7. října 2016 | Online fundraisingové tipy

Jak souvisí Vánoce s online dárcovstvím?

Data, data a zase ta data. Ano, snažíme se v DARUJME.CZ měřit a každoročně přinášet statistiky, které mohou usnadnit některá rozhodnutí.

Asi nikoho nepřekvapí, že dary a Vánoce k sobě prostě patří a jdou skvěle dohromady! Souhrnné statistiky o online dárcovství přes DARUJME.CZ v roce 2015 jasně ukazují, že lidé v prosinci darují výrazně více než kterýkoliv jiný měsíc. Pokud jste tedy ještě nezačali s plánováním vánoční kampaně, neotálejte dlouho, vždyť prosinec tu bude co nevidět.

grafmesice

Počet nově zadaných darů v roce 2015 po měsících (duben – zemětřesení v Nepálu, září – uprchlická krize, prosinec – Vánoce).

Často se nás lidé ptají, kdy se tedy nejvíce daruje a proč? Který den je ten nejlepší? Upřímně, se stoprocentní jistotou těžko říci, respektive důvodů bude mnoho. Jeden z klíčových je ovšem ten, že byli osloveni a to, kdy byli osloveni! Naše data  jasně ukazují, že v roce 2015 lidé nejčastěji zadávali dary v úterý mezi 11 a 12 hodinou, ale nejvíce peněz přímo darovali v pondělí mezi 21 a 22 hodinou. Bych možná vysvětlil ještě co znamená „přímo“, resp jaký v tom je rozdíl. Pro člověka zvenčí to není zřejmé.

grafhodiny

Počet nově zadaných darů v roce 2015 dle dnů v týdnu a hodiny dne

Žádné překvapení na závěr pro vás nemáme: nejhorší hodina v průběhu dne, kdy se lidé rozhodnou darovat, je třetí hodina ranní. Nechte proto vaši rozesílku s žádostí o dar až na ráno! Ne že by žádost počkala, ale v praxi nedává smysl, vždyť pouze 24 lidí se v roce 2015 rozhodlo darovat v 03:00.

grafdny

Počet nově zadaných darů dle hodiny dne

To a mnohem více naleznete ve statistikách DARUJME.CZ za rok 2015 zde.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci