a ukázat občanům, že jeho podobu mohou sami ovlivnit.
Prostřednictvím drobných zásahů vylepší týmy architektů a dobrovolníků Školní a Chodské náměstí, plácek u křižovatky Kollárovy a Kovářské ulice, prostor pod mostem Milenia, zemník u Ježíška a planinu „Na májce“ v Bukovci.
Nápady na zvelebení těchto míst vzešly od občanů z Otevřené výzvy Pěstuj prostor, kterou vyhlašujeme od roku 2012. Ty nejlepší potom pomáháme uskutečnit.
Na proměnu vybraných míst budou mít architekti pět dní, nebudou však na práci sami. Zapojit se může každý, kdo má zájem přispět ke zvelebení svého okolí.  Dobrovolníci se mohou hlásit na info@pestujprostor.cz, nebo se zapojit, když půjdou zrovna kolem :)
Součástí festivalu bude i nabitý doprovodný program. Ve středu 13. září od 18 hodin v kavárně DEPO2015 (Presslova 14) představí jednotlivé týmy návrhy úprav „svých“ míst. Následující den, 14. září v 18.00, se mohou návštěvníci těšit na inspirativní přednášky lidí, kteří mění své okolí k lepšímu, akce se bude konat na Plzeň zastávka (Přeštická 4) . Pozvání přijal mimo jiné věhlasný pražský „pouliční zahradník“ Tomáš Plesník či mladí architekti ze spolku Nezevli jen tak, kteří za sebou mají drobné úpravy celé řadě obcí a městeček v České republice.
Vyvrcholením celého festivalu bude v sobotu 16. září od 17 hod série sousedských oslav pro širokou veřejnost na proměněných místech . Uskuteční se v rámci celorepublikového festivalu Zažit město jinak, který se snaží inspirovat lidi, aby místa ve svém okolí využívali i jiným – příjemnějším – způsobem, než jsou běžně zvyklí. Program oslav je v režii místních, spojujícím prvkem však bude hudba a dobré jídlo, které s sebou může donést každý návštěvník. více informací k festivalu naleznete na www.tutomesto.cz.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu