Charita Česká republika


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Serjožka - Moldavsko

Moldavského chlapce Serjožku, který kvůli dětské mozkové obrně trpí chorobným stažením svalů, podporuje Charita ČR od roku 2012. Peníze českých dárců jsou určeny především na léky a náklady na dopravu k lékařům, na fyzioterapii a logopedii. Dále k financování operací na uvolnění stažených svalů a na pooperační rehabilitaci.

vybíráme od 8.3.2017

Serjožka - Moldavsko

Chci přispět Serjožkovi na lékařskou péči a rehabilitaci
3 870 Kč
vybráno 14 % z 27 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Sergiu Andronico alias Serjožka se narodil v moldavském hlavním městě Kišiněvě, kde dosud žije i se svým otcem. V dětství prodělal mozkovou obrnu a v důsledku chorobného stažení svalů ztratil schopnost mluvit i hýbat se. Matka od rodiny odešla v chlapcově raném věku. Zůstal s ním pouze otec, který o něj pečuje 24 hodin denně. Oba musí vystačit pouze se sociální podporou ve výši 1 100 Kč, přestože životní náklady v Moldavsku jsou stejné jako v České republice. 
Díky českým dárcům podstoupil Serjožka v únoru 2013 dvě operace stažených svalů a následně dojížděl na pravidelnou rehabilitaci do denního centra Rebeca v severomoldavském městě Balti, kde poskytují služby zdarma. Jen v roce 2014 se jednalo o 185 rehabilitačních a fyzioterapeutických procedur. Mimo centrum podstoupil chlapec 60 logopedických sezení a 24 pohybových terapií. Zásluhou zmíněné péče dokáže sám uchopit předmět a držet jej v ruce, což dříve nemohl kvůli neustále zaťatým pěstem. 
S pomocí otce zvládne pár kroků a venku jezdí na tříkolce, kterou pro něj otec sestavil. Pohyby se staly koordinovanější a začal lépe – částečně i samostatně – přijímat potravu. Naučil se poznávat písmenka, byť ne všechny je schopen vyslovit. Snaží se mluvit, ač zatím vyslovuje převážně špatně srozumitelná slova. Zřetelně se naučil „jíst“, „pít“, „spát“, „záchod“ a „strýc“, částečně umí „děkuji“. Díky rehabilitacím lépe spí, někdy až 3 hodiny bez probuzení. Začal se sám obracet, chápe filmy a může se normálně smát.
Finanční prostředky předané díky Charitě ČR nabízí mému synovi možnost udržet a pevně věřím i zlepšit jeho fyzický stav. Před několika lety, rovněž s podporou Charity ČR, podstoupil operace u zkušených ruských lékařů. Díky nim syn dovedl překonat bolest ve svalech a také mu umožnily jezdit bez pomoci na kole, což pro mě představuje největší zázrak za celých 18 let, kdy se mu snažím pomoci žít jako ostatní děti,“ píše jeho otec Ion Andronic v děkovném dopise.
Cena chirurgického zákroku na uvolnění stažených svalů je 750 EUR, předoperační vyšetření stojí 100 – 150 EUR. Pro udržení výsledků operace je velice důležitá pooperační i následná pravidelná rehabilitace. Rodině se přitom při stávajícím státním příspěvku nedostává ani na podpůrnou léčbu, ani na samotné živobytí.












Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Náš zástupce v Moldavsku navštívil v minulých dnech Serjožu a jeho otce. Loňská plánovaná operace se bohužel neuskutečnila, protože předoperační vyšetření odhalilo u Serjoži zánětlivé onemocnění, které se zatím nepodařilo doléčit. Finanční dar z roku 2016 využil tedy pan Andronic především na léčbu – nákup léků, zdravotnického materiálu a návštěvy u lékaře. 
Jelikož Sergiu nechodí, má zhoršenou motoriku a neovladatelné těkavé pohyby, nemůže cestovat hromadnou dopravou. Jeho otec si proto půjčoval od rodinného přítele auto, kterým syna vozil k lékařům a na rehabilitace.  V současnosti je auto nepojízdné a rodina je prakticky imobilní. Pan Andronic by potřeboval 5 000 Kč, aby mohl přispět na opravu a zkrátil tím čas, než majitel auta na opravu našetří. Rodina se ale stále nachází v neutěšené finanční situaci. Kvůli nákladné péči o Sergia a minimálním sociálním dávkám od státu, nezvládají platit ani běžné výdaje domácnosti. 
I přes těžké časy jsou oba dva plni optimismu a nadějí na lepší budoucnost. Neustále spolu vtipkují a popichují se. Srdečně zdraví dárce z minulého roku a moc děkují za všechny dary! Díky nim byl pro ně loňský rok snazší a veselejší.
Vzhledem ke zdravotnímu stavu Sergia je možné, že se letos opět nepodaří naplánovat žádnou operaci. Rádi bychom mu spolu s vámi, poskytli finance na fyzioterapii a logopedii, které už v minulosti měly velmi pozitivní vliv na jeho fyzický i psychický stav. Prokazatelně se mu zlepšila koordinace pohybů i komunikační schopnosti. Otec se Serjožou neúnavně cvičí a stará se o něj, jak nejlépe umí, schází mu však péče zmiňovaných odborníků i peníze na lékařskou péči a léky, které jsou pro udržení synova zdravotního stavu zásadní.

Založení projektu