Charita Česká republika


Rozvojová spolupráce

Blízký východ

Na Blízkém východě Charita Česká republika zajišťuje především distribuce potravinových balíků a hygienických potřeb lidem, kteří museli vinou válečného konfliktu opustit své domovy. Nákupem věcí v místě zároveň podporujeme domácí ekonomiku. Zajišťujeme také různé rekvalifikační kurzy a uplatnění vnitřně vysídlených obyvatel na lokálním pracovním trhu.

BLÍZKÝ VÝCHOD

Chci podpořit projekty Charity ČR na Blízkém východě
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Charita Česká republika působí v oblasti od března 2012. Na humanitární pomoc v Sýrii jsme navázali aktivitami v Palestině. Syrské uprchlíky jsme podporovali také v Jordánsku, kde jsme se věnovali humanitární pomoci a rekvalifikačnímu vzdělávání, a v Libanonu, kde jsme se zaměřili na zdravotní péči. Od roku 2015 jsme distribuovali humanitární pomoc do Iráku. Aby byla ještě účinnější, zřídili jsme zde na jaře 2017 vlastní pobočku.

 
Orientačně lze za váš dar nakoupit následující:
  • léky pro jednoho pacienta – v průměru 110 Kč;
  • školní balíček pro děti – 500 Kč na dítě;
  • potravinový balíček, popř. voucher pro pětičlennou rodinu na 1 měsíc – 1 125 Kč;
  • vybavení domácnosti pro jednu rodinu (např. nádobí, hygiena, topení, přikrývky) – 1 125 Kč;
  • voucher na oblečení a boty pro pětičlennou rodinu – 1 625 Kč;
  • materiál na drobné renovace zničených domovů (např. okna, část střechy, přívod vody) – průměrně 3 900 Kč.
Každá rodina, která přichází pomoc, má vlastní smutný příběh. Nadia s rodinou nyní žije v ruinách někdejší školy v Mosulu, protože její dům byl zničen při leteckém útoku. Vaří si a přespávají ve třídě bez oken. Nadia nemá žádný zdroj příjmů, protože její manžel zemřel poslední den osvobozování, které ve čtvrti Al Amel trvalo čtyřicet dní. Byl zabit odstřelovačem ISIS, když se snažil přinést vodu, která vytékala z prasklého potrubí. 

Nadia znamená „naděje“. Přineste naději obyvatelům Mosulu. Pomáhejte s námi, abychom podobných smutných příběhů slýchali méně a méně.

Sbírka je úředně registrovaná veřejná sbírka a pokud do ní přispějete převodem na účet nebo přes portál Darujme.cz, je dar daňově uznatelným nákladem. Stačí vyplnit žádost o vystavení potvrzení. Děkujeme!

Pokud Vás zajímá pravidelné dárcovství, přidejte se k Dobročinným



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků potravin, hygienických potřeb i potřeb do domácnosti v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.
Naléhavou potřebu humanitární pomoci přinesla zvýšená intenzita bojů v listopadu, která ještě prohloubila stávající krizi uvnitř Mosulu, zejména v jeho východní části. 
 „Většina světových organizací se do Mosulu, natož na hranici bitevního pole, nedostane. Nám se to podařilo díky kolegům z místní partnerské organizace RNVDO, kteří mají možnost do Mosulu vstoupit,“ vysvětlila Helena Kotková, koordinátorka humanitární pomoci Charity ČR, která v únoru odjela do Iráku založit misi. Již 1. března díky ní došlo k zaregistrování Charity u místních úřadů. 
Pomoc v hodnotě 44 270 dolarů (asi 1 133 750 Kč) obdrželo v posledních měsících celkem 5 357 osob. Polovinu potřebných financí poskytla Charita ČR. První distribuce směřovala do čtvrtí Al-Bakir a Gogjali, druhé dvě do AL-Qadissyah, A-Ula, Al-Mishraq, Al-Zuhur či Al-Sheikhkiyyah. Další humanitární pomoc je plánována na duben až červen 2017.

Zakládáme novou charitní misi v Iráku
Naše humanitární pracovnice získala platnou registraci a zakládá v Iráku novou humanitární misi. Dále koordinuje dodávky potravinových a hygienických balíčků,  navštívila i uprchlický tábor Hasansham, který se nachází 30 km od Mosulu. 
Od počátku operace na osvobození Mosulu muselo podle odhadů prchnout ze svých domovů už 45 000 lidí. Většina přežívá v uprchlických táborech nedaleko města.

Založení projektu

❤️

Monika Nguyen

Pozdrav a díky Charitě ČR, která za nás pomáhá, kde je třeba.

Jindřich Strejček
240 Kč